Όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος πάνε στην S&B

Το ταξίδι στη Μήλο τον Μάιο και η «επιχείρηση πράσινη ανάπτυξη» του ισχυρού «μεταλλωρύχου»

 

Ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν το γερμανικό περιοδικό Focus, το οποίο πολλές φορές έχει βάλει στο… στόχαστρό του την Ελλάδα, έγραφε εγκωμιαστικά λόγια για το «νησί των χρωμάτων και της ευδαιμονίας», όπως το χαρακτήριζε, τη Μήλο. Ο ανταποκριτής που είχε επισκεφθεί την περιοχή στα πλαίσια της επίσημης παρουσίασης της πρωτοβουλίας «Miloterranean Geo Experience» του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου που έχει ιδρύσει η οικογένεια Κυριακόπουλου, έπλεκε τον «ύμνο» του… μεταλλωρύχου Οδυσσέα Κυριακόπουλου και της εταιρίας του S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

 

Τον παρουσίασε ως τον μεγαλύτερο εργοδότη που συμβάλλει στην οικονομική ευημερία του νησιού, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί καθήκον και υποχρέωσή του την περιβαλλοντική αποκατάσταση των εκτάσεων που χρησιμοποιεί. «Τα μεταλλεία και το περιβάλλον έχουν βρει μια ισορροπία που λειτουργεί σε αυτή την περιοχή» τόνιζε χαρακτηριστικά το άρθρο.

 

Αυτή την ισορροπία ο πρόεδρος της S&B θα κληθεί να αναδείξει και κατά την επίσκεψη των Eυρωπαίων υπουργών Περιβάλλοντος στη Μήλο τον ερχόμενο Μάιο, όταν αυτοί θα βρίσκονται στην Eλλάδα για το Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της Eυρώπης που θα διεξαχθεί στις 14-15 Μαΐου με θέμα την «γαλάζια ανάπτυξη» στα πλαίσια της προεδρίας της E.E. που έχει η χώρα μας. Ο 62χρονος βιομήχανος, ο οποίος πήρε την… σκυτάλη της ηγεσίας στην εταιρία από τον πατέρα του Πάρη και τη μητέρα του Καίτη και την έχει «μεταμορφώσει» σε έναν παραγωγικό κολοσσό με πωλήσεις σε 75 χώρες του εξωτερικού, θα αναλάβει την ξενάγησή τους στις εγκαταστάσεις και τα ορυχεία περλίτη και βαρυτίνης στην περιοχή.

 

Μέσα σε ένα κλίμα δυστοκίας προσέλκυσης νέων επενδύσεων, αλλά και αποβιομηχάνισης στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος γίνεται «πρέσβης» της πράσινης ανάπτυξης, που τόσο πολύ έχουν διαφημίσει πολιτικοί και επιχειρηματίες κατά καιρούς. Με την διπλή ιδιότητά του, εκείνη του επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, αλλά και του προέδρου του ΙΟΒΕ, «σηκώνει ψηλά» την σημαία του περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να δείξει πως μια εταιρία μπορεί να είναι τόσο βιώσιμη οικονομικά, όσο και να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον σε πλήρη αρμονία.

 

Με επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία οι άνθρωποι της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά έχουν αποκαταστήσει το 51% (ως το τέλος του 2012) των θιγόμενων επιφανειών των ορυχείων που διατηρούν σε Μήλο και Παρνασσό. Ειδικά στις Κυκλάδες, ο ισχυρός άντρας της S&B έχει προχωρήσει εδώ και μια τριετία σε επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για την δημιουργία αποθήκης επεξεργασίας μπετονίτη , προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής και περιβαλλοντικά ορθή μεταφορά και διαχείριση του προϊόντος.

 

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρώπης θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν επίσης, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, το οποίο δημιούργησε ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος το 1998 και το οποίο στις προθήκες του περικλείει όλη την γεωλογική και μεταλλευτική ιστορία του νησιού, από την προπολεμική εποχή μέχρι σήμερα, όπως και το συνεδριακό κέντρο «Γ. Ηλιόπουλος» που κατασκευάστηκε με δαπάνες της μητέρας του προέδρου της S&B, Καίτης στη μνήμη του πατέρα της, Γιώργου (εκ των ιδρυτών του ομίλου) με στόχο να αποτελέσει «πυρήνα» πολιτιστικής, τουριστικής και ψυχαγωγικής προσφοράς στο νησί.

 

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ»

 

Η ξενάγηση των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρώπης αποτελεί μια απάντηση και στα «πυρά» που έχει δεχτεί κατά καιρούς ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει στοχοποιηθεί για την εξορυκτική δραστηριότητά του σε Μήλο και Γκιώνα.

 

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος από την θητεία του στην προεδρία του ΣΕΒ αλλά ακόμη ως σήμερα έχει έναν διαχρονικά ισχυρό «ιστό» σχέσεων στα κόμματα εξουσίας. Κάτι το οποίο δεν είναι μεμπτό, όμως πολλοί «βλέπουν»… δώρα και χατίρια προς τον επιχειρηματία παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν εναντίον του για περιβαλλοντική καταστροφή ειδικά στη Μήλο (όπως εκείνη του Tριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου το 2011 που επέβαλε εφέσιμη ποινή φυλάκισης 26 μηνών με τριετή αναστολή και πρόστιμο 13.000 ευρώ για περιβαλλοντική υποβάθμιση). «Δωράκι» για παράδειγμα θεωρήθηκε η έγκριση από την πρώην υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη μιας «χαλαρής» περιβαλλοντικής άδειας για τον όμιλο, δίνοντάς του πίστωση χρόνου ως το 2014 για να βελτιώσει τις τεχνικές εξόρυξης. Επικρίσεις έχει δεχτεί και ο «διάδοχός» της, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, του οποίου η ξαδέλφη, Ελένη Παπακωνσταντίνου- το όνομά της ενεπλάκη στη λίστα Λαγκάρντ – συμμετείχε στο ΔΣ της S&B. Συμπτώσεις ή μη ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος έχει μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο.

 

ΣTHPIZEI ΕΛΛΑΔΑ

 

Ιανουάριος 2013. Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος έχει λάβει μια απόφαση που θα… ταράξει τα νερά του εγχώριου επιχειρείν. Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες και έχοντας πάντα στο πλευρό του το «δεξί χέρι» του, Κρίτωνα Ανευλαβή αποφασίζει να πει «αντίο» στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να… τραβήξει άλλον δρόμο προς τα ξένα.

 

Οι ανησυχίες είναι έντονες μήπως προαλείφεται και αλλαγή έδρας, κάτι όμως, που ο Κυριακόπουλος αποκλείει από την πρώτη στιγμή, καθησυχάζοντας τους περίπου 700 εργαζομένους του ομίλου. Οι επαφές με τη Rhone Capital και τους επί μια 20ετία «συνοδοιπόρους» του στο μετοχικό κεφάλαιο της S&B, τους Βέλγους της Sibelco είχαν ξεκινήσει από το προηγούμενο καλοκαίρι για την υποβολή δημόσιας πρότασης, η οποία τελικά υλοποιήθηκε.

 

Τότε πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήρισαν την κίνησή του «αμφιλεγόμενη». Και αυτό επειδή με το «κοστούμι» του προέδρου του ΙΟΒΕ καλεί Έλληνες και ξένους να επενδύσουν στην χώρα μας, ενώ με εκείνο του επιχειρηματία «εγκατέλειπε» το ταμπλό. H παραγωγή της S&B όμως παραμένει στην Ελλάδα, από όπου ασκείται και η διοίκηση, όπως συνηθίζει να απαντά ο ίδιος σε όσους τον επικρίνουν. Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη του 2012, οι πληρωμές προς το κράτος σε φόρους και τέλη και τα έξοδα κοινωνικής συνεισφοράς της εταιρίας ανήλθαν στα 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ 28 εκατ. ήταν το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων της.

 

ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ «ΧΡΥΣΩΝ» DEALS

 

Από μια… κατσίκα στην διεθνή «αυτοκρατορία» ορυκτών

 

Από μικρό παιδί σχεδόν ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος έχοντας θητεύσει δίπλα στον πατέρα του Πάρη και τη μητέρα του Καίτη στην οποία έχει αδυναμία, αλλά και μαθαίνοντας την «βαριά ιστορία» 77 και πλέον χρόνων του ομίλου της S&B που ξεκίνησε ο παππούς του Γιώργος Ηλιόπουλος (πατέρας της μητέρας του), ήξερε πως ήθελε να ασχοληθεί με τα μεταλλεία.

 

Συνδυάζοντας την παράδοση με την κοσμοπολίτικη εμπειρία που απέκτησε ενώ σπούδαζε στα Πανεπιστημία του Λονδίνου και της Αυστρίας και αργότερα Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Γαλλία, όταν ανέλαβε τα «ηνία» της διοίκησης, έφερε έναν… αέρα εξωστρέφειας. Έτσι, γιγάντωσε την επιχείρηση, φτάνοντας σήμερα να ελέγχει έναν κολοσσό με 11 ορυχεία, 6 εργοστάσια, 2 κέντρα διανομής. Το 85% των συνολικών πωλήσεών της κατευθύνεται εκτός συνόρων, ενώ κόντρα στην κρίση η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά εξακολουθεί να κινείται σε κερδοφόρο τροχιά με τις πωλήσεις στο τέλος Οκτωβρίου 2013 να αγγίζουν τα 115 εκ. ευρώ και τα κέρδη τα 112,13 εκατ. ευρώ. Στον Οδυσσέα Κυριακόπουλο- αν και του αρέσει να λέει πως η δουλειά και η επιτυχία είναι συλλογική και όχι ατομική- πιστώνεται και το άνοιγμα που έκανε η εταιρία του στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, εξαγοράζοντας το 50% της Chaoyang Goldcommon Mining έναντι 4,4 εκατ. ευρώ, ένα deal χρηματοδοτούμενο από τα ταμειακά διαθέσιμα. Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο η εξαγορά της αμερικανικής NYCO Minerals, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2012 πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της την Rolling Rock Mineral έναντι 55,49 εκατ. δολ., μια ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο του ορυκτού βολλαστονίτη, με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε ΗΠΑ και Μεξικό και συνολικές πωλήσεις 45,7 εκατ. δολ. το 2011.

 

Και να φανταστεί κανείς πως η εξορυκτική δραστηριότητα της S&B ξεκίνησε στη Μήλο από… μία κατσίκα, η οποία καθώς έτρωγε «ανακάλυψε» το άσπρο χώμα του περλίτη για να φτάσει σήμερα να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών (περλίτη, βωξίτη, ζεόλιθου κ.α) διεθνώς. Αυτή η σύμπτωση έγινε ο θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη της S&B.

 

Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ «ΚΟΙΝΑ» ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

 

H «διαδρομή» από τον ΣEB ως τον IOBE

 

Συνηθισμένος στην ελιτίστικη κουλτούρα του εξωτερικού από την περίοδο των σπουδών του ακόμη σε Λονδίνο και Αυστρία, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος κινείτο πάντα στο «μεταίχμιο» της επιχειρηματικής και πολιτικής ζωής.

 

Γι’ αυτό και η ενασχόλησή του με τα «κοινά» του επιχειρείν για έναν άνθρωπο με έντονο πολιτικό λόγο ήταν σχεδόν «νομοτελειακό» γεγονός. Επί μια εξαετία (από το 2000 έως το 2006) ήταν πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ από το 2011 ως σήμερα φορά το «κοστούμι» του προέδρου του ΙΟΒΕ.

 

Οι παρεμβάσεις του πολλές και ηχηρές. Πριν από μερικές βδομάδες μόλις, έκρουσε καμπανάκια για την βαριά βιομηχανία, εντοπίζοντας στην έλλειψη χρηματοδότησης και στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος τα μεγαλύτερα προβλήματα που την κάνουν να «υποφέρει». Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως και η S&B έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω των παραπάνω στρεβλώσεων και έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας συνολικής πολιτικής που θα δώσει λύσεις στις επιχειρήσεις.

 

Το τελευταίο διάστημα, και όσο πλησιάζουν οι εκλογές στον ΣΕΒ, το όνομα του Κυριακόπουλου έχει ακουστεί δειλά και πάλι από ορισμένους για την προεδρία, αν και ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» του. Η αλήθεια είναι όμως, πως ο ίδιος έχει χάσει την άμεση επιρροή που είχε παλαιότερα στον Σύνδεσμο. Ωστόσο, διαθέτει ισχυρά παραδοσιακά ερείσματα μέσα σε αυτόν. Όπως και στον πολιτικό κόσμο, με την πλειοψηφία του οποίου διατηρεί αγαστές σχέσεις.

 

Σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της S&B συνηθίζει να εκφράζει την γνώμη του για το πολιτικό σύστημα, να διαφωνεί με τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας που διώχνουν τους επενδυτές, να καυτηριάζει το σκληρό φορολογικό σύστημα που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και να προτείνει λύσεις. Κατά καιρούς έχει εκφράσει μάλιστα και την άποψη πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αξιοποιηθούν οι «καλύτεροι» της χώρας για να αντιμετωπίσει ο τόπος τα μεγάλα και ακανθώδη προβλήματα, γι’ αυτό πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως σε περίπτωση δημιουργίας ενός νέου πολιτικού μορφώματος στην Ελλάδα, θα δήλωνε σίγουρα «παρών». Αν και διαφωνεί με τον σημερινό τρόπο άσκησης της πολιτικής, είναι βαθιά πολιτικοποιημένος και δεν έχει αρνηθεί ποτέ πως και ο ίδιος θα μπορούσε να προσφέρει από ένα πολιτικό πόστο αν θεωρείτο χρήσιμος.

 

Για τους ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, η θητεία του στον ΣΕΒ θα μπορούσε να αποτελέσει προθάλαμο για αυτές τις φιλοδοξίες.

 

Έχοντας αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με πολλά μέλη του Συνδέσμου, ο Κυριακόπουλος έχει αποκτήσει και πολυσχιδή δραστηριότητα συμμετέχοντας στα ΔΣ πολλών εταιριών. Συμμετέχει στην Lavipharm του Θανάση Λαβίδα, συνεργάζεται με την οικογένεια Μπουτάρη στην I. Μπουτάρης και Υιός, είναι μέλος της Air Liquide Hellas και της Vivartia.


Πηγή : http://www.dealnews.gr


Άδεια Creative Commons

Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

Αφήστε μια απάντηση