Το ΕΠΑΛ Μήλου στη 2η θέση του Εθνικού Μαθητικού Διαγωνισμού ΔΑΦΝΗ, Δίκτυο Αειφόρων Νήσων

Η μαθητική ιδέα : « Κατασκευή σύγχρονου Ποδηλατόδρομου – Δρόμου ήπιας κυκλοφορίας στο
παραλιακό μέτωπο Παπικινού – Αεροδρόμιο»
την οποία ανέπτυξε ομάδα μαθητών του ΕΠΑΛ Μήλου,
κατέκτησε την 2η θέση στον 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό του Προγράμματος ΔΑΦΝΗ, « Τα νησιά μας φάροι
βιώσιμης ανάπτυξης»
.

Με τη συμμετοχή 36 σχολείων από 24 ελληνικά νησιά και σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου σε ένα κλίμα χαράς και συγκίνησης απονεμήθηκαν τα βραβεία στις προτάσεις που αναδείχθηκαν από την Επιτροπή αξιολόγησης του Δικτύου ΔΑΦΝΗ. Με την τιμητική παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρο Κόπτση, οι μαθητές βραβεύτηκαν με μεγάλη χαρά και συγκίνηση !!

Η ομάδα που συστάθηκε για την συμμετοχή στο Πρόγραμμα, αποτελούνταν από τον Γεώργιο Αϊβαλιώτη, την Βασιλική Βεναρδάτου, την Δάφνη Γκέκα, τον Κωνσταντίνο Ζούλια, τον Μιχάλη Καβαλιέρο, την Ειρήνη Καμακάρη, τον Σαράντο Κολιαράκη καθώς και από τους καθηγητές Ηλία Τσακάλη, Γρηγόρη Διαμαντόπουλο και Μαριλού Παπαθέου. Μαθητές και μαθήτριες αξιοποίησαν βιωματικά τη σχολική γνώση και συνέβαλαν ενεργά στον σχεδιασμό Έργων Κοινής ωφέλειας, στοχεύοντας στην προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο που ζουν και μεγαλώνουν. Επίσης, μέσω του Διαγωνισμού το σχολείο συνδέθηκε με την Τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου αυτή να αφουγκραστεί και στο βαθμό που μπορεί να υιοθετήσει προτάσεις από τους νέους ενεργούς πολίτες των νησιών. Πραγματοποιήθηκαν 2 συναντήσεις με την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μήλου, με την προϊστάμενη Πολιτικό μηχανικό Βασιλική Μπρούτζιου και τον Μηχανολόγο μηχανικό Γεώργιο Ντούτσια, στη βιβλιοθήκη του ΕΠΑΛ Μήλου. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον Coach Χρήστο Ζαχαρία, που ορίστηκε από το ΔΑΦΝΗ, οι μαθητές ολοκλήρωσαν και παρουσίασαν την πρόταση τους, που άνηκε στον τομέα ενασχόλησης ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ και συγκεκριμένα: « Κατασκευή σύγχρονου Ποδηλατόδρομου – Δρόμου ήπιας κυκλοφορίας στο παραλιακό μέτωπο Παπικινού – Αεροδρόμιο».

Όλη η ομάδα θεώρησε ότι είναι επιτακτική ανάγκη πρότασης του έργου για την διασφάλιση των πεζών και των δίκυκλων κατά μήκος της προτεινόμενης περιοχής. Πέραν τούτου, η τελική κατασκευή του έργου, θα δημιουργήσει στον οικιστικό ιστό σύγχρονες δομές στις μεταφορές και μελλοντική κατεύθυνση στην ανάπτυξη της περιοχής. Το έργο προτάθηκε να κατασκευαστεί ως πρότυπο- καινοτόμο έργου μέσω του οποίου θα αναδειχθεί η αρχιτεκτονική και το «χρώμα» των αιγαιοπελαγίτικών δομών.
Το ∆ΑΦΝΗ θα αναλάβει την εκπόνηση των αντίστοιχων µελετών και τη γενικότερη ωρίµανση τωνέργων σε συνεργασία µε τους ∆ήµους, ακολουθώντας συµµετοχικές διαδικασίες.

Αφήστε μια απάντηση