Οι χρυσοθήρες εμφανίστηκαν στη Μήλο

Την ώρα που η τιμή του χρυσού κάνει πορεία χαμηλής πτήσης διεθνώς, νέοι, επίδοξοι χρυσοθήρες εμφανίζονται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά στη νησιωτική Ελλάδα. 

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας εισήχθη μετ’ εμποδίων στο δημοτικό συμβούλιο της Μήλου, χωρίς καν να συζητηθεί, η πρόταση της εταιρείας Ortac Resources με έδρα το Λονδίνο για τη δημιουργία κοινοπραξίας με τον δήμο που θα αναλάβει τη διενέργεια μεταλλευτικών ερευνών για χρυσό σε δημόσια έκταση στο δυτικό τμήμα του νησιού. Η εμφάνιση των επενδυτών, που φέρονται να έχουν αναπτύξει πολιορκητικό κλοιό, παρουσία Ελλήνων στελεχών την τελευταία διετία (ένας εξ αυτών, ο κ. Κώστας Ξυδούς, είναι πρώην στέλεχος της S&B και των Χρυσωρυχείων Θράκης), προκαλεί πολλαπλές αναταράξεις στη Μήλο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο δεν τους δόθηκε ούτε βήμα για να μιλήσουν, καθώς εκφράστηκε από όλες τις παρατάξεις σύσσωμη η άποψη ότι το νησί δεν χωράει βιομηχανία χρυσού.

Ο δήμαρχος της Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, μιλώντας στο «business stories», επιβεβαιώνει τις επαφές με τους επενδυτές και σημειώνει ότι ο ίδιος εισηγείται τα θέματα του συμβουλίου, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνει το δημοτικό συμβούλιο. Η Μήλος είχε βρεθεί και στο παρελθόν στο προσκήνιο για κοιτάσματα χρυσού, αλλά λόγω σοβαρών αντιδράσεων που έφτασαν ως την Ευρωβουλή ο τότε ενδιαφερόμενος επενδυτής κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος και οι Αμερικανοί και Καναδοί συνεταίροι του αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν. Στο νησί εμφανίστηκε ξανά το τελευταίο διάστημα η άγνωστη Ortac, μια μικρή εταιρεία εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, εισηγμένη στο ΑΙΜ του Λονδίνου με περιορισμένη δραστηριότητα στη Σλοβακία. Ο κ. Βασίλειος Καρελλάς, που εμφανίζεται ως γενικός διευθυντής της εταιρείας και επικεφαλής των επαφών με την τοπική κοινωνία, είναι και κάτοχος του 1,5% των μετοχών της.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της 23.06.2013

Αφήστε μια απάντηση