Υγρότοπος μπάζων

  • “Τάραξε τα νερά” η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Αντ. Καβαλιέρου 
  • Γ. Δαμουλάκης: “Δεν παρεμβαίνουμε αν δεν μας απαντήσει το υπουργείο Πολιτισμού”

Σε χώρο απόθεσης αποβλήτων και μπάζων έχει μετατραπεί ο παράκτιος υγρότοπος στον Αδάμαντα της Μήλου, όπως απέδειξε ο έκτακτος περιβαλλοντικός έλεγχος που πραγματοποίησε το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τα “λιμνάζοντα νερά” όσον αφορά στην προστασία του, φαίνεται να “τάραξε” η καταγγελία στην οποία είχε προχωρήσει ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας του δήμου Μήλου, Αντώνης Καβαλιέρος, ο οποίος κοινοποιώντας σχετικό έγγραφο προς το δήμαρχος Γεράσιμο Δαμουλάκη και την Αστυνομία, είχε ζητήσει να ερευνηθεί αν όντως ο συγκεκριμένος χώρος “υποδέχεται” απορρίμματα και μπάζα.

Το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μετά από την αυτοψία που ολοκλήρωσε, διαπίστωσε πως η καταγγελία ευσταθεί, ζητώντας από τους υπεύθυνους (δήμο και Αστυνομία) να προχωρήσουν στον καθαρισμό και την προστασία του υγρότοπου.

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον Γεράσιμο Δαμουλάκη, ο οποίος γνωστοποίησε πως έχει αποστείλει έγγραφο προς το υπουργείο Πολιτισμού και τη 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προκειμένου να πάρει τις απαραίτητες άδειες για να μπορέσει να παρέμβει, αφού το σημείο όπως δηλώνει “είναι προστατευόμενο” λόγω της δραστηριότητας εξόρυξης οψιδιανού που πραγματοποιείται και ο ίδιος, αν δεν έχει την απαραίτητη εντολή, δεν μπορεί να πράξει αναλόγως.

Με την ίδια επιστολή απευθύνθηκε και στην οργάνωση WWF, στην απάντηση της οποίας επισημαίνονται συγκεκριμένες παρατηρήσεις για την ανάγκη αποκατάστασής του.

Η παρατήρηση

Ειδικότερα, ο Αντώνης Καβαλιέρος, στο περιεχόμενο της επιστολής του πριν από αρκετούς μήνες, είχε τονίσει χαρακτηριστικά, “Απ’ ό,τι φαίνεται στον υγρότοπο του Αδάμαντα γίνονται επιχωματώσεις και θα θέλαμε να μάθουμε αν αυτή η δραστηριότητα πραγματοποιείται όντως εντός της περιοχής του υγρότοπου και εάν έχει αδειοδοτηθεί με δεδομένο ότι το αναφερόμενο ΠΔ απαγορεύει τέτοια δραστηριότητα”, λέγοντας ταυτόχρονα πως “Αν δεν υπάρχει αδειοδότηση ζητάμε την άμεση παύση κάθε παράνομης παρέμβασης στον υγρότοπο του Αδάμαντα σύμφωνα με το ΠΔ της 19-6-2012 και την αποκατάσταση της νομιμότητας”.

Τον μετέτρεψαν σε χωματερή

Η έκθεση αυτοψίας, από τον έλεγχο που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνει εκτενώς τα αποτελέσματα από τα “ευρήματα” που κατέγραψε ο υπάλληλος ένα προς ένα και αποδεικνύει πως ο υγρότοπος αποτελεί για πολλούς στην κυριολεξία χωματερή. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν, “μαζικές αποθέσεις στερεών αποβλήτων, σε αλληλοεπικαλυπτόμενους σωρούς ή σε διάσπαρτους μεμονωμένους σωρούς, αποτελούμενων κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από οικοδομικής φύσεως απόβλητα, όπως υπολείμματα πλακιδίων, σπασμένων ειδών υγιεινής, άχρηστων ξύλων, οικοδομικού σιδήρου και χωματισμών”. Επίσης, βρέθηκαν σε μικρότερα ποσοστά “και αποθέσεις εξοπλισμού ξενοδοχείων όπως στρώματα και μικροέπιπλα” καθώς όμως και “ηλεκτρικές συσκευές, πλαστικά μπουκάλια και στερεά απόβλητα γεωργικής φύσεως όπως κλαδιά και χόρτα”.

Όλα τα παραπάνω, όπως εξηγείται, “αποτέθηκαν σταδιακά καθώς ήταν επιμερισμένα και τοποθετημένα εντός πλαστικών συσκευασιών διαφορετικών χρωματισμών” ενώ η μεταφορά τους φέρεται να έγινε οδικώς “από τη χωμάτινη οδό” αφού “δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση στην τοποθεσία”. Στην έκθεση τονίζεται ότι η διαπιστωθείσα κατάσταση κρίνεται “αντιστρεπτή” ενώ σημειώνεται ότι πρέπει από τη στιγμή “που η υπηρεσία της Περιφέρειας δεν έχει εκδώσει άδεια για αποθέσεις, οι οποίες είναι παράνομες” καθώς “υποβαθμίζουν και ρυπαίνουν το περιβάλλον”, άμεσα ο δήμος Μήλου και η Αστυνομία “να φροντίσουν για τις δικές τους ενέργειες”.

Συστάσεις σε δήμο και Αστυνομία

Στην ίδια έκθεση του περιβαλλοντολόγου διευκρινίζονται αναλυτικά οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι αρμόδιοι από τη στιγμή που είναι υποχρεωμένοι όχι μόνο να προστατεύσουν τον υγρότοπο αλλά και να τον αναδείξουν. Ο δήμος Μήλου καλείται να συλλέξει και να απομακρύνει τα “διαπιστωθέντα αποτιθέμενα στερεά απόβλητα” καθώς και “να αποκαταστήσει το συγκεκριμένο χώρο” που έχει μετατραπεί όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων”. Στη συνέχεια, πρέπει να μεριμνήσει να αναδείξει τον υγρότοπο και “να διασφαλίσει τη διακοπή οποιασδήποτε μελλοντικής απόθεσης αποβλήτων”.

Παράλληλα, η Αστυνομία, οφείλει να γνωστοποιήσει στο αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας ανάλογη μελλοντική ενέργεια, η οποία υποβαθμίζει και ρυπαίνει τον υγρότοπο.

“Χρειαζόμαστε απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού”

Για όλα τα προαναφερθέντα, κλήθηκε να παραχωρήσει τη θέση του, ο δήμαρχος του νησιού, ο οποίος τόνισε μεν πως πρέπει να σταματήσει η παράνομη απόθεση αποβλήτων, εξέφρασε δε, τον προβληματισμό του για το βαθμό στον οποίο μπορεί να παρέμβει ο δήμος και να καθαρίσει το χώρο, από τη στιγμή που η 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει αγνοήσει την επιστολή του, μέσω της οποίας ζητά να του δώσουν το “πράσινο φως” αφού ο χώρος “προστατεύεται λόγω της εξόρυξης οψιδιανού”.

“Εγώ δεν μπορώ να πάρω μόνος μου μία μπουλντόζα και να να καθαρίσω το μέρος. Πρέπει να έχω άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο από τις 24 Ιανουαρίου του 2013, δεν έχει απαντήσει. Μόλις μας πουν ότι έχουμε τη δυνατότητα, τότε θα το κάνουμε. Δεν μπήκαν στον κόπο να μας απαντήσουν”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δαμουλάκης, προσθέτοντας, ότι η ίδια επιστολή που στάλθηκε και προς την WWF, πήρε απάντηση και μάλιστα άμεσα. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση από την πλευρά της οργάνωσης είναι πως για να υπάρξει “οικολογική αποκατάσταση του υγροτόπου θα απαιτηθεί μελέτη και έγκριση περιβαλλοντικών όρων”, και πως ο εκτιμώμενος όγκος των αποβλήτων που πρέπει να απομακρυνθούν “είναι της τάξης των 2.000 – 2.500 κ.μ.”.

Τέλος, στην αναφορά του κ. Δαμουλάκη, ότι το κόστος καθαρισμού θα είναι αυξημένο και πως ο δήμος “λόγω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, αδυνατεί να το καλύψει”, η WWF διασαφήνισε πως, “η αποκατάστασή του είναι απολύτως εφικτή και μάλιστα με κόστος κατά πολύ μικρότερο των ωφελειών που θα προκύψουν”.

Πηγή : http://www.koinignomi.gr της Άννας Τερέζας Δαλμυρά

Αφήστε μια απάντηση