Κουδούνι χωρίς εκπαιδευτικούς στις Κυκλάδες

Με πολλά κενά, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στο νομό Κυκλάδων.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τραγική στα δημοτικά σχολεία, όπου θα παρουσιαστεί ιδιαίτερη έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και σε αναπληρωτές δασκάλους, οι οποίοι σημειωτέων δεν έχουν ακόμη διορισθεί.

Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε νησιά όπως είναι η Σαντορίνη, η Νάξος, Τήνος, αλλά και στα μικρά νησιά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, όπου σε 13θέσιο δημοτικό σχολείο στη Σαντορίνη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 3 δάσκαλοι.

Όμως πρόβλημα αντιμετωπίζει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου τα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί.

Έγγραφο διαμαρτυρίας για το θέμα της παιδείας, εξέδωσε ο Δήμος Τήνου, καταγγέλλοντας το υπουργείο Παιδείας, καθώς επίσης και ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. Μήλου, ενώ να σημειωθεί ότι προ ημερών στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και η εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Σύρου.

Όμως τα προβλήματα δε σταματούν εκεί, αφού εκτός από την έλλειψη δασκάλων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η παιδεία δέχεται και το πλήγμα της μη οικονομικής στήριξης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την κατατομή των κονδυλίων για τη στήριξη των σχολικών μονάδων, χρήματα όμως τα οποία είναι ελάχιστα μπροστά στις ολοένα αυξανόμενες λειτουργικές ανάγκες.

Σε προτεραιότητα ο νησιωτικός χώρος

Ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς σηκώνοντας και πάλι το “γάντι” προς την κυβέρνηση, απηύθυνε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας για τα μεγάλα κενά στην εκπαίδευση, ζητώντας την άμεση κάλυψή τους κατά προτεραιότητα στο νησιωτικό χώρο.

“Την ίδια ώρα που καμαρώνουμε για τα παιδιά μας, που με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Χώρας, ερχόμαστε να υψώσουμε στεντόρεια φωνή διαμαρτυρίας για τα μεγάλα κενά στην εκπαίδευση και τη φειδωλή διάθεση που προδιαγράφεται από πλευράς πολιτείας για την κάλυψή τους. Καλούμε τους αρμόδιους, έστω για μια φορά και ας είναι αυτή στον τομέα της Παιδείας, τον μόνο πυλώνα που εγγυάται κάτι καλό, έστω και μακρινό, για την πατρίδα, να εφαρμόσει την συνταγματική ρήτρα περί νησιωτικότητας. Να καλύψει τα κενά στα σχολεία των νησιών μας και να αποκαταστήσει τις ίσες ευκαιρίες που δικαιούνται οι μαθητές μας”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Κροντηράς, τονίζοντας ότι όλα τα κενά σε δάσκαλους, καθηγητές και νηπιαγωγούς, πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα στο νησιωτικό χώρο, αρχής γενομένης από τα μικρότερα νησιά και καταλήγοντας στα μεγαλύτερα.

“Δεν είναι ούτε εξυπηρέτηση ούτε εκδούλευση, κύριοι της εκπαίδευσης εκεί στο Υπουργείο. Είναι συνταγματική επιταγή, είναι ζήτημα ισότητας και τελικά δημοκρατίας. Στη γενική αποδιοργάνωση των τοπικών μας κοινωνιών, με μια σειρά ακατανόητων και αδιεξοδικών αποφάσεων, ας αφεθεί ανεπηρέαστος ο χώρος της εκπαίδευσης. Μη στερείτε από τα παιδιά μας αυτό το δικαίωμα, μην εξοντώνετε τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς μας, αφήστε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν όπως απαιτείται”, καταλήγει ο Δήμαρχος Τήνου.

  •  “Το δημόσιο σχολείο δεν πουλιέται”

    Για το πρόβλημα που δημιουργείται με την κατάργηση των ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ, κάνει λόγο η ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων, επισημαίνοντας ότι οι μαθητές που είχαν πέρυσι διαλέξει τους τομείς και τις ειδικότητες των κλάδων υγείας, πρόνοιας και εφαρμοσμένων τεχνών, καλούνται εφέτος να αλλάξουν ειδικότητα, καθώς το υπουργείο αποφάσισε αιφνιδιαστικά το καλοκαίρι να καταργήσει τους τομείς αυτούς, θέτοντας παράλληλα τους 2.500 εκπαιδευτικούς που δίδασκαν τις 52 σχετικές ειδικότητες σε διαθεσιμότητα.

    “Η προχειρότητα που επιδεικνύει εφέτος το υπουργείο δεν έχει όρια. Το νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο κατατέθηκε προς ψήφιση την Παρασκευή 30 Αυγούστου για να εφαρμοστεί λίγες ημέρες μετά, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Και μόνο αυτό το γεγονός δείχνει την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται από το υπουργείο τα εκπαιδευτικά θέματα. Την ίδια στιγμή το 1/3 των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν γνωρίζει σε ποιο σχολείο θα βρίσκεται … και η σχολική χρονιά έχει ήδη αρχίσει”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

    Η ΕΛΜΕ καλεί τους γονείς να σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς σε κινητοποιήσεις που θα προγραμματισθούν, τονίζοντας ότι η δημόσια εκπαίδευση καταρρέει.

    Ο Σύλλογος Διδασκόντων ΕΠΑ.Λ. Μήλου

    Σε καταγγελία πέρασε και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Μήλου, σημειώνοντας τις δραματικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης και οι οποίες επηρεάζουν αποφασιστικά την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και περιορίζουν σημαντικά τις επιλογές και τις προοπτικές των μαθητών.

    Μία από αυτές τις αλλαγές επήλθε και στο Επαγγελματικό Λύκειο Μήλου, όπου καταργήθηκε ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας, που για δέκα χρόνια, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος χαρακτηριστικά, αποτέλεσε πόλο έλξης για τους μαθητές που επιθυμούσαν να ακολουθήσουν επαγγέλματα του αντίστοιχου κλάδου με σημαντικές επιτυχίες στις πανελλαδικές εξετάσεις σε σχολές, όπως η Νοσηλευτική, η Φυσιοθεραπεία, η Βρεφονηπιοκομία, η Αισθητική κ.α. “Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Β’ τάξης που τον Ιούνιο είχαν επιλέξει τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας βρίσκονται στη δύσκολη θέση να επιλέξουν άλλο τομέα από αυτόν που τους ενδιέφερε αρχικά και να ασκήσουν ένα επάγγελμα διαφορετικό από τις κλίσεις και τις ικανότητες τους. Μεγάλο πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζουν και οι μαθητές της φετινής Γ’ τάξης οι οποίοι ενώ έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος σπουδών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, εξαιτίας της απομάκρυνσης της συναδέλφου- εκπαιδευτικού κας Σπυριδούλας Εικοσιπεντάκη, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο”.

    Ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. Μήλου εκφράζει το βαθύ προβληματισμό και την αγωνία του για το παρόν και το μέλλον των μαθητών. Καταγγέλλει την κατάργηση του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας και την απομάκρυνση της συναδέλφου από το ΕΠΑ.Λ. Μήλου, απαιτώντας την επαναλειτουργία του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας και την επαναφορά της συναδέλφου τους στο σχολείο.

    Μόνο για τα απαραίτητα

    Το υπουργείο Παιδείας χθες έβγαλε την κατανομή των κονδυλίων για την κάλυψη των λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών στους δήμους των Κυκλάδων, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Συνολικά στις Κυκλάδες κατανέμεται το ποσό των 203.391,99 ευρώ, στο οποίο σύμφωνα με το υπουργείο συμπεριλαμβάνεται και η κάλυψη της δαπάνης για την υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου, για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

    Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο Δήμο Σύρου θα κατανεμηθούν 40.125,64 για να καλύψει 10 δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, καθώς και για τα γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και νυχτερινό γυμνάσιο.

    Αναγκαστικά η Σχολική Επιτροπή του Δήμου θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις πλέον αναγκαίες δαπάνες, όπως είναι η καθαριότητα των σχολικών μονάδων και η θέρμανση.

    Και τα χειρότερα έπονται.

    Πηγή : www.koinignomi.gr

    Αφήστε μια απάντηση