Πιο ακριβά τα εισιτήρια με το αεροπλάνο

Αποτέλεσμα εικόνας για airtickets

Aυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στις άγονες γραμμές, στις οποίες ανήκουν και τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, καθώς κατά το επόμενο έτος πρόκειται να επιβληθεί το τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών, από το οποίο απαλλασσόταν μέχρι σήμερα.


Νέα επιβάρυνση στις χρεώσεις τελών και φόρων στις αεροπορικές γραμμές δημοσίου συμφέροντος πρόκειται να επιβαρύνουν την τελική τιμή των αεροπορικών ναύλων από τη νέα χρονιά, καθώς καταργείται η ατέλεια που ίσχυε για τις συγκεκριμένες γραμμές των νησιών και αφορά στο Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων, το επονομαζόμενο Τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών .

Παρά την τυπική λήξη της ισχύος του συγκεκριμένου τέλους, από την 1η Νοεμβρίου 2014, η είσπραξη του παρατάθηκε άτυπα κατά ένα χρόνο, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα των περιφερειακών αεροδρομίων.

Να υπενθυμιστεί πως οι άγονες αεροπορικές γραμμές των νησιών είναι για Κάρπαθο, Κύθηρα, Νάξο, Πάρο, Σκιάθο, Ζάκυνθο, Κάλυμνο και Σύρο, όπως και για Σκύρο, Αστυπάλαια, Ικαρία, Μήλο και Λέρο.

Από το σπατόσημο, ύψους 12 ευρώ, είχαν απαλλαγή οι 13 από αυτές τις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας, ενώ σε 5 από αυτές δεν επιβαλλόταν ούτε η χρέωση του τέλους εξυπηρέτησης επιβατών.

Όταν επιχειρήθηκε, με παρέμβαση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επεκταθεί η ατέλεια αυτή και στις λοιπές άγονες γραμμές, το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο, καθώς αποφασίστηκε η ακύρωση κάθε απαλλαγής και η επιβολή τέλους στο σύνολο των γραμμών, κατά εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Έτσι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», για την χρηματοδότηση κατασκευής του οποίου είχε από το 1992 θεσπιστεί το σπατόσημο, υποχρεώθηκε να επιβάλλει το συγκεκριμένο τέλος σε όλους τους προορισμούς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πέραν του σπατόσημου των 12 ευρώ και βάσει της κοινοτικής απόφασης, από τις 27 Μαρτίου 2016 θα υπάρχει και για τις απαλλασσόμενες γραμμές επιπλέον επιβάρυνση των εισιτηρίων κατά 9,82 ευρώ με το τέλος εξυπηρέτησης επιβατών.

Χαρακτηριστική είναι τα όσα αναφέρει σε απάντηση του ο Διευθυντής Πωλήσεων Ελλάδος της AEGEAN, Στέφανος Σαδόπουλος, κατόπιν παρέμβασης θιγόμενων περιοχών για τα αυξημένα αεροπορικά εισιτήρια, στην οποία διευκρινίζει πως «δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση είσπραξης ή χρέωσης από την AEGEAN. Άλλωστε και η υποχρέωσή μας απέναντι στην ΥΠΑ δεν προβλέπει μια τέτοια δυνατότητα για υπέρβαση του μέγιστου ναύλου ανά γραμμή».

Επισημαίνει δε πως «Είναι η δεύτερη αύξηση δυστυχώς, που επιβάλλεται μετά την αύξηση του ΦΠΑ κατά 100% από 13% σε 23% τον Ιούλιο του 2015 και η οποία και πάλι δεν έχει να κάνει με την εταιρεία μας».

Ειδικά για τις ενέργειες εκ μέρους της εταιρείας σημείωσε «Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε(ότι καλύτερο για την ανάπτυξη της κίνησης στα νησιά, η οποία ήδη με την πολιτική ναύλων που εφαρμόζουμε, αλλά και τη διεύρυνση της διασυνδεσιμότητας με το(εξωτερικό, με το δίκτυο της Αθήνας που μεγαλώνει, έχει αυξηθεί κατά 50% συνολικά την(τελευταία τριετία».

Υπουργική παρέμβαση ζητά η ΚΕΔΕ

Χαμηλού κόστους και επαρκή αεροπορική κάλυψη για τις άγονες γραμμές ζήτησε και η ΚΕΔΕ, με επιστολή του προέδρους της, Γιώργου Πατούλη, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του, καθώς όπως σημειώνει οι συμβάσεις δικαιωμάτων αποκλειστικής εκμετάλλευσης για τα 24 προγράμματα άγονων αεροπορικών γραμμών λήγουν στις 31 Μαρτίου 2016.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην επιστολή «Κανείς δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2016 και δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά πρέπει σύμφωνα με τον κανονισμό να δημοσιευθούν τουλάχιστον 60 ημέρες πριν την ανακοίνωση του διαγωνισμού, πρέπει άμεσα στις επόμενες ημέρες να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη σύνδεση των περιοχών αυτών με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Δεν παραλείπεται η αναφορά στα ακτοπλοϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, γεγονός που επιβάλλει επαρκή και φθηνή αεροπορική κάλυψη των νησιωτικών περιοχών. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Με δεδομένα μάλιστα τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δημιουργούνται εύλογα ανησυχίες στις τοπικές αρχές και στους κατοίκους των περιοχών αυτών για το αν θα μπορούν και την επόμενη χρονιά να συνδεθούν οι περιοχές τους με επάρκεια, ασφάλεια και χαμηλό κόστος».

Σημειώνεται δε πως πρόκειται για εκφρασμένες ανησυχίες των δημάρχων των νησιωτικών περιοχών, οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση του υπουργού, για να προχωρήσουν άμεσα οι υπηρεσίες του υπουργείου στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου και το 2016 να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του συνόλου των προγραμμάτων των άγονων αεροπορικών γραμμών.

«Είναι ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας, με την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους», τονίζεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει με την αναφορά ότι «Στις ανησυχίες αυτές που σας εκφράζει το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, σας ζητώ να παρέμβετε άμεσα και να δρομολογήσετε μέσω των υπηρεσιών σας τις απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι και το 2016 καμία άγονη περιοχή της χώρας μας δεν θα μείνει χωρίς επαρκή και χαμηλού κόστους αεροπορική κάλυψη».

Πηγή : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ


Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Αφήστε μια απάντηση