Κόβουν τις άγονες γραμμές εξοικονομώντας 160 εκατ. ευρώ

 

Thema_20161002.jpg

Μαχαίρι στις άγονες γραμμές με εξοικονόμηση κέρδους για το Δημόσιο που υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ  για την επόμενη τετραετία  φέρνει η αναδιάρθρωση του πτητικού έργου από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με στόχο τον εξορθολογισμό των ναύλων και την κατάργηση των φουσκωμένων επιδοτήσεων που βάφτιζαν άγονους προορισμούς ακόμη και περιοχές με υψηλό τουριστικό προϊόν.

Μέχρι σήμερα το κόστος των 28  άγονων γραμμών που πλέον έγιναν 20 για το Ελληνικό Δημόσιο σε ετήσια βάση ήταν 47,5 εκατ. ευρώ. Με τον νέο σχεδιασμό, ο  διοικητής της ΥΠΑ Κωνσταντίνος Λιντζεράκος δηλώνει στο «business stories» ότι το μέγιστος κόστος διαμορφώνεται σήμερα σε 9,4 εκατ. ευρώ το χρόνο (περίπου 37 εκατ. ευρώ την τετραετία), γεγονός που φανερώνει τα περιθώρια κέρδους με τα οποία λειτουργούσαν μέχρι σήμερα οι αεροπορικές εταιρείες, αλλά και  τις επιπτώσεις που θα έχει στα μεγέθη τους η  σημαντική συρρίκνωση των επιδοτήσεων. Ωστόσο, από το  συνολικό πακέτο έχουν αφαιρεθεί οκτώ δρομολόγια που θεωρούνται επικερδείς  προορισμοί και στα οποία ανοίγει η αγορά καθώς οι αεροπορικές εταιρείες θα απαιτούν χωρίς αποκλειστικότητα και χωρίς επιδότηση.  Πρόκειται για τις πτήσεις Αθήνα – Σκιάθος, Αθήνα – Ζάκυνθος, Αθήνα – Πάρος, Αθήνα – Κύθηρα, Αθήνα – Κάρπαθος, Αθήνα – Ικαρία, Θεσσαλονίκη – Χίος και Θεσσαλονίκη – Σάμος. Από τις υπόλοιπες 20 γραμμές οι 9 αναντίθεται από την ΥΠΑ για τέσσερα χρόνια (από 1 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020) με την εξής κατανομή: στην  Olympic Air τέσσερις γραμμές (Αθήνα – Λέρος, Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα, Airlines πέρασαν δύο γραμμές (Αθήνα – Κάλυμνος, Θεσσαλονίκης – Λήμνος – Ικαρία) με συνολική επιδότηση 3,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΥΠΑ, το τελικό κόστος θα διαμορφωθεί αφού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις άγονες, καθώς για δέκα από τις 20 συνολικά γραμμές δόθηκε πρόσφατα προσωρινά το πτητικό έργο μέσω μιας διαγωνιστικής διαδικασίας ή απευθείας διαπραγμάτευσης διάρκειας έξι μηνών (από 1η Οκτωβρίου 2016  έως 31η Μαρτίου 2017). Ο λόγος είναι γιατί είτε είχαν λάθη τα δικαιολογητικά τους είτε γιατί για κάποιους προορισμούς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα διενεργηθεί νέος διαγωνισμός που θα καθορίσει τους αερομεταφορείς που θα διαχειριστούν τα δρομολόγια αυτά από 1η Απριλίου 2017 έως 31η Μαρτίου 2021. Οι γραμμές αυτές είναι: Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη – Σκύρος, Αλεξανδρούπολη – Σητεία, Άκτιο – Σητεία, Κέρκυρα  – Άκτιο – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος, Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ρόδος και Ρόδος – Κως – Κάλυμνος – Λέρος – Αστυπάλαια, Αθήνα – Μήλος, Αθήνα – Νάξος, Αθήνα – Σητεία. Από αυτά η Sky Express αναλαμβάνει έξι δρομολόγια και τέσσερα η Olympic Air. Τέλος για το Αθήνα – Κοζάνη – Καστοριά επειδή δεν υποβλήθηκε προσφορά τροποποιήθηκε η υπάρχουσα σύμβαση με την Astra Airlines μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Η μάχη των εταιρειών

Η κατανομή των νέων δρομολογίων φανερώνει ότι η μάχη μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να είναι σφοδρή τους επόμενους μήνες. «Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άγονες από την καλοκαιρινή περίοδο του 2017 η Olympic Air και μέσω αυτής το δίκτυο της Aegean θα συνεχίσει να έχει παρουσία σε 15 τουλάχιστον γραμμές, είτε σε αποκλειστικότητα είτε παράλληλα με άλλες εταιρείες», αναφέρει η εταιρεία. Ωστόσο ο ανταγωνισμός μεταξύ Aegean Airlines-Olympic Air, Sky Express και Astra θα φουντώσει, με τους μικρούς της αγοράς να επεκτείνουν τα δρομολόγια και να διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κρητικών συμφερόντων Sky Express, που έχει μπει δυναμικά στην εξυπηρέτηση αεροπορικών συνδέσεων. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε  δρομολόγια σε νέους προορισμούς: από Αθήνα σε Πάρο, Σκιάθο, Ζάκυνθο, Ικαρία, Κύθηρα, Κάρπαθο, Χίο και από Θεσσαλονίκη σε Χίο, Σάμο με ναύλο από 37 ευρώ. Επίσης, στις συνδέσεις της προστέθηκαν και πτήσεις από Αθήνα προς Σύρο και Αστυπάλαια και το δρομολόγιο Ρόδος – Κάρπαθος –  Κάσος. Η εταιρεία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Αstra, που αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και την αιτία της καθυστέρησης για την καταβολή από την ΥΠΑ της επιδότησης συνολικού ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο από 1η Μαΐου 2015 έως σήμερα.

Το ίδιο με το να πας Νέα Υόρκη

Το υψηλό κόστος των άγονων γραμμών έχει επικρίνει σφοδρά από τη Βουλή και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος  Σπίρτζης, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που έδινε ο Ελληνας φορολογούμενος μέχρι σήμερα ήταν περισσότερα από το να πάει στη Νέα Υόρκη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα είχε αναφερθεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα, που κόστιζε σε ετήσια βάση 1.350.000 ευρώ στο κράτος,  το Άκτιο – Σητεία όπου το οικονομικό αντιστάθμισμα ήταν 547,83 ευρώ για 358 χιλιόμετρα πτήσης αν ά εισιτήριο και το Θεσσαλονίκη – Σκύρος με 419 ευρώ για 156 χιλιόμετρα πτήσης.

Η ΥΠΑ προχώρησε στο νέο χάρτη των άγονων γραμμών με κριτήρια την εποχικότητα, την επιβατική κίνηση, αλλά και έναν συνδυασμό στοιχείων όπως χιλιομετρική απόσταση, τεχνικά χαρακτηριστικά του διαδρόμου απογείωσης, πληθυσμιακά και οικονομικά χαρακτηριστικά του τόπου προορισμού,  λόγοι εθνικής σημασίας, ιδιοκτησιακό καθεστώς αεροδρομίων κ.ά.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Μαριάννας Τζάννε

Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Αφήστε μια απάντηση