Η ώρα της κρίσης για τα απόβλητα της S&B στη Μήλο

Το σχετικό σχέδιο έχει ήδη καταθέσει η επιχείρηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, με σκοπό να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης των αποβλήτων του περλίτη για τις εγκαταστάσεις της στα Βούδια ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στη θάλασσα.

 

Αποτελεί, δίχως άλλο, το πνεύμα των δεσμεύσεων που απορρέουν από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που είχε λάβει η βιομηχανία πριν από δύο χρόνια από το ΥΠΕΚΑ -επί θητείας της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη-, εξασφαλίζοντας παράταση στον τρόπο λειτουργίας των εγκαταστάσεών της για τέσσερα χρόνια (έως το 2014).

 

Το σχέδιο πρότεινε ήπια βήματα προσαρμογής και έδινε άπλετο χρόνο στην επιχείρηση να σκεφτεί, να μελετήσει και να εκπονήσει σχέδιο με το οποίο τα απόβλητα περλίτη θα μπορούν να οδηγηθούν σε εναλλακτικά κανάλια, πλην του θαλάσσιου αποδέκτη, με ταυτόχρονη εμπορική αξιοποίησή τους.

 

Η ώρα της κρίσης έχει φτάσει, γι’ αυτό και οι αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου κρίνονται μεγάλης σημασίας για το μέλλον του νησιού, αφού είναι εκείνες που θα καθορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας.

 

Το σχέδιο έχει κατατεθεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες στο δημοτικό συμβούλιο της Μήλου στέλεχος της S&B, αξιολογείται προκειμένου το υπουργείο να αποφασίσει εντός του Ιανουαρίου εάν οι προτάσεις ικανοποιούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής μελέτης. Πρόσφατα, το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά στο σχέδιο διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων που όφειλε να υποβάλει η βιομηχανία στο πλαίσιο εναρμόνισης της Κοινοτικής Οδηγίας 2006/21ΕΚ, με στόχο την πρόληψη και τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και των επιβλαβών επιπτώσεών τους.

 

Την ανάγκη να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον του νησιού εξέφρασε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού και ο δήμαρχος της Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η S&B πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους περιβαλλοντικούς κανόνες «και να μην πέφτει ούτε γραμμάριο περλίτη στη θάλασσα».

 

Τον Νοέμβριο του 2010, με καθυστέρηση ετών, το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανίας θέτοντας ένα γενικό και αόριστο χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης της S&B, που όμως έχει ως βάση την απόφαση του 2002 της Νομαρχίας Κυκλάδων. Πρόκειται για μια μέθοδο διαχείρισης που στηρίζεται στην επιπόλαιη και ανέξοδη λύση που καθορίζει τον όρμο Βουδίων ως αποδέκτη των λυμάτων της επιχείρησης.

 

Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων έθετε κανόνες  συμμόρφωσης που ακολουθούσαν κάποια χρονικά στάδια. Σε διάστημα έξι μηνών από την έγκριση της μελέτης, η S&B όφειλε να εκπονήσει έκθεση αποτύπωσης του θαλάσσιου αποδέκτη και των συνεπειών που υφίσταται από τη ρίψη περλίτη, αλλά και έκθεση βελτίωσης των υφιστάμενων μεθόδων.

 

Δεν γνωρίζουμε αν η έκθεση αυτή έχει εκπονηθεί. Στη συνέχεια, με τη συμπλήρωση δύο ετών από την απόφαση, η εταιρεία είχε την υποχρέωση να καταθέσει έκθεση για εναλλακτικές λύσεις διάθεσης του περλίτη, με ταυτόχρονη περιβαλλοντική και οικονομική αξιολόγησή τους. Η μελέτη αυτή έχει υποβληθεί ήδη στο υπουργείο και αξιολογείται.

 

Τέλος, στο διάστημα των τεσσάρων ετών που δίνεται ως παράταση στον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας, η εταιρεία καλείται να σκεφτεί με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αξιοποιήσει εμπορικά τα ορυκτά απόβλητα ώστε να μην τα πετάει στη θάλασσα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει βιώσιμη λύση, η μελέτη προβλέπει ότι θα γίνει επαναπροσδιορισμός δραστηριοτήτων

 

Για τον τρόπο διαχείρισης των εξορυκτικών αποβλήτων της βιομηχανίας έχουν αποφανθεί τα δικαστήρια από πέρυσι. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου αποδέχτηκε ομόφωνα ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας προκαλούν κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση του περιβάλλοντος με την πρόκληση σημαντικών αλλοιώσεων στον θαλάσσιο χώρο. Περαιτέρω, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εταιρεία δολίως και κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και των αδειών που της έχουν δοθεί δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε τα απόβλητα που προκύπτουν από τη δραστηριότητά της να μη διαχέονται ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα και τη θάλασσα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα για τους λόγους αυτούς η Δικαιοσύνη επέβαλε ποινή φυλάκισης 26 μηνών με τριετή αναστολή στους κατηγορουμένους και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 70.000 ευρώ. Για την υπόθεση έχει ασκηθεί έφεση από την S&B.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 22.12.2012 της Μαιάννας Τζαννέ

Share

Αφήστε μια απάντηση