Διάφορα «ξενικά» είδη ψαριών έχουν παρεισφρήσει στις θάλασσες της χώρας μας

Η είδηση ότι ένας κροκόδειλος μήκους περίπου δύο μέτρων εντοπίστηκε το περασμένο Σάββατο στις όχθες της λίμνης του Φράγματος των Ποταμών στο Ρέθυμνο ξάφνιασε και έγινε πρώτο θέμα σε ελληνικά και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αύριο το πρωί ερπετολόγος από την Αθήνα καθώς και άνδρες της ΕΜΑΚ θα επιχειρήσουν να «συλλάβουν» τον ξένο – για τα ελληνικά περιβαλλοντικά δεδομένα – επισκέπτη. Ωστόσο, ο «Σήφης» ή «Μανωλιός» – ονόματα που έχουν δώσει κάτοικοι της Κρήτης και χρήστες του facebook στον κροκόδειλο – δεν είναι ο μόνος ξένος εισβολέας στο ελληνικό φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο τροπικός επισκέπτης έφτασε στη λίμνη του Ρεθύμνου συνεχίζει να απασχολεί τις Αρχές. Οι περισσότεροι, πάντως, κλίνουν προς το ενδεχόμενο κάποιος που είχε το μεγάλο ερπετό ως κατοικίδιο σπίτι του να το άφησε στη λίμνη όταν μεγάλωσε.  

Η περίπτωση του κροκοδείλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μάλλον ιδιαίτερη καθώς στο ελληνικό οικοσύστημα ξένοι εισβολείς συναντώνται ως επί το πλείστον στις θάλασσες.
Οπως επισημαίνει η θαλάσσια βιολόγος στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Μαρία Corsini – Φωκά, σήμερα στη Μεσόγειο από τα 17.000 είδη – ψάρια, μαλάκια, ασπόνδυλα, φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν – περίπου τα 1.000 είναι ξενικά. Σύμφωνα δε με παλαιότερη μελέτη, 67 είδη ψαριών άφησαν την Ερυθρά Θάλασσα για τα νερά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Αυτή η εισβολή ξένων ειδών ξεκίνησε μετά την κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ το 1869, η λειτουργία της οποίας αποτέλεσε ένα κανάλι επικοινωνίας του Ινδικού Ωκεανού και των ειδών του με τη Μεσόγειο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ξενικά αυτά είδη τα ονομάζουμε “λεσεψιανούς μετανάστες”, από το όνομα του γάλλου μηχανικού της Διώρυγας του Σουέζ Φερντινάντ Λεσέψ. Θα πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι η θάλασσα της Μεσογείου παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών εισβολών παγκοσμίως» σημειώνει η κυρία Corsini – Φωκά.

 
Προέλευση. Οι περισσότεροι ξένοι εισβολείς «μεταναστεύουν» μόνοι τους από τον Ινδικό Ωκεανό, την Ερυθρά Θάλασσα αλλά και από τροπικά νερά του Ατλαντικού μέσω του Γιβραλτάρ. «Πολλά από τα είδη, ωστόσο, και κυρίως τα φύκη και τα μαλάκια “κολλάνε” στα πλοία και με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται στη Μεσόγειο» υπογραμμίζει. Η εισβολή τροπικών μεταναστών παρατηρείται έντονα τα τελευταία 30 χρόνια καθώς έχουμε κι έναν επιπλέον παράγοντα που ευνοεί την παρουσία και επικράτησή τους, κι αυτός δεν είναι άλλος από την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας. «Υπολογίζεται ότι από το 1980 μέχρι σήμερα η θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο και άρα και στο Αιγαίο Πέλαγος έχει ανέβει έναν βαθμό Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνθήκες επιβίωσης αυτών των ειδών γίνονται ιδανικές».
Λοχίας ή γερμανός, λαγοκέφαλος, φιστουλάρια: Είναι μερικοί από τους λεσεψιανούς μετανάστες που συναντώνται με μεγαλύτερη συχνότητα στη Μεσόγειο. «Από τα ξένα είδη αυτό που είναι επικίνδυνο, πολύ τοξικό και δεν πρέπει να καταναλωθεί είναι ο λαγοκέφαλος, με μεγάλο πληθυσμό στα νερά της Ρόδου» συμπληρώνει η θαλάσσια βιολόγος.
 
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
Επίσης δείτε ένα ενδιαφέρον κείμενο για τα ξένα είδη από ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 
Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Αφήστε μια απάντηση