Αόρατες πόλεις: έκθεση της Βασιλικής Κάππα στη Μήλο

Οι «Αόρατες Πόλεις» της Βασιλικής Κάππα ταξιδεύουν τον Αύγουστο στηΜήλο με επόμενο προορισμό την Φινλανδία και τον περίφημο εκθεσιακό χώρο της Vaasa City Library.

Πρόκειται για μια ενότητα έργων που πρωτοπαρουσιάστηκαν σε ατομική έκθεση το 2002 στην Αθήνα, ενώ ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το έργοτου Ίταλο Καλβίνο. Οι «Αόρατες Πόλεις»  ταξιδεύουν ταυτόχρονα με τη δημιουργό τους από μέρος σε μέρος. Οι πόλεις διυλίζονται από το φίλτρο της μνήμης χάνοντας κάθε στοιχείο βαρύτητας. Μένει μόνο το ερωτικό τους αποτύπωμα, το ονειρικό στοιχείο που εμπεριέχουν και αποτυπώνεται στον καμβά. Μένει, δηλαδή, αυτό που με την πρώτη ματιά είναι αόρατο, η αίσθηση, η εσωτερική πόλη. Με ακρυλικά, λάδια, αλλά και ανάγλυφες υφές πάνω στον καμβά πρόκειται για μια ενότητα έργων που έχει αγαπηθεί πολύ. Η σκέψη πως παντού κάτω από το έδαφος κρύβονται απομεινάρια αρχαίων κτισμάτων προξενεί δέος. Η πόλις υπήρξε κάτι περισσότερο από κτίρια, ήταν ένας ζωντανός οργανισμός . Μπορείς να αφουγκραστείς το βιωμένο χρόνο, τον εμπεριέχεις, ή μάλλον… σε εμπεριέχει.

Το έδαφος είναι ένας νοητός καμβάς. Αρκεί μια τρίωρη διαδρομή για να ταξιδέψει κανείς από το σκληρό ορεινό καφέ και το μαύρο της πέτρας στο μπλε του πελάγους και στο κίτρινο. Όλα τα χρώματα συναντιούνται, δίχως να διασταυρώνονται.

Αντίθετα, το κάθε μέρος έχει καθαρότητα, αυστηρότητα σχεδόν. Το πεδινό ενάντια στο ορεινό, το ορεινό ενάντια στο θαλασσινό κι όλα μαζί δεμένα μ’ έναν τρόπο που σε ξεσηκώνει. Μπορεί τελικά το ταξίδι να είναι μόνο εσωτερικό. Μπορεί και η ίδια η πόλη να είναι μόνο εσωτερική. Τι άλλωστε είναι μια πόλη, παρά ο τρόπος που την βλέπουμε;

Στερεωμένα πάνω του οι πόλεις και τα χωριά μοιάζουν με μελίσσια. Οι γραμμές τους ανασυγκροτούν το χάος, χαράσσουν αόρατες εξισώσεις. «Ένιωθα πάντα πως αν κλείσω τα μάτια μου τα χωριά θα εξαφανιστούν, σα να μην ήταν ποτέ εκεί, πως πρέπει τα σπίτια να βάλουν όλη τους τη δύναμη για να μείνουν ενωμένα μεταξύ τους, για να μην τα καταπιεί αυτό το μέρος το αφηνιασμένο από άγρια χρωματική έμπνευση». 

Διοργάνωση: Thivoli Arts Space, ΚΟΥΙΝΤΑ, Tickets Tickets 

Πηγή : www.culturenow.gr

 

Αφήστε μια απάντηση