Ξεκινάει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου ξεκινά και επίσημα, με τη -σχεδιασμένη από τον Αντώνη Κλειδουχάκη- αφίσα της φετινής διοργάνωσης να αποτυπώνει την ανάγκη μας για χαλάρωση σε μια τόσο σουρεαλιστική περίοδο που βιώνουμε μετά την είσοδο της πανδημίας στη ζωή μας.

Το πλήρες πρόγραμμα προβολών που, όπως κάθε χρόνο, θα διεξαχθούν δωρεάν και θα φιλοξενηθούν σε εμβληματικές υπαίθριες τοποθεσίες της Κιμώλου θα ανακοινωθεί σύντομα, ωστόσο οι διοργανωτές
μας δίνουν μία πρώτη γεύση από τις σημαντικότερες διεθνείς παραγωγές που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι Κάννες ταξιδεύουν τον Ιούνιο στην Κίμωλο

Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει με το πολεμικό δράμα «Sympathy for the Devil» από τον Καναδά. Στο πλαίσιο του διαγωνιστικού μέρους θα προβληθούν οι ταινίες: «Breaking Surface» (Σουηδία), «Yellow Cat» (Καζακστάν), «Redemption of a Rogue» (Ιρλανδία), «The Droving» (Αγγλία), «The Woman with Leopard Shoes» (Γαλλία) και «Inner Glow» (Βενεζουέλα). Η φετινή διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με το δράμα «Sky Road» από τη Συρία. Ειδική συμμετοχή: το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «One Earth», γαλλικής παραγωγής.
Όσον αφορά την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, το μόνο που γνωρίζουμε έως τώρα είναι ότι αποτελεί στέλεχος του “Semaine de la Critique” του φεστιβάλ των Καννών.

Φαίνεται πως κάτι μεγάλο ετοιμάζεται και φέτος στο μικρό νησί της Κιμώλου!
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τις 21 έως τις 28 Ιουνίου 2021 από την εταιρεία Glory Films σε συνεργασία με το Δήμο Κιμώλου και με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η ΕΡΤ είναι ο μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ (για τρίτη συνεχή χρονιά), ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου. Δωρεοδότης είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και αρωγός του φεστιβάλ είναι η εθελοντική ομάδα Κιμωλίστες.
Την έναρξη του φεστιβάλ θα σημάνει η Περιφέρεια Αττικής με εκπρόσωπο τον Εντεταλμένο Σύμβουλο και Τομεάρχη Πολιτισμού, κύριο Χάρη Ρώμα.
Σε ρόλο παρουσιάστριας η ηθοποιός Marizza Spirito.

Παίζουμε Κινηματογράφο;

Στο πλαίσιο του KIFF 2021, την Τρίτη 22/06 και την Τετάρτη 23/06 κατά τη διάρκεια του πρωινού σχολικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό σχολείο Κιμώλου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Παίζουμε κινηματογράφο στα μικρά σχολεία”. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την Αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι εγκεκριμένο από
το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας.
Ποιος μας λέει σήμερα ιστορίες; Τι κρατάμε, τι αφήνουν μέσα μας; Κάθε γενιά έχει τον δικό της τρόπο να λέει ιστορίες. Από την αρχαιότητα, τους μύθους και τα παραμύθια, τη μουσική, τη ζωγραφική και το θέατρο, στην καταγραφή μιας στιγμής σε ακίνητη εικόνα, τον κινηματογράφο και την ψηφιακή εποχή. Ο κινηματογράφος ως μέσο τέχνης και έκφρασης, ενώνει γλώσσες, ιδέες, πολιτισμούς, εποχές.
Τα παιδιά του σήμερα, λαμβάνοντας καθημερινά δεκάδες ερεθίσματα και απόλυτα εξοικειωμένα με το οπτικό μέσο μέσα από την έκθεσή τους σε ψηφιακές εικόνες κάθε είδους (τηλέοραση, διαδίκτυο, βιντεοπαιχνίδια, κινητά τηλέφωνα κτλ.), είναι οι κατάλληλοι αποδέκτες για να αντιληφθούν την ιστορία πίσω από την εικόνα που βλέπουν και όχι απλά να παρακολουθούν παθητικά χωρίς να αφουγκράζονται. Είναι στο χέρι μας να τους δώσουμε τα εφόδια εκείνα που θα τα βοηθήσουν να αισθανθούν, να αναπτυχθούν, να καλλιεργήσουν επινοητικότητα και δημιουργική σκέψη, να αποκτήσουν κριτική αντίληψη.
Όραμα της ομάδας «Cinemathesis» δεν είναι να μάθουν τα παιδιά να κάνουν ταινίες, να γίνουν σκηνοθέτες, αλλά να αρχίσουν να αφουγκράζονται τα συναισθήματα τους, όσα τους απασχολούν στην καθημερινότητα, τον κόσμο γύρω τους και παράλληλα να ασχοληθούν και με το ίδιο το μέσο της τέχνης του κινηματογράφου και να γνωρίσουν την αλφάβητό του.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μικρά Σχολεία – Μεγάλη Οθόνη”, η τέχνη του κινηματογράφου ταξιδεύει για να φτάσει σε κάθε νησί άγονης γραμμής, σε απομακρυσμένες περιοχές και ακριτικά μέρη σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Μετά από κάθε κινηματογραφικό εργαστήριο με έμφαση στη συζήτηση, τη συνεργασία, αλλά και το παιχνίδι, τα παιδιά φεύγουν έχοντας άλλο ένα
εφόδιο, άλλο ένα εργαλείο έκφρασης στα χέρια τους, ακριβώς όπως είναι η μουσική, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, το θέατρο.
Η «Cinemathesis» λειτουργεί εξαιρετικά στο σχολικό περιβάλλον, στην ίδια τη σχολική αίθουσα, όπου τα παιδιά περνούν τόσες ώρες της καθημερινότητάς
τους, αλλά και σε κάθε χώρο πολιτισμού, δημιουργικής απασχόλησης και βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά και νέους.
Παιδιά και εκπαιδευτές δουλεύουν με επιλεγμένα αποσπάσματα ταινιών, οπτικό και ηχητικό υλικό, αρχειακό υλικό, ερεθίσματα όπως φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, λευκώματα τέχνης, παραμύθια, ποιήματα, ιστορίες, αληθινά γεγονότα, καθώς και με δράσεις εκπαιδευτικού δράματος και μεικτές κινηματογραφικές τεχνικές με απλό εξοπλισμό και ευρηματικές λύσεις με τα παιδιά.

Πηγή : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Αφήστε μια απάντηση