Eπιστολή της Δημοτικής Παράταξης “Κίμωλος: Αλλαγή Πλεύσης”, που αφορά την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση της νήσου Κιμώλου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ

Των Δημοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Παράταξης της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Κιμώλου με την επωνυμία «Κίμωλος: Αλλαγή Πλεύσης»

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΥΡΙΟ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΘΕΜΑ: ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΝΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ, ΤΙΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ, ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ

ΑΙΤΗΜΑ 1ο: Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μία δυσανάλογα μεγάλη συστηματική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανάθεση της βασικής γραμμής Κίμωλος – Πειραιάς – Κίμωλος με σοβαρό αντίκτυπο και επιβαρυντικές συνέπειες όχι μόνο στην καθημερινότητα των δημοτών, αλλά κυρίως επηρεάζοντας αρνητικά έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας, τον Τουρισμό της Κιμώλου. Πιο συγκεκριμένα παρότι οδεύουμε στα μέσα Απριλίου και λίγο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου ακόμη δεν έχουν καθοριστεί τα τακτικά δρομολόγια που συνδέουν την Κίμωλο με το λιμάνι του Πειραιά. Ενδεικτικά, μόλις προχθες, 10.04.2024 ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια μέχρι 12.05.2024, τα οποία αφορούν κυρίως στους εκδρομείς του Πάσχα. Αυτή η απουσία στοιχειώδους προγραμματισμού έχει ως άμεσο επακόλουθο την εντυπωσιακή μείωση των κρατήσεων και την αύξηση στις ακυρώσεις των υφιστάμενων κρατήσεων στα Τουριστικά Καταλύματα της Κιμώλου καθ’ όλη την θερινή περίοδο ακόμη και την περίοδο της τουριστικής αιχμής, δεδομένου ότι οι εν δυνάμει τουρίστες στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε διαφορετικούς πιο εκλογικευμένα και εκσυγχρονισμένα προσεγγίσιμους τουριστικούς προορισμούς που δεν αφήνουν την τελευταία στιγμή τον καθορισμό των θεμάτων των θαλάσσιων συγκοινωνιών τους. Θύμα της άκρως δυσφημιστικής αυτής κατάστασης αποτελεί συνολικά ο τουριστικός και επιχειρηματικός κλάδος και κατ’ επέκταση ζημιώνεται η γενικότερη οικονομική ζωή της Κιμώλου, πλήττοντας ιδιαίτερα όσους έχουν επενδύσει επιχειρηματικά στον τόπο μας, ο οποίος, δυστυχώς, αντιμετωπίζεται ως «τόπος εξορίας». Δεν πρέπει να λησμονούμε τα σημαντικά ζητήματα εφοδιασμού της Κιμώλου με προϊόντα πρώτης ανάγκης καθώς και την δυσκολία στη μεταφορά των ασθενών.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ, ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ Η΄ ΜΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2024. ΕΠΙΣΗΣ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟ ΚΡΙΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ  ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

ΑΙΤΗΜΑ 2ο: Είμαστε ειλικρινά πολύ υποχρεωμένοι και ως εκ τούτου ευγνώμονες απέναντι στις ναυτιλιακές εταιρείες που διαχρονικά, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης υποστηρίζουν με συμβατικά πλοία τη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων. Η απόλυτη αλήθεια, όμως, είναι ότι είναι τέτοιος ο βαθμός της εγκατάλειψης που βιώνουμε εξαιτίας της κυβερνητικής αμέλειας ή αδιαφορίας στην ανάθεση της βασικής γραμμής Κίμωλος – Πειραιάς – Κίμωλος που έχουμε φτάσει στο σημείο να παρακαλάμε το Υπουργείο να δρομολογήσει προς εξυπηρέτηση της θαλάσσιας συγκοινωνίας Κίμωλος – Πειραιάς – Κίμωλος έστω παλαιότερης κατασκευής πλοία που μπορούν να αναπτύξουν πολύ χαμηλές ταχύτητες ωσάν η Κίμωλος να ανήκει σε μια εποχή του παρελθόντος και να μην δικαιούται μερίδιο στην ανάπτυξη. Είναι επόμενο πως αυτά τα παλαιότερα πλοία λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων τους υστερούν σε θέματα ταχύτητας και απαιτούν περισσότερο χρόνο για την κάλυψη της βασικής γραμμής Κίμωλος – Πειραιάς – Κίμωλος και ως εκ τούτου αποτελούν  στην κυριολεξία αντικίνητρο επισκεψιμότητας της Κιμώλου, αφού η Κίμωλος αποδεδειγμένα υστερεί συγκριτικά με τους λοιπούς νησιωτικούς προορισμούς που υποστηρίζονται από σύγχρονα νεότευκτα θαλάσσια μέσα.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΙΚΑΝΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΓΗΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΙΜΩΛΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΚΙΜΩΛΟΣ ΜΕ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΠΛΟΙΑ.

ΑΙΤΗΜΑ 3ο: Χωρίς την προηγούμενη έγκαιρη γνωστοποίηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με  κοινωνικά αποδεκτά και αξιοπρεπή πλοία στην Κίμωλο δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη του τόπου, καθώς το θαλάσσιο μέσο της μεταφοράς στη Νησιωτική Ελλάδα ανάγεται σε πρώτιστο αγαθό, ιδίως σε μια απομακρυσμένη περιοχή, όπως η Κίμωλος. Επίσης, πρέπει να γίνει έμπρακτα σεβαστή η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι δεν νοείται αθέμιτη διάκριση στο επίπεδο των παρεχόμενων ακτοπλοϊκών υπηρεσιών ανάμεσα στα επιμέρους Νησιά της ελληνικής επικράτειας. Συνεπώς, οι κάτοικοι της Κιμώλου θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους των άλλων νησιωτικών περιοχών της Χώρας και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η σημερινή υποβάθμισή τους ως κατοίκων «δεύτερης κατηγορίας».

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑ, ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΔΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΣΚΑΦΗ.

Επειδή, η επιδοτούμενη επικοινωνία της πορθμειακής γραμμής Ψάθη Κιμώλου- Απολλωνία Μήλου με πλοίο ανοικτού τύπου (παντόφλα) μόνο ως δευτερεύουσα ευκαιριακή λύση μπορεί να αξιολογηθεί αφού οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν τακτικά στην περιοχή σε συνδυασμό με τις δυσκολίες προσέγγισης του συγκεκριμένου πλοίου στο λιμάνι της Απολλωνίας Μήλου, την έλλειψη συντονισμού και ανταπόκρισης δρομολογίων με τα πλοία της γραμμής Μήλος – Πειραιάς, το υψηλό κόστος μετακίνησης από τον Αδάμαντα προς την Απολλωνία Μήλου και αντίστροφα και τις περιορισμένες εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρονται από τη Μήλο ως ενδιάμεσο ταξιδιωτικό σταθμό μας οδηγούν στο βέβαιο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί μέσω αυτής να υποκατασταθεί η αναγκαιότητα σταθερής και τακτικής θαλάσσιας διασύνδεσης της Κιμώλου με το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, μόνη πρόσφορη λύση στο επίμαχο πρόβλημα.

Επειδή, θεωρούμε ότι η μόνη λύση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας, είναι να ενταχθεί η Κίμωλος στο καθεστώς της άγονης γραμμής.

Επειδή, η αδικαιολόγητα υπέρμετρη χρονοτριβή στην ανάθεση της βασικής ακτοπλοϊκής γραμμής της Κιμώλου, σε συνδυασμό με την επιμονή του Υπουργείου στην ανάληψη των αντίστοιχων δρομολογίων από πεπαλαιωμένα πλοία αποκλείοντας τη συνδρομή ταχύπλοων σκαφών αποτελεί ισχυρό τροχοπέδη στην επιδιωκόμενη Ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας.

Επειδή, αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε μεμονωμένα στο Υπουργείο σας λόγω της διαρκούς μεθοδευμένης απουσίας σχετικής ενημέρωσης για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός και με θεμέλιο τις εκφάνσεις της αρχής της νησιωτικότητας αιτούμαστε όπως ικανοποιήσετε άμεσα και κατά προτεραιότητα τα ανωτέρω τρία (3) δίκαια, εύλογα και επιτακτικά αιτήματά μας.

 

Νήσος Κίμωλος Νομού Κυκλάδων, Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

 

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

Oι Δημοτικοί Σύμβουλοι

της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Κιμώλου με την επωνυμία «Κίμωλος – Αλλαγή Πλεύσης»

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΑΡΔΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΦΕΝΤΑΚΗ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΕΝΙΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

Αφήστε μια απάντηση