Από Λέσβο και Μέθανα ξεκινά την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ακολουθεί η Μήλος

Την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης εκ μέρους του ΥΠΕΝ, με την οποία θα ανάψει το πράσινο φως για τη δημιουργία κοινής εταιρείας με την ΗΛΕΚΤΩΡ, περιμένει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για να βάλει σε εφαρμογή το σχεδιασμό της όσον αφορά την αξιοποίηση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας για τα οποία έχει τα δικαιώματα.

Πρόκειται ως γνωστόν για τις περιοχές  Β. Λέσβο, Νίσυρο, το σύμπλεγμα Μήλος – Κίμωλος – Πολύαιγος και τη χερσόνησο των Μεθάνων. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μισθώσει από το Ελληνικό Δημόσιο τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού υψηλής θερμοκρασίας στις περιοχές αυτές.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα ιδρύσει κοινή εταιρεία με την ΗΛΕΚΤΩΡ ως στρατηγικό εταίρο, με σκοπό την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 8MW στη Λέσβο και 5MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές.

Η ΔΕΗ θα ξεκινήσει με τις περιοχές Λέσβου και Μεθάνων, προκειμένου να ξεπεράσει το «αγκάθι» που αφορά την επιφυλακτικότητα αν όχι άρνηση των κατοίκων στη Μήλο και τη Νίσυρο, κυρίως λόγω των προβλημάτων κατά την παλιά απόπειρα εκμετάλλευσης που έγινε στη Μήλο τη δεκαετία του 1980.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θεωρεί ότι η εξέλιξη της εκμετάλλευσης στις δύο περιοχές θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους των άλλων δύο περιοχών που αντιδρούν να ενημερωθούν για την τεχνολογική πρόοδο που έχει εν τω μεταξύ συντελεστεί και επιτρέπει την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας χωρίς την πρόκληση περιβαλλοντικών βλαβών.

Η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ αναδείχτηκε πλειοδότης στο διαγωνισμό που έκανε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την συνεργασία με στρατηγικό εταίρο στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμικό δυναμικό.

Ο στρατηγικός εταίρος θα αποκτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της υπό ίδρυση κοινής εταιρείας με σκοπό την ανάπτυξη Γεωθερμικών Ηλεκτροπαραγωγών Μονάδων.

Τις ερευνητικές γεωτρήσεις ωστόσο θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με «δικές της δυνάμεις» και μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα.

Πηγή : energy press

Αφήστε μια απάντηση