Θέμης Σοφικίτης : Ανοικτή επιστολή για την γεωθερμία στη Μήλο

Geothermal energy concept. Eco friendly geothermal energy generation power plant. Green generating industry. Vector illustration.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Πρόσφατα δημοσιεύματα ανακοινώνουν την πρόθεση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» να ξεκινήσει γεωθερμικές γεωτρήσεις στο νησί μας με στόχο την ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας. Παράλληλα γίνεται από ορισμένους μια προσπάθεια παραπλάνησης των κατοίκων της Μήλου, ότι δήθεν η γεωθερμία είναι ήπια μορφή ενέργειας, καθώς και ότι η σημερινή τεχνολογία έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργεί στο περιβάλλον η εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων.  Επειδή είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος, δημοσίευσα τον Μάρτιο σε ιστότοπο της Μήλου αναλυτικό κείμενο για τις ΑΠΕ στα νησιά, με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα νησιά μας. Ποιοί κερδίζουν και ποιοί χάνουν». Το κείμενο αναφέρεται στις επιπτώσεις των βιομηχανικών πάρκων παραγωγής ΑΠΕ, στην φέρουσα ικανότητα των νησιών στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και στις τοπικές συνθήκες της Μήλου που είναι διαφορετικές από τα υπόλοιπα νησιά.

Με το παρόν δημοσίευμα επισυνάπτω επιπλέον τεκμηριωμένα στοιχεία για την Γεωθερμία, προκειμένου να σχηματίσετε ολοκληρωμένη άποψη. Τα σημαντικά σημεία στα κείμενα που ακολουθούν είναι τονισμένα με κίτρινο χρώμα. Στα συνημμένα περιλαμβάνονται:

– Δημοσίευση του 1989 από Επιστήμονες του ΑΠΘ και του τμήματος Γεωθερμίας της ΔΕΗ σχετικά με την χημική σύσταση του γεωθερμικού ρευστού στη Μήλο (στα Αγγλικά). Αναφέρεται η παρουσία Αρσενικού (As), Υδρόθειου (H2S), βαρέων μετάλλων (Pb,Zn)  και άλλων επικίνδυνων στοιχείων.

– Τρείς επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή Συνέδρια που τεκμηριώνουν την πρόκληση σεισμικής δραστηριότητας από γεωθερμικές εκμεταλλεύσεις σε Γαλλία, Ρωσία και Νέα Ζηλανδία (στα Αγγλικά).

– Δύο ΦΕΚ (208/05-02-2004 και 1530/07-11-2005 – Κανονισμός Γεωθερμικών Εργασιών) στα οποία αναφέρονται οι κίνδυνοι των γεωθερμικών γεωτρήσεων και η πιθανή παρουσία τοξικών και ραδιενεργών στοιχείων στα  γεωθερμικά ρευστά.

Παρακαλώ όλους, και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους Βουλευτές των νησιών μας, να ενημερωθούν για τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την Γεωθερμία και τα βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα. Επίσης να μην συναινέσουν σε νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα νησιά πριν ολοκληρωθεί ένα Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης ΑΠΕ ανά Νομό, έτσι ώστε να γίνει μια δίκαιη κατανομή των έργων και των επιπτώσεών τους. Ανάλογα με τις ανάγκες και την φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου, όχι με βάση τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Σοφικίτης Θεμιστοκλής

Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Ηλεκτρολόγος & Ενεργειακός Μηχανικός

Δείτε σχετικά

Αφήστε μια απάντηση