Κατακυρώνεται η ΗΛΕΚΤΩΡ ως στρατηγικός εταίρος της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων

Geothermal energy concept. Eco friendly geothermal energy generation power plant. Green generating industry. Vector illustration.

Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού επιλογής στρατηγικού εταίρου για την ενεργειακή αξιοποίηση των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας, διαγωνισμού που είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη διοίκηση και είχε «παγώσει» προ δύο ετών, έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η ολοκλήρωση θα γίνει με την κατακύρωση στον «υψηλότερο προσφέροντα», την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της θέσης του στρατηγικού εταίρου. Η δεύτερη κοινοπραξία που είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είχε ανακηρυχθεί «αναπληρωματική προσφέρουσα».

Το αντικείμενο της συνεργασίας είναι η ενεργειακή αξιοποίηση των γνωστών τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων (Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων) για τα οποία η ΔΕΗ έχει άδεια εκμετάλλευσης (παρατάθηκε πρόσφατα η περίοδος μίσθωσης από το ελληνικό δημόσιο για τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης στα συγκεκριμένα πεδία).

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ο στρατηγικός εταίρος θα «μπεί» με πλειοψηφικό ποσοστό.

Η εταιρεία αυτή θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, αλλά και τη διαχείριση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις τρεις υπόλοιπες περιοχές, που θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό από τις γεωτρήσεις.

Στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να ξεκινήσει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο της Μήλου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν εκχωρεί στη θυγατρική της ειδικού σκοπού, αλλά διατηρεί υπό την κυριότητά της τις συμβάσεις εκμετάλλευσης. Αυτή είναι άλλωστε που θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις και όλες τις απαραίτητες εργασίες για την εξασφάλιση παροχής γεωθερμικού ρευστού στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

Το ρευστό θα πωλείται στον διαχειριστή των μονάδων, σε τιμή που θα καθορισθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πηγή : energy press

Αφήστε μια απάντηση