ΑΡΘΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΚΟΝΔΙΟΥ: “ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΖΙΑ”

Την Κυριακή 10.2.2019 έγινε στο παλαιό δημαρχείο Κέας, ενημέρωση για θέματα που αφορούν το νησί από το Δήμαρχο κ. Ι. Ευαγγέλου.

Η ενημέρωση έγινε με την ευκαιρία της επίσκεψής μας στο νησί για την εορτή του πολιούχου Αγίου Χαράλαμπου.

Στην ενημέρωση παραβρέθηκαν η επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο κα Ρ.Βελισαροπούλου, ο έπαρχος κ.Π.Βιτάλης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος των αγροκτηνοτρόφων και οι βουλευτές των Κυκλάδων κ.Ι.Βρούτσης και κ.Ν.Συρμαλένιος.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι έθεσαν στον κ. N.Συρμαλένιο το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία από το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο νησί.

Ο κ.Συρμαλένιος καταρχάς απάντησε ότι μαζί με τους δύο άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Συρίγο και Μανιό) έκαναν γραπτή παρέμβαση στους Φλαμουράρη και Δραγασάκη.

Αναπτύσσοντας όμως τα επιχειρήματά του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει σχέση με το κλείσιμο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος και ότι δεν μπορεί να παρέμβει διότι όπως είπε αυτά είναι θέματα που αφορούν τον Στουρνάρα και τον Ντράγκι (!!!) και ότι οι τράπεζες είναι ένα κλειστό σύστημα που δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση!

Δυστυχώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προεξάρχοντας του κου Συρμαλένιου εμπαίζουν και πάλι τους νησιώτες και εν προκειμένω τους κατοίκους της Κέας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

α)  Εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα τραπεζών γιατί έκαναν έγγραφη παρέμβαση σε κυβερνητικά στελέχη (Φλαμπουράρη, Δραγασάκη) για το εν λόγω θέμα; Για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται απευθυνόμενοι σε δήθεν αναρμοδίους;

β)  Τι λόγο ύπαρξης έχουν οι συνεχείς συσκέψεις τον τελευταίο καιρό, της κυβέρνησης με τις ηγεσίες των τραπεζών, δεδομένου ότι κατά τον κ.Συρμαλένιο αυτοί αποτελούν ένα κλειστό σύστημα για το οποίο έχουν λόγο μόνο ο Στουρνάρας και ο Ντράγκι;

γ)  Ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ σε κάθε συστημική τράπεζα έχει σχέση με την κυβέρνηση;

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι όπως είπε και ο κος Συρμαλένιος υπάρχει μια τάση μείωσης των υποκαταστημάτων των τραπεζών.

Όμως αυτό συμβαίνει διότι τα αποτελέσματα των τραπεζών δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Το πρόβλημα των τραπεζών όμως δημιουργήθηκε από κυβερνητικούς χειρισμούς όπως το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, η απόσυρση καταθέσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, η απαξίωση της αποτίμησης της αξίας των μετοχών τους, κλπ.

Παρόλα αυτά για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, η διατήρηση του μοναδικού υποκαταστήματος τράπεζας (ΕΤΕ) στην πρωτεύουσα του νησιού, που απασχολεί τρεις υπαλλήλους και που ακόμη και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου φέρεται πρόθυμος να μειώσει το μίσθωμα ώστε να διατηρηθεί το υποκατάστημα, δεν θα ήταν τόσο δύσκολη υπόθεση για μία σοβαρή κυβέρνηση αν υπήρχε ανάλογο πραγματικό ενδιαφέρον.

Για να είμαστε δημιουργικοί στο δημόσιο διάλογο καταθέτω την παρακάτω πρόταση.

Η Εθνική Τράπεζα ως εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και ως μεγάλος τραπεζικός οργανισμός οφείλει να στηρίζει προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Τέτοια προγράμματα τα οποία προβλέπονται και από ανάλογη Κοινωνική Οδηγία, τρέχουν ούτως ή άλλως από την τράπεζα.

Εάν η Εθνική Τράπεζα βρίσκει ασύμφορη τη λειτουργία ενός τέτοιου μικρού αλλά κρίσιμου υποκαταστήματος, θα μπορούσε το υπερβάλλον κόστος να το εντάξει στον προϋπολογισμό των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αφαιρώντας μία άλλη μικρή δράση.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της τράπεζας έχει την ευθύνη της τελικής απόφασης.

Όμως παραμένει ένα τελευταίο ερώτημα για τους Κυκλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ποιο πολιτισμένο κράτος θα μπορούσε να ανατεθεί η κυβερνητική ευθύνη για το τραπεζικό σύστημα σε έναν Φλαμπουράρη και ένα Δραγασάκη και θα περίμενε οι τράπεζες να έχουν θετική πορεία;

 

Γιώργος Βακόνδιος

Πολιτευτής Κυκλάδων Ν.Δ.

Αφήστε μια απάντηση