Στη νέα κατηγορία εκτάσεων, τις «δημόσιες γαίες», θα μπορούν να εγκατασταθούν τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες χρήσεις
Η κυβέρνηση, σε μια περίοδο που αναζητεί επενδύσεις, δεν φείδεται προσπαθειών για να αξιοποιήσει φυσικούς πόρους στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλαφάτη, εξέταζε από καιρό ενδελεχώς τις δυνατότητες για μια ρύθμιση η οποία να περιλαμβάνει κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας για τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός δασών, δασικών εκτάσεων και δημόσιων γαιών. Επεδίωξε όμως παράλληλα να τους δώσει και έναν αέρα… αναπτυξιακό.
Ετσι, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, δημιουργείται μια νέα κατηγορία εκτάσεων με τίτλο «δημόσιες γαίες» στις οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν μεταλλευτικές, τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις, με λιγότερες απαιτήσεις όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους. Σε αυτή την κατηγορία θα περιλαμβάνονται δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, βραχώδεις, πετρώδεις και βαλτώδεις εκτάσεις, τα ορεινά ρέματα καθώς και οι περιοδικώς κατακλυζόμενες εκτάσεις οι οποίες δεν φέρουν δασική βλάστηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και οι φρυγανότοποι υπολογίζονται σε περισσότερα από 24 εκατ. στρέμματα.
Βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα μπορούν να κατασκευαστούν επίσης σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά μόνο για εμφιάλωση νερού ή όσες χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ξύλο. Στις δημόσιες γαίες, καθώς και σε δάση και δασικές εκτάσεις, βάσει των νέων διατάξεων, επιτρέπονται διάφορα έργα και δραστηριότητες, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, ιερές μονές, σωφρονιστικά καταστήματα, ΧΥΤΑ, υδροτριβεία, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών μέσων, πάρκα κεραιών, κέντρα υποδοχής μεταναστών κ.λπ. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μονίμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (μελισσοκομεία, εκτροφεία θηραμάτων, ιχθυοτροφεία, εκτροφεία γουνοφόρων). Παράλληλα, ρυθμίζεται και το πρόβλημα των ήδη λειτουργούντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων – κυρίως επί δασών όπου δεν προβλέπονταν ως σήμερα αλλά και επί των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων – οι οποίες δεν έχουν την απαιτούμενη έγκριση της δασικής αρχής.
Σε ίδιες εκτάσεις θα επιτρέπονται μεγάλα δημόσια έργα, έργα ηλεκτροπαραγωγής, μικρά δημοτικά έργα, ορειβατικά καταφύγια, αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές.
Τυροκομικές μονάδες, ελαιοτριβεία, σφαγεία και μονάδες υδατοκαλλιέργειας, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, θα επιτρέπονται μόνο σε δημόσιες γαίες. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοιες εκτάσεις στην περιοχή, οι εγκαταστάσεις αυτές θα μπορούν να λειτουργήσουν σε δασικές εκτάσεις, αλλά ποτέ σε δάση.
Για την κατασκευή της βασικής υποδομής κατασκηνώσεων που λειτουργούν σε δάση και δασικές εκτάσεις μπαίνουν προδιαγραφές.
Οσο για τις δασικές φυτείες επί αγροτικών εκτάσεων, τα πεδινά ρέματα, τα οποία δεν φέρουν δασική βλάστηση και τις εποχικά κατακλυζόμενες εκτάσεις, θα εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας. Το ίδιο θα συμβεί και για τα σχέδια πόλης – εκτός από πάρκα και άλση – προκειμένου να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε άλλοτε δασικές περιοχές που σήμερα είναι δομημένες. Αν και παράδοξο, η πλατεία της Αγίας Παρασκευής και η οδός Αγίου Ιωάννου παραμένουν… δασικά.
Για τουριστικές επενδύσεις σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, τα επιτρεπόμενα ποσοστά δόμησης παραμένουν όπως ίσχυαν. Δηλαδή το σύνολο των προς οικοδόμηση χώρων δεν μπορεί να υπερβεί το 10% ενώ προβλέπεται και άλλο 20% δόμηση εφόσον η εγκατάσταση πρόκειται να εξυπηρετήσει και αθλητικές χρήσεις και εφόσον η συνολική προς αξιοποίηση έκταση είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.
Ωστόσο, το χρηματικό αντάλλαγμα που πρέπει να καταβάλλουν οι επενδυτές για το κόψιμο των δέντρων αυξάνεται σημαντικά. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, το ποσό αυτό δεν θα πηγαίνει πλέον στο Πράσινο Ταμείο. Ο ιδιώτης θα είναι υποχρεωμένος, με το κονδύλι της αποψίλωσης, να κάνει αναδάσωση σε όμορη ή κοντινή περιοχή, ίσης ή και μεγαλύτερης έκτασης, την οποία θα του υποδείξει η δασική υπηρεσία.
Επίσης, δίνεται σε ιδιώτες η δυνατότητα εγκατάστασης ειδικών κατασκευών (όπως σχοινιοσιδηρόδρομοι και εναέριοι θάλαμοι) σε δάση και δασικές εκτάσεις για την εξυπηρέτηση τουριστικών υποδομών. Ωστόσο ο νομοθέτης θέτει δύο προϋποθέσεις: να μην υπάρχει οδική πρόσβαση και να μην αλλοιώνεται το τοπίο.προκειμένου να διευκολυνθεί η διάνοιξη οδών διαμέσου δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, στα τουριστικά έργα θα περιλαμβάνονται πλέον και οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης των ιαματικών πόρων.
Πάντως, στο σχέδιο νόμου, ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας εναρμονίζονται με την υφιστάμενη νομοθεσία για τα τουριστικά έργα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διάνοιξη οδών διαμέσου δασών, δα- σικών και αναδασωτέων εκτάσεων. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, στα τουριστικά έργα θα περιλαμβάνονται πλέον και οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης των ιαματικών πόρων
Δείτε εδώ το πλήρες άρθρο
Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.