Την ώρα που το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων με αναφορά που κατέθετε στις αρμόδιες υπηρεσίες κατήγγειλε την επικινδυνότητα από τη διαχείριση των «τοξικών και επικίνδυνων» αποβλήτων της «Ελληνικός Χρυσός», η διαρροή «συμπυκνωμάτων» από φορτηγό της εταιρείας στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης ήρθε να επιβεβαιώσει τη βαρύτητα των καταγγελιών.
Συναγερμός σήμανε στην περιοχή του Δήμου Βόλβης μετά τη διαρροή τοξικών αποβλήτων από φορτηγό όχημα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Το ατύχημα, με απρόβλεπτες μέχρις στιγμής περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Φορτηγό της «Ελληνικός Χρυσός» που μετέφερε συμπυκνώματα μετάλλων στην ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης σταμάτησε λόγω μηχανικής βλάβης σε κοντινό βουλκανιζατέρ για επιδιόρθωση. Από το ατύχημα όμως που υπέστησαν τα ελαστικά του φορτηγού μετακινήθηκε το φορτίο, άνοιξε η πόρτα και οι αρσενοπυρίτες έπεσαν στο έδαφος. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για επικίνδυνα υλικά τα οποία υπόκεινται στις διατάξεις της Οδηγίας Sevezo II για τα βιομηχανικά απόβλητα και την επιμόλυνση πληθυσμού και μεγάλης έκτασης γης.
Στην αναφορά – καταγγελία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων αποκαλύπτεται ότι η διαχείριση τοξικών και επικίνδυνων συμπυκνωμάτων όπως μόλυβδος, άργυρος και ψευδάργυρος γίνεται από την «Ελληνικός Χρυσός» στους χώρους παραγωγής τους, στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, σαν να ήταν απολύτως αδρανή! Στην αναφορά τίθεται και θέμα οικονομικού σκανδάλου, όπως το χαρακτηρίζει το Παρατηρητήριο, αφού τα συμπυκνώματα εξάγονται στην Κίνα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή διοξειδίου του θείου και θειϊκού οξέως, αποκρύπτοντας από τις ελληνικές αρχές ότι περιέχουν ποσότητες χρυσού και αργύρου και στην πραγματικότητα αποστέλλονται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού για την απόληψη πολύτιμων μετάλλων.
Χωρίς προφύλαξη οι εργαζόμενοι
Όπως καταγγέλλει στην αναφορά του προς τις δικαστικές αρχές το Παρατηρητήριο, «Κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, η εταιρεία ‘Hellas Gold’ απέκρυψε πλήρως την τοξικότητα και επικινδυνότητα των παραγόμενων συμπυκνωμάτων από τις αρμόδιες αρχές και φυσικά και από το ενδιαφερόμενο κοινό». Έτσι, οι εγκαταστάσεις δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις της Οδηγίας Sevezo II για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης σχετιζομένων με επικίνδυνες ουσίες (ΒΑΜΕ), αν και οι ποσότητες των συμπυκνωμάτων που αποθηκεύονται στις ανοιχτές «πλατείες» είναι πολλαπλάσιες αυτών που αποθηκεύονται στη ΒΙΠΕ Σίνδου.
Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι στη διαχείριση αυτών των υλικών να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ούτε ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φόρτωση στα φορτηγά αυτοκίνητα γίνεται με φορτωτή. Τα λάστιχα των φορτηγών κυλούν στους δρόμους των χωριών μετά τη φόρτωσή τους, αλλά για να μπουν στη ΒΙΠΕ Σίνδου και για να βγουν από εκεί πρέπει να περάσουν από ειδικό «μηχανισμό καθαρίσματος».
Αναφορά στο ΣΔΟΕ για οικονομικό σκάνδαλο
Στην αναφορά προς τις δικαστικές αρχές, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ καταγγέλλεται ακόμα ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει απώλεια φόρων άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ από την εξαγωγή των συμπυκνωμάτων πυριτών Ολυμπιάδας που αποθηκεύεται στη ΒΙΠΕ Σίνδου ως πρώτη ύλη για την παραγωγή διοξειδίου του θείου και θειϊκού οξέως. Σύμφωνα με την καταγγελία αποκρύπτεται το γεγονός ότι το υλικό αυτό περιέχει χρυσό και άργυρο σε σημαντικές περιεκτικότητες και ενώ φαίνεται να εξάγεται ως φτηνή πρώτη ύλη για την παραγωγή θειϊκού οξέος, στην πραγματικότητα αποστέλλεται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού (Κίνα) για την απόληψη των πολύτιμων μετάλλων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παρατηρητηρίου «Από τους 339.810 συνολικά τόνους χρυσοφόρου συμπυκνώματος πυριτών που θα εξαχθούν μέσω της ΒΙΠΕ Σίνδου εκτιμάται ότι η εταιρεία Hellas Gold θα εισπράξει 157 εκατ. δολάρια ή 121,4 εκατ. ευρώ. Η απώλεια φόρων για το Ελληνικό Δημόσιο από τον περιεχόμενο στο συμπύκνωμα χρυσό και άργυρο (20,65 γρ./τόνο χρυσού και 130,83 γρ./τόνο αργύρου) που δεν δηλώνονται, θα είναι της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ».
Πηγή : http://www.avgi.gr
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.