Στα δίχτυα των επιτήδειων επαγγελματίες αυτοκινητιστές της Μήλου

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε απάτες σε βάρος αυτοκινητιστών-οδηγών ταξί σε διαφορές περιοχές της χώρς, μεταξύ αυτών και στη Μήλο, εξαρθρώθηκε την Τετάρτη.

Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης της Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 34 ατόμων, ενώ συνελήφθησαν 7 μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της. Εξιχνιάστηκαν συνολικά 66 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων 21 σε περιοχές της Αττικής και 45 σε διάφορες επαρχιακές και νησιωτικές πόλεις.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής σπείρας και η σύλληψη 7 μελών επετεύχθη μετά από αναλυτική διερεύνηση των υποθέσεων και μεθοδική αξιοποίηση στοιχείων και προανακριτικών δεδομένων. Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ακόμα 27 ατόμων.

Κατ’εξακολούθηση απάτες σε όλη την Ελλάδα

Υστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν την Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, σε περιοχές της Χαλκίδας, του Καλάμου, της Μαγούλας, του Περάματος και του Κορωπίου Αττικής, τα προαναφερθέντα επτά μέλη της οργάνωσης, όλοι ημεδαποί, εκ των οποίων 3 γυναίκες, ηλικίας 39, 49 και 24 ετών και 4 άνδρες, ηλικίας 66, 48, 33 και 47 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα, καθώς επίσης παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για τα ίδια αδικήματα κατηγορούνται ακόμα 27 άτομα, εκ των οποίων οι 22 είναι ημεδαποί, ηλικίας από 28 μέχρι 84 ετών, ενώ οι υπόλοιποι 5 αλλοδαποί, ηλικίας από 28 έως και 47 ετών.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 66 περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες 21 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και 45 σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, που καλύπτουν όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο.

Εκτός από το νησί της Μήλου, η δράση της σπείρας εντοπίζεται προανακριτικά σε Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Ηράκλειο Κρήτης, Καλαμάτα, Τρίπολη, Κοζάνη, Ηγουμενίτσα, Χαλκιδική, Βόλο, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Σαλαμίνα, Λήμνο, Λιτόχωρο Πιερίας, Πάτρα, Κρανίδι, Θάσο, Βόνιτσα, Σέρρες, Τρίκαλα, Παραλία Άστρους, Κατερίνη, Μεσσηνία, Ραψάνη, Πτολεμαϊδα, Σκύδρα, Αμύνταιο, Εύδηλο Ικαρίας, Κάλυμνο, Κεφαλλονιά, Γρεβενά, Κιλκίς και Αστυπάλαια.

Το συνολικό ποσό που η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε από την παράνομη δράση της, φαίνεται να υπερβαίνει τις 110.000 ευρώ.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα και προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές του Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση και ενεργώντας από κοινού, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν πλημμεληματικές και κακουργηματικές πράξεις, με κυρίαρχο στοιχείο την εξαπάτηση πολιτών.

Έταζαν έως και 9.000 ευρώ

Στο πλαίσιο της έρευνας εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την εγκληματική ομάδα, οι διευθύνσεις διαμονής τους, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν και οι χώροι των συναντήσεών τους.

Επιπλέον, χαρτογραφήθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους. Οι δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με αυτοκινητιστές – οδηγούς ταξί, τους οποίους εντόπιζαν είτε απευθείας, είτε μέσω φορέων, σε ολόκληρη την επικράτεια και συστήνονταν σαν άτομα επιφανούς κοινωνικής θέσης, όπως υπάλληλοι υπουργείων, γιατροί, πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίων κ.λπ.

Αφού παρουσιάζονταν με αυτές τις ιδιότητες, ανέφεραν στα θύματα, ότι επιθυμούν να μισθώσουν τα σχήματά τους για τη μετακίνηση δήθεν επίσημων προσώπων ή Αξιωματούχων, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε μέρη, όπου υποτίθεται είχαν προγραμματιστεί επίσημες ή/και ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Μάλιστα, προκειμένου να τους δελεάσουν, ζητούσαν αποκλειστική συνεργασία, με ιδιαίτερα ικανοποιητική αμοιβή, που ανέρχονταν σε 300 ευρώ κάθε ημέρα απασχόλησης, δηλαδή, συνολικά, περίπου 9.000 ευρώ για ένα μήνα.

Ωστόσο, για να προχωρήσουν στη συνεργασία αυτή, ζητούσαν από τους παθόντες να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 1.500 έως 1.800 ευρώ, με πρόσχημα την καταβολή εγγύησης για τήρηση των όρων της συμφωνίας.

Σε έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, καθώς και σε Ι.Χ. αυτοκίνητο του 66χρονου αρχηγού, το οποίο κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς και διαφυγής των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευές κινητών τηλεφώνων, ημερολόγια και έγγραφα με ιδιόχειρες σημειώσεις, ιδίως με αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων, αριθμούς κινητών τηλεφώνων και επίθετα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορουμένους στις επικοινωνίες τους με τα θύματα.

Επιπλέον βρέθηκαν κάρτες SIM και πακέτα συνδέσεων διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, βιβλιάρια και κάρτες αναλήψεων διαφόρων τραπεζών με τα ονόματα των κατηγορουμένων, αποδείξεις καταθέσεων σε τράπεζες, αποδείξεις συναλλαγών μέσω Α.Τ.Μ., καθώς και χρηματικά ποσά.

Επίσης στην οικία ενός 48χρονου συλληφθέντα βρέθηκαν φωτοτυπίες διαβατηρίων αλλοδαπών και πλήθος επαγγελματικών καρτών υπαλλήλων τραπεζών και εταιρειών ταξί.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν απογευματινές ώρες της Πέμπτης στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παράπεμψε στον 7ο Τακτικό Ανακριτή, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν χτες, Δευτέρα.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλεια Ν/Α Αττικής συνεχίζει τις έρευνες για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής των δραστών και σε άλλες περιπτώσεις απάτης.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να τους πείσουν για καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα, να μη δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού και να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=57Jiss-4TKY]

 

ΠΗΓΗ : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

 

Αφήστε μια απάντηση