Σημειωτόν για το λιμενικό έργο στα Πολλώνια Μήλου εν αναμονή απόφασης ΣτΕ

Iδιαίτερη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Μήλου έχει προκαλέσει ο “χαρτοπόλεμος” ανακοινώσεων που έχουν εκδώσει ο βουλευτής Κυκλάδων του Σύριζα, Νίκος Συρμαλένιος και ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης με “φόντο” την παύση των εργασιών του λιμενικού έργου στα Πολλώνια, που προέκυψε μετά από την προσφυγή πολιτών που υπεραμύνονται της εκτέλεσης του έργου σύμφωνα με την αρχική και όχι με την τροποιηθείσα μελέτη.

Υπενθυμίζεται, πως το αίτημα των κατοίκων αφορούσε στη δημιουργία μικρότερου προβλήτα και ο Νίκος Συρμαλένιος στηλιτεύει το γεγονός πως ο Δήμος Μήλου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απεντάσσουν “σήμερα” ένα “ζωτικής σημασίας έργο”, διατυπώνοντας ευθέως τον προβληματισμό του, ότι αυτή η ενέργεια γίνεται προτού οδηγηθεί στην τελική απόφασή του το ΣτΕ και δη, ενόψει εκλογών.

“Προκαταβολική…. απένταξη”

Ειδικότερα, ο βουλευτής Κυκλάδων φαίνεται να επιρρίπτει ευθύνες τόσο στη Δημοτική Αρχή, όσο και στην Περιφερειακή Αρχή για την απένταξη του λιμενικού έργου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι, “πριν αλέκτωρ λαλήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε την απένταξη του λιμενικού έργου των Πολλωνίων Μήλου, προϋπολογισμού περίπου 4 εκατομ. ευρώ”, ενώ ακόμη “το ΣτΕ δεν έχει προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης”, γεγονός που γεννά ερωτηματικά “ως προς τη σκοπιμότητα” της εν λόγω απόφασης. “Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα έργο απεντάσσεται εκ προϊμίου, χωρίς μάλιστα να ανακοινώνεται η επίσημη επιχειρηματολογία για μια τέτοια απόφαση” τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα πως, “η ενδεχόμενη επίκληση της Περιφερειακής Αρχής στο σεβασμό της θέλησης της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων των Πολλωνίων, πολλοί από τους οποίους υπογράφουν την προσφυγή στο ΣτΕ, δεν είναι σε καμιά περίπτωση πειστική, αφού σημαντική μερίδα των κατοίκων δεν διαφωνεί με το έργο αυτό καθεαυτό, αλλά με την τροποποίηση της αρχικής μελέτης, η οποία προέβλεπε την κατασκευή μικρότερου προβλήτα και αποκλειστικά για την πρόσδεση ταχυπλόων, καθώς και την διασύνδεση της Μήλου με την Κίμωλο”.

Ο κ. Συρμαλένιος, σημειώνει μάλιστα πως μέχρι σήμερα “καμία Περιφερειακή Αρχή δεν έχει προστρέξει προκαταβολικά ν΄ απεντάξει ένα έργο, πριν την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως “προκαλεί δε περισσότερο, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, που κάθε εξουσία επιδιώκει να γίνεται αρεστή στο εκλογικό σώμα, χαϊδεύοντας στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αυτιά κάποιων δεκάδων ψηφοφόρων”.

“Προχειρότητα και αδιαφάνεια”

Ευθείες βολές εξαπολύει ο κ. Συρμαλένιος και προς τη Δημοτική Αρχή Μήλου, για την οποία υπογραμμίζει πως φέρει ευθύνες εξίσου με τις αντίστοιχες της Περιφερειακής Αρχής, σημειώνοντας κατηγορηματικά ότι, “οι ευθύνες είναι προφανέστατα πολύ μεγάλες και για τη Δημοτική Αρχή και για το δήμαρχο προσωπικά, που συντάχθηκε “και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ”, όταν ήταν επιπλέον γνώστης του θέματος από την εποχή της θητείας του στο νομαρχιακό συμβούλιο”, καταλήγοντας πως, “η εξέλιξη του λιμενικού έργου των Πολλωνίων, σηματοδοτεί για ακόμα μια φορά την προχειρότητα όλων των συναρμόδιων αρχών, την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου με την τοπική κοινωνία και τελικά την αδιαφάνεια με την οποία επιχειρήθηκαν να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα, ειδικά στη φάση τροποποίησης της αρχικής μελέτης, όπως τελικά και στην εσπευσμένη απόφαση απένταξης του έργου”.

Χρέος η υλοποίηση του έργου

Απαντώντας στην κριτική του βουλευτή Κυκλάδων, ο δήμαρχος, Γεράσιμος Δαμουλάκης, απέστειλε εγγράφως τη θέση της Περιφερειακής Αρχής, στην οποία αναφέρεται με σαφήνεια, πως “η υλοποίηση της ενταγμένης πράξης είναι άμεσα εξαρτημένη από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ”, διευκρινίζοντας πως μετά από αυτήν, υπάρχουν δύο τινά. Πρώτον, στην περίπτωση που απορριφθεί η προσφυγή των κατοίκων “θα πρέπει άμεσα να εξετασθεί η δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης”, ωστόσο, καθώς “ο χρόνος που θα λάβει την απόφαση το ΣτΕ είναι αβέβαιος” και το έργο απαιτεί τουλάχιστον ένα έτος για την ολοκλήρωσή του, “θεωρείται αμφίβολη η δυνατότητα υλοποίησης εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου” και δεύτερον, στην περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή και υπάρχει αδυναμία υλοποίησης στην παρούσα προγραμματική περίοδο, τότε “θα υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης στην επόμενη προγραμματική περίοδο”.

Ως προς τα παραπάνω, κλείνοντας το θέμα ο κ Συρμαλένιος, στο περιεχόμενο της ανταπάντησής του, υποστήριξε ότι, οι κάτοικοι της Μήλου θα πρέπει να κατανοήσουν την ουσία της φράσης πως, “η υλοποίηση της ενταγμένης πράξης είναι άμεσα εξαρτημένη από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ” και να κρίνουν ανάλογα τις ενέργειες Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, “οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές μετά τις εκλογές οφείλουν να εργασθούν για την υλοποίηση του έργου με βάση την αρχική μελέτη του 2005”.

Πηγή : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ της ΡΑΕΛΑΣ ΑΖΙΖΑΪ 

Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Αφήστε μια απάντηση