Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το χρυσό

Οι Ενεργοί Πολίτες για τη Μήλο ζητούν από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφία Βαμβακάρη να αναιρέσει την απόφασή της να γίνει στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2013 παρουσίαση  πρότασης της ORTAC Resourses για   μεταλλευτικές έρευνες χρυσού στην Μήλο.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια παρουσίαση θα σηματοδοτήσει το τέλος της περιόδου κατά την οποία όλοι γνωρίζαμε πως η Μήλος δεν δέχεται τα ορυχεία Χρυσού και θα αποτελέσει το έναυσμα για την αύξηση των πιέσεων των χρυσοθήρων επάνω στο νησί.

Ακόμη χειρότερα, φοβόμαστε ότι η παρουσίαση αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για εκτεταμένη φημολογία από τρίτους, γνωστούς καλοθελητές, ότι μεθοδεύεται πλέον η εγκατάσταση ορυχείου Χρυσού στη Μήλο. Μια τέτοια φημολογία δεν θα αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την αγορά γης και την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών ή καταλυμάτων στη Μήλο (ποιος μη-Μηλιός θα θελήσει να κατασκευάσει το σπίτι του ή το ξενοδοχείο του σε ένα νησί που ετοιμάζεται να ανοίξει ορυχείο Χρυσού;) ακριβώς κατά τη στιγμή που διαφαίνεται ότι για την δυτική Μήλο αναπτύσσεται οικιστικό ενδιαφέρον που μπορεί να εξελιχθεί, εάν το ευνοήσουν η οικονομική συγκυρία και το ίδιο το νησί, σε αξιόλογο ρεύμα κατασκευών παραθεριστικής κατοικίας και καταλυμάτων. Ο κλάδος της παραθεριστικής κατοικίας και καταλυμάτων, μαζί με όλες τις άλλες μορφές ήπιας και αειφόρου εκμετάλλευσης των φυσικών προσόντων του νησιού είναι ο πραγματικός Χρυσός της Μήλου και καλό είναι να τον προστατεύσουμε. Η εγκατάσταση ενός ορυχείου Χρυσού στη Μήλο, πέραν των περιβαλλοντικών ζητημάτων που θα δημιουργήσει (και τα οποία δεν συνδέονται αποκλειστικά με την χημική επεξεργασία του μεταλλεύματος χρυσού) θα προκαλέσει οικονομική ζημιά και απώλεια θέσεων εργασίας μεγαλύτερη από το όποιο όφελος θα είχε για την απασχόληση. Εάν μάλιστα υπάρξει εκτεταμένη φημολογία από τους γνωστούς καλοθελητές ή άγνωστους κερδοσκόπους, φοβόμαστε ότι γρήγορα θα δούμε και την μείωση των τιμών γης, κατοικιών και καταλυμάτων που ήδη υπάρχουν στη Μήλο.

Καλούμε, λοιπόν, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ματαιώσει την παρουσίαση της εταιρείας ORTAC επειδή αυτό επιβάλλει το συμφέρον του νησιού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής μας, εάν τελικά πραγματοποιηθεί η παρουσίαση, θα αποχωρήσει και δεν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία του την συνεργασία με την παραπάνω εταιρεία. Καλούμε και τους άλλους δημοτικούς συμβούλους να πράξουν το ίδιο.

Για τους Ενεργούς Πολίτες για τη Μήλο,

ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καβαλιέρος.

Αφήστε μια απάντηση