Κονδύλια ?50,1 εκατ. για καταφύγια με στόχο καλύτερες συνθήκες αλιείας

Δίχτυ προστασίας για τους έλληνες ψαράδες απλώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύγχρονες εγκαταστάσεις θα παρέχουν ασφάλεια για τα σκάφη και τα αλιευτικά τους εργαλεία αλλά καικατάλληλες συνθήκες για τη διαχείριση της ψαριάς τους. Συνολικά 22 νέα αλιευτικά καταφύγια θα δημιουργηθούν σε παράκτιες περιοχές της χώρας, ενώ κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί και για τέσσερα έργα που αφορούν νέες και παλιές ιχθυόσκαλες. Τα συνολικά 25 έργα και η κατασκευή ψυκτικών θαλάμων στα καταφύγια της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2015, αναμένεται να «κουμπώσουν» με τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού που προωθείται και από τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Η δημιουργία νέων αλιευτικών καταφυγίων αποτελούσε χρόνιο αίτημα των αλιέων της χώρας. Με την κατασκευή τους στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας «δημιουργούμε τιςπροϋποθέσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των ελλήνων αλιέων και την προστασία των εργαλείων τους» λέει στο «Βήμα» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Λόγω των γεωμορφολογικών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η χώρα μας – εκτεταμένη ακτογραμμή και πληθώρα νησιών – «μεριμνούμε έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τους αλιείς, για να μπορούν να ελλιμενίζονται με ασφάλεια και να προστατεύεται η περιουσία τους και τα εργαλεία της δουλειάς τους από το καιρικά φαινόμενα» επισημαίνει ο υπουργός.

Στο Μέτρο 3.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 έχουν ενταχθεί συνολικά 26 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 50,1 εκατ. ευρώ. Αυτά αφορούν κατασκευή, βελτίωση ή εκσυγχρονισμό μικρών αλιευτικών καταφυγίων και επενδύσεις σε υφιστάμενους αλιευτικούς λιμένες και τόπους εκφόρτωσης. «Επίσης χρηματοδοτούμε τον εκσυγχρονισμό των ιχθυοσκαλών και μάλιστα σύντομα θα παραλάβουμε τη Νέα Ιχθυόσκαλα του Βόλου, ώστε σε συνδυασμό με τη δημιουργία τεχνητών υφάλων, για την υποστήριξη των ιχθυοαποθεμάτων μας, να έχουμε μια ολοκληρωμένη σειρά δράσεων ενίσχυσης των ελλήνων επαγγελματιών αλιέων» επισημαίνει ο κ. Τσαυτάρης. 

Τα υψηλότερα κονδύλια που θα δοθούν αφορούν την κατασκευή της ιχθυόσκαλας Βόλου με προϋπολογισμό 4,8 εκατ. ευρώ, τον εκσυγχρονισμό της ιχθυόσκαλας Μηχανιώνας με 4,3 εκατ. ευρώ, τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στον Μαραθόκαμπο Σάμου με 4 εκατ. ευρώ και της ιχθυόσκαλας Πατρών με 3,7 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχθούν άλλες δύο δράσεις, η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στον Κοντιά Λήμνου προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ και το έργο βελτίωσης του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κούταλης Λήμνου, προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) προγραμματίζει να εντάξει άμεσα έναν μικρό αριθμό ώριμων φακέλων και εν συνεχεία να κλείσει την πρόσκληση του συγκεκριμένου μέτρου. Κι αυτό διότι έχει υπερβεί σημαντικά τον αρχικό προϋπολογισμό ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια για εντάξεις μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 καθόσον τα δημόσια έργα παρουσιάζουν μεγάλους χρόνους υλοποίησης (άνω των δύο ή τριών ετών) και υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν και να αποπληρωθούν ως τη λήξη της επιλεξιμότητας του ΕΠΑΛ 2007-2013 στις 31.12.2015. 

Ο τομέας της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αποτελεί, όπως τονίζει ο κ. Τσαυτάρης, προτεραιότητα για το υπουργείο, καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής του τόπου μας. «Απασχολεί μεγάλο αριθμό επαγγελματιών του κλάδου και μαζί με τον διατροφικό τομέα της μεταποίησης των προϊόντων και τον τριτογενή τομέα του τουρισμού αποτελούν σημαντικό μέρος των πυλώνων ανάπτυξης του τόπου. 

Η “Γαλάζια Ανάπτυξη” της χώρας μας που “πατά” στη θάλασσα αποτελεί εξίσου σημαντική προτεραιότητα του υπουργείου όπως και η “Πράσινη Ανάπτυξη” που “πατά” στη γη μας» λέει χαρακτηριστικά. Όλες αυτές οι δράσεις ενισχύουν και τα σχέδια της κυβέρνησης για ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, σε εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να επιβαίνουν σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και να συμμετέχουν ενεργά, ή απλώς να παρακολουθούν, τη διαδικασία του ψαρέματος, κάνοντας μια ημερήσια εκδρομή στη θάλασσα. Το κέρδος από τον αλιευτικό τουρισμό είναι διπλό: στους αλιείς προσφέρει ένα συμπληρωματικό εισόδημα και παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας και προοπτικές σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ 15.06.2013
Δείτε όλο το άρθρο από εδώ Pages from TOBHMA_20130615.pdf

Αφήστε μια απάντηση