Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ανδρέα Λεντάκη: Η Αιθιοπία, η Mήλος, η εξορία

 

Πρεμιέρα κάνει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Ανδρέα Λεντάκη σε σενάριο Μένου Δελιοτζάκη, Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Μένου Δελιοτζάκη για την πολιτική δράση και πνευματική πορεία του Ανδρέα Λεντάκη.

Μέσω αυτού, παρακολουθούμε παράλληλα την πορεία της Αριστεράς στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα την πολιτική ιστορία της κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, τη Μήλο, τη Λέρο, την Κάρπαθο καθώς και στην γενέτειρα του την Αιθιοπία.

Ο σκηνοθέτης Μένος Δελιοτζάκης με τον Τσαγκάι Άγγα

Εκεί η κάμερα του Μένου Δελιοτζάκη, συνάντησε τον Τσαγκάι Άγγα, Αιθίοπα συμμαθητή και φίλο του Λεντάκη.

Επισκέφτηκε τις γειτονίες που μεγάλωσε και το σχολείο που φοίτησε.

Ο Ανδρέας Λεντάκης γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας από Έλληνες μετανάστες εκ Καρπάθου με κρητική καταγωγή και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εντάχθηκε στην ΕΔΑ και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών. Του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και υπέστη βασανιστήρια στο πλυσταριό της ταράτσας Τοσίτσα και Ζαΐμη, το 1974.

Ο Μίκης στον κάτω όροφο, στο κελί του, ακούει τις κραυγές. Χρόνια μετά γράφει «τα τραγούδια του Ανδρέα». Παρέμεινε στη φυλακή και στην εξορία τέσσερα χρόνια. Εκτοπίστηκε στην Άνδρο και τη Μήλο, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει την ιστορία της και να γράψει μετέπειτα βιβλία.

Λέρος, Παρθένι, Λακκί

Αργότερα εκτοπίστηκε στη Λέρο (στο Παρθένι και στο Λακκί) και στον Ωρωπό.

Το 1977 εξελέγη πρόεδρος της ΕΔΑ και τον επόμενο χρόνο δήμαρχος Υμηττού. Επανεξελέγη άλλες δύο φορές (1982, 1986).

Στις εκλογές του 1989 και 1990 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, παραιτήθηκε όμως το 1993 για να επανεκλέγει στις εκλογές του ίδιου έτους με την Πολιτική Άνοιξη.

Ο Ανδρέας Λεντάκης υπήρξε ιδιοφυής προσωπικότητα με αντίστοιχου μεγέθους και σημαντικότητας πνευματικό έργο στους τομείς της πολιτικής, της ιστορίας, της φιλολογίας, της αρχαιολογίας, της λογοτεχνίας, της αρχαιοελληνικής γραμματείας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας.

Έχει συγγράψει πάνω από 30 βιβλία, λογοτεχνικά (ποίηση), ιστορικά, αρχαιολογικά, πολιτικά, κοινωνικο-ανθρωπολογικά.

Απεβίωσε στις 20 Μαρτίου 1997 από ανακοπή καρδιάς.

Η ταινία είναι εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ και κάνει πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης που διεξάγεται από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου στο επίσημο πρόγραμμα, στο τμήμα Μνήμη / Ιστορία.

 

Πηγή: Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ανδρέα Λεντάκη: Η Αιθιοπία, η Λέρος, η πολιτική [εικόνες] | iefimerida.gr http://www2.iefimerida.gr/news/321634/ntokimanter-gia-ti-zoi-toy-andrea-lentaki-i-aithiopia-i-leros-i-politiki-eikones#ixzz4aHDk43Tw

Αφήστε μια απάντηση