ΝΕΡΟ: Ξεδίψασε και βραβεύτηκε η δράση σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα







apostoli nero_logo.jpg

Στόχος του προγράμματος ήταν η συμβολή στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσα από την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων, στην προστασία και αποκατάσταση της καλής οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων και των παράκτιων οικοσυστημάτων της χώρας αλλά και προληπτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.


Το 2008 το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό», σε  συνεργασία  με  την  Global  Partnership-Mediterranean, ξεκίνησε το πρόγραμμα Συλλογής Ομβριων Υδάτων στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου. Η εγκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού κρίθηκε ως ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος σε περιοχές όπου αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ, όπως τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων όπου ο μέσος όρος βροχόπτωσης δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά ετησίως. 

Έτσι εγκαταστάθηκαν και επισκευάστηκαν 45 συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων σε 23 νησιά με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας. Πρόκειται για τη Νάξο, την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, την Ιο, την Ανάφη, τη Σαντορίνη, την Τήνο, τη Σύρο, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, τη Σίκινο, την Πάρο, την Αντίπαρο, την Κύθνο, την Κέα, την Ανδρο και την Αμοργό, τη Ρόδο κ.ά. Γι’ αυτό εκπαιδεύτηκαν 170 τοπικοί τεχνίτες στην κατασκευή και συντήρηση των συστημάτων.
Με  τον  τρόπο  αυτό  εξοικονομήθηκαν 39.000.000 λίτρα νερού ετησίως μέσα από τα συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων και έτσι επωφελούνται άμεσα 34.800 κάτοικοι των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Παράλληλα στο δημοτικό στάδιο της Μήλου εγκαταστάθηκε σύστημα επεξεργασίας ημιακάθαρτων νερών με στόχο την άρδευση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ στην περιοχή Βάρη της Σύρου δημιουργήθηκε πάρκο πράσινου και τοποθετήθηκε υπόγεια δεξαμενή της οποίας το συλλεγόμενο νερό χρησιμοποιείται για πότισμα φυτών. Στη Σύρο και τη Ρόδο έγιναν παρεμβάσεις μετατροπής του βρόχινου νερού σε πόσιμο με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης.

Το 2011 η «Αποστολή Νερό», σε συνεργασία με το WWF Hellas, ξεκίνησε το πρόγραμμα με τίτλο «Προστασία των Υγροτόπων του Αιγαίου». Στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών για την παρακολούθηση της καλής οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων στην Κρήτη, την Πάρο και τη Λέσβο αλλά και η συνεχής ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τη σπουδαιότητά τους. Οι εθελοντικές ομάδες που δημιουργήθηκαν ανέπτυξαν δράσεις, όπως για παράδειγμα μετρήσεις για την ποιότητα του νερού, μελέτες αποκατάστασης, άσκηση πίεσης σε αρμόδιους φορείς, καθαρισμούς, διοργάνωση ημερίδων & εκδηλώσεων στην προσπάθειά τους να καταφέρουν να σταματήσουν κάθε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης των υγροτόπων αλλά και να συμβάλουν στην αποκατάστασή τους.

Με αυτόν τον τρόπο μέχρι το 2013 αναπτύχθηκαν 6 εθελοντικές ομάδες με τη συμμετοχή 130 πολιτών για την προστασία των υγροτόπων σε 3 νησιά, την Κρήτη, την Πάρο και τη Λέσβο, ενώ περισσότεροι από 200 υγρότοπους μπήκαν στο στόχαστρο της οικολογικής παρακολούθησής τους και ενημερώθηκαν περισσότερα από 18.000 άτομα για τη σπουδαιότητα των υγροτόπων και 30.000 για τη σπουδαιότητα των ακτών.

Τέλος, το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» σε συνεργασία με το ΜEDASSET από το 2010 οργάνωσε ενημερωτικές καμπάνιες και εθελοντικές δράσεις, όπως η εκστρατεία περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Πάρε Μέρος και Καθάρισες». Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής πραγματοποιήθηκαν δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών με τη συμμετοχή κυρίως μαθητών και καθαρίστηκαν 63,7 χλμ. ακτών με τη συμμετοχή 12.041 εθελοντών, ενώ συλλέχθηκαν 9,4 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και 9,1 τόνοι απορριμμάτων. Επίσης μέσα από τις δράσεις του ίδιου προγράμματος, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων. Ετσι με σύνθημα «Νοιάσου για το Νερό» πραγματοποιήθηκε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποδέκτες περισσότερους από 6.500.000 Ελληνες και θέμα την ορθολογική χρήση του νερού.
Στις ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού εντάχθηκαν καινοτόμες ενέργειες, όπως η πραγματοποίηση διαγωνισμού κόμικς για νέους δημιουργούς 22 έως 30 ετών, με αποδέκτες τους νέους. Θέμα του διαγωνισμού ήταν η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων στη χώρα μας αλλά και η δημιουργική απεικόνιση του προβλήματος της λειψυδρίας μέσα από τα μάτια των νέων δημιουργών.

Τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού συμπλήρωσαν δράσεις όπως:
  •  Η πραγματοποίηση ημερίδας για την Αειφόρο Διαχείριση του Νερού, σε συνεργασία με την Global Water Partnership-Mediterranean, τον Δήμο Θήρας και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Διαχείριση.
  • Τέσσερα viral spots για την ενημέρωση του κοινού με δημιουργικό και χιουμοριστικό τρόπο σχετικά με τον σκοπό και τη σημασία του προγράμματος.
  • Η οργάνωση περιφερειακού συνεδρίου για τη «Διαχείριση Μη συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο» σε συνεργασία με το υπουρ-γείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, τη Γραμματεία της Ενωσης για τη Μεσόγειο και την Global Water Partnership-Mediterranean.

Αποτιμώντας το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» και την προστιθέμενη κοινωνική του αξία, εκτός από τη διάκριση που έλαβε καθώς βραβεύτηκε σε επίσημη τελετή στις Βρυξέλλες η οποία διοργανώθηκε από το CSR Europe, το Business in The Community (BICT) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης σε πρόβλημα που απασχολεί τοπικές κοινωνίες.

Πηγή : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Αφήστε μια απάντηση