Νεάντερταλ έζησαν στα νησιά μας

Οι Νεάντερταλ ή ακόμα και οι προγενέστεροι Homo erectus, πιθανώς, να έφτασαν μέχρι την Κρήτη, την Κύπρο και άλλα μέρη της Μεσογείου με πλοία, ενδεχομένως και πριν από 170.000 χρόνια, λέει αμερικανός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, που διεξάγει ανασκαφές στην Κύπρο και δημοσιεύει τις απόψεις του στο «Science».

Οπως λέει στα «NEA» ο Αλαν Σίμονς, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, που ηγείται των ανασκαφών στο Ακρωτήρι Αετόκρεμνος και στον Αϊ Γιώρκη της Κύπρου, «μελετώντας τα ευρήματα των τελευταίων 20 ετών στην Κρήτη, στα Ιόνια, στην Κύπρο και το σπήλαιο Φράγχθι Αργολίδας, πιστεύω ότι πρέπει να ξαναγράψουμε τα βιβλία της Ιστορίας. Τα μέρη αυτά φαίνεται πως κατοικήθηκαν για πρώτη φορά δεκάδες χιλιάδες χρόνια (ακόμα και 170.000) νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε έως σήμερα».

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής τονίζει πως τα αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές ή έρευνες πιθανώς καταδεικνύουν ότι οι πρώτοι που έφτασαν στα μέρη αυτά ήταν οι Homo erectus ή οι Νεάντερταλ με πλοία που έφτιαξαν οι ίδιοι. «Αυτό σημαίνει ότι πρώτον είχαν πολύ πιο προηγμένες γνώσεις και ικανότητες από ό,τι νομίζαμε έως σήμερα και, δεύτερον, ότι τα νησιά είχαν τους πόρους να στηρίξουν τις κοινότητές τους. Μέχρι τώρα, νομίζαμε ότι στα νησιά μπορούσαν να επιβιώσουν μόνο κοινότητες γεωργών (δηλαδή κάτοικοι της μεταγενέστερης Νεολιθικής Εποχής), αλλά όχι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες, όπως ήταν οι Νεάντερταλ», προσθέτει ο κ. Σίμονς.

Ο αμερικανός καθηγητής αναφέρεται σε ευρήματα όπως εργαλεία από οψιδιανό που βρέθηκαν στο σπήλαιο Φράγχθι στον Δήμο Κρανιδίου Αργολίδας, πέτρωμα που προέρχεται από τη Μήλο και χρονολογείται γύρω στο 9000 π.Χ., καθώς και αντικείμενα που βρέθηκαν στις δικές του ανασκαφές στην Κύπρο ηλικίας 12.000 ετών. Εκείνη την περίοδο, υπάρχουν ενδείξεις ότι στην Κύπρο εξαφανίστηκε ο πυγμαίος ιπποπόταμος, τον οποίο κυνηγούσαν οι πρώτοι κάτοικοι.

Επίσης, ο κ. Σίμονς αναφέρεται σε ευρήματα από το Ιόνιο, που χρονολογούνται πριν από 110.00 χρόνια, καθώς και πρόσφατες έρευνες του αρχαιολόγου του Κολεγίου του Πρόβιντενς στο Ρόουντ Αϊλαντ Τόμας Στράσερ στο φαράγγι της Πρέβελης στον Νομό Ρεθύμνης της Κρήτης.

Τα δεκάδες λίθινα εργαλεία που ανακάλυψε ο Στράσερ, ηλικίας έως και 170.000 ετών, μοιάζουν με εργαλεία που βρέθηκαν στην Αφρική, τα οποία χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν την παρουσία του Homo erectus. Για τα συγκεκριμένα αντικείμενα όμως, όπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Σίμονς, είναι δύσκολο να επαληθευτεί η χρονολόγησή τους.

Ο ίδιος ο Στράσερ πάντως, μιλώντας στο «Discovery News», είναι κατηγορηματικός ότι τα ανθρωποειδή έφτασαν απευθείας στα νησιά της Μεσογείου με το πουέφυγαν από την Αφρική, κι όχι αργότερα, μέσω της οδού της Ανατολής. «Μελλοντικές έρευνες θα επιβεβαιώσουν ότι οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου έφτασαν στην Κρήτη με πλοιάρια».

 Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ 01.12.2012

Αφήστε μια απάντηση