Μόλυνση του λιμένος του Αδάμαντα με παράνομη απόρριψη λυμάτων

Καταγγέλλουμε την απόρριψη υγρών αποβλήτων (βοθρολυμάτων) μέσω παράνομου υπόγειου αγωγού σε κεντρικό σημείο του λιμένα του Αδάμαντα (βλ. συνημμένο βίντεο στις διευθύνσεις www.youtube.com/watch?v=Wq7Ab9TDTzA και  www.youtube.com/watch?v=kSQaHSExjdE). Ο αγωγός λειτουργεί, προφανώς, με την τροφοδοσία αντλίας λυμάτων και κατά τα τελευταία έτη μολύνει την θάλασσα σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση. 

Το συνημμένο βίντεο, που τεκμηριώνει την καταγγελία μας (παράλληλα με προφορικές μαρτυρίες) αναφέρεται στις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Μας έχει ωστόσο αναφερθεί ότι η παροχέτευση των λυμάτων στο λιμάνι δεν συμβαίνει για πρώτη φορά αλλά επαναλαμβάνεται συστηματικά στην διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Το σημείο της απόρριψης βρίσκεται στο τμήμα του λιμανιού στο οποίο προσδένουν τα επαγγελματικά σκάφη που πραγματοποιούν θαλάσσιες εκδρομές και ειδικότερα ανάμεσα στα σκάφη «Θαλασσίτρα» και «Χρυσοβαλάντου». Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς δίπλα στο σημείο της απόρριψης βρίσκεται το τμήμα του λιμανιού στο οποίο προσδένουν τα σκάφη των επαγγελματιών ψαράδων οι οποίοι ενίοτε χρησιμοποιούν το υποτιθέμενο καθαρό νερό του λιμανιού για να πλύνουν τα ψάρια τους πριν την πώληση. Επομένως, πέραν της μόλυνσης της θάλασσας τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας. 

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι επανειλημμένα έχουν απορριφθεί βοθρολύματα και στο τμήμα του λιμανιού που βρίσκεται απέναντι από τον χώρο στάθμευσης των ταξί. Πριν από πέντε περίπου έτη, στο τέλος της τότε δημοτικής θητείας, ο Δήμος Μήλου πραγματοποίησε σε αυτό το τμήμα της παραλίας ανεπιτυχή προσπάθεια έρευνας.   Ζητάμε την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ζητάμε την τιμωρία των αυτουργών αυτών των απαράδεκτων ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον και την υγεία μας. Είμαστε στη διάθεση σας για τις όποιες διευκρινίσεις.

 Για την Ριζοσπαστική Συσπείρωση για τη Μήλο

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αντώνης Καβαλιέρος

Χρήστος Νίνος

και η Συντονιστική Επιτροπή

Ηλίας Ιωακείμογλου

Γιώργος Μάλλης

Περικλής Νίνος

[youtube=www.youtube.com/watch?v=Wq7Ab9TDTzA]
[youtube=www.youtube.com/watch?v=kSQaHSExjdE]

 

Αφήστε μια απάντηση