Μεγάλη επένδυση στην αιολική ενέργεια από την ΔΕΗ και στην Μήλο

Επένδυση-μαμούθ στην αιολική ενέργεια σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία τον Σεπτέμβριο κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για άδεια ισχύος 1.047 MW που αφορά σε σειρά αιολικών εγκαταστάσεων σε πολλά νησιά του Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στα νησιά Αστυπάλαια, Μήλο, Αμοργό, Κίμωλο, Κύθνο, Κω, Σίκινο, Φολέγανδρο και Τήλο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρότζεκτ από το σύνολο των αιτήσεων για νέες μονάδες ΑΠΕ που κατατέθηκαν στον κύκλο Σεπτεμβρίου της ΡΑΕ, καθώς η ισχύς όλων των υπόλοιπων έργων δεν ξεπερνά τα 341,2 MW. Και σε αυτά όμως, η συντριπτική πλειονότητα τα 335,3 MW αφορούν σε αιολικά πάρκα, και μόλις δύο άδειες, σε άλλα έργα, ένα υβριδικό πάρκο 4 ΜW και μία μονάδα συμπαραγωγής 2 MW. Για φωτοβολταϊκά δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση, καθώς η σχετική διαδικασία έχει παγώσει, μετά από σχετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας.

Από τα αιολικά, πλήν του έργου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», τα 85,8 ΜW αφορούν σε 2 έργα της Edison Ελλας, ένα στην Ερέτρια 52,8 MW και ένα στην Ανδρο ισχύος 33 MW, 83,6 MW σε δύο έργα της Ενεργοπλαν στην κοινότητα Διρφύων στην Στερεά Ελλάδα, τα 72 MW αφορούν σε τέσσερα πρότζεκτ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Βοιωτία, τα 58 ΜW σε έργο της Gamesa στην Κοζάνη, και τα άλλα σε μικρότερα έργα.

Το υβριδικό έργο αποτελεί κοινό πρότζκετ των ΕΛΠΕ και της ΛΑΡΚΟ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα κατασκευαστεί σε παλαιό ορυχείο νικελίου της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια. Η στροφή στα αιολικά ήταν εν μέρει αναμενόμενη μετά το «πάγωμα» στα φωτοβολταϊκά, αν και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννης Τσιπουρίδης, σε πρόσφατη ημερίδα, επισήμανε την πλήρη αδυναμία εξασφάλισης χρηματοδότησης για τις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια.

Για την Μήλο οι περιοχές που ζητά άδεια η ΔΕΗ είναι : ΚΟΜΙΑ – ΘΥΜΙΑ – ΘΕΙΟΡΥΧΕΙΑ – ΧΑΛΕΠΑ – ΚΑΤΣΙΠΑΡΔΟΣ – ΚΑΛΑΜΑΥΡΟΣ – ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΣ – ΑΝΕΜΟΦΥΣΗΜΑ – ΚΑΝΤΑΡΟΣ – ΛΑΡΝΙ – ΑΓΚΑΘΙΑ

Για την Κίμωλο :ΓΑΜΠΑΣ – ΠΕΤΑΛΙΑ – ΜΕΡΣΙΝΙΑ και όλη η ΠΟΛΥΑΙΓΟΣ

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε πλήρη οθόνη

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΡΑΕ

Άδεια Creative Commons

Αφήστε μια απάντηση