Ξεχάστε όσα ξέρατε για τα παραδοσιακά ρολόγια της ΔΕΗ, τις χρεώσεις έναντι, τις μετρήσεις από συνεργεία που πολλές φορές κάνουν λάθος και τους αιφνιδιασμούς από υπέρογκους λογαριασμούς που ποτέ δεν καταλάβατε από πού προήλθαν.
Τα παραδοσιακά ρολόγια θα αρχίσουν σταδιακά να δίνουν τη θέση τους σε έξυπνους μετρητές, που αφενός θα δείχνουν στους κατόχους τους την κατανάλωση ρεύματος σε online χρόνο, αφετέρου θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ αλλά και στους ανταγωνιστές της, τωρινούς και μελλοντικούς, να καθιερώσουν τα λεγόμενα πολυζωνικά τιμολόγια, με τρεις ή τέσσερις διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης, ενώ σήμερα ισχύουν μόνο δύο, για την ημέρα και για τη νύχτα.
Τα πολυζωνικά τιμολόγια θα «τιμωρούν» τους καταναλωτές που συνεχίζουν να κάνουν μαζική χρήση ηλεκτρικών συσκευών τα μεσημέρια (π.χ. 12-2), αφού τις ώρες εκείνες το ρεύμα θα είναι ακριβότερο, μετατοπίζοντας τις καταναλώσεις αυτές σε ώρες εκτός αιχμής, (π.χ. 3-5 το απόγευμα) όταν το ηλεκτρικό θα κοστίζει φθηνότερα. Προ ημερών ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου προκήρυξης για το πιλοτικό πρόγραμμα προμήθειας και εγκατάστασης 190.000 ψηφιακών μετρητών πανελλαδικά. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτοι μετρητές θα αρχίσουν να εγκαθίστανται προς τα τέλη του έτους.
ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ. Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 160.000 μετρητών στους Νομούς Ξάνθης, Λέσβου (σ.σ. Μυτιλήνη, Λήμνος, Αϊ-Στράτης), Λευκάδας, σε δείγμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και, προαιρετικά, επιπλέον 30.000 σε Σαντορίνη, Κύθνο και Μήλο. Το έργο υλοποιείται από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και το ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό από ελληνικές και ξένες εταιρείες είναι μεγάλο.
Οι προαναφερόμενες περιοχές δεν επελέγησαν τυχαία. Εχουν τέτοια πυκνότητα κατοικιών ώστε από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μεταφοράς στοιχείων (σ.σ. μέσω καλωδίου ΔΕΗ ή ασύρματου δικτύου) για την επόμενη φάση του εγχειρήματος, της αντικατάστασης και των 7 εκατ. μηχανικών ρολογιών πανελλαδικά, με ψηφιακά.
Σύμφωνα με τον Ασημάκη Παπαγεωργίου, υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «η εμπειρία υλοποίησης του έργου θα αποτελέσει τον καλύτερο οδηγό στο μέλλον για την ευρείας κλίμακας πανελλαδική ανάπτυξη των έξυπνων μετρητών με χρονικό ορίζοντα το 2020, όταν πια το σύνολο των καταναλωτών του ελλαδικού χώρου θα έχει πρόσβαση στις δυνατότητες που προσφέρουν τα ευφυή δίκτυα».
Πώς θα λειτουργούν. Ο έξυπνος μετρητής θα λειτουργεί ως πομπός αλλά και ως δέκτης. Θα βρίσκεται εγκαταστημένος σε εξωτερικό ή σε εσωτερικό σημείο του σπιτιού και θα ενημερώνει online τον κάτοχό του για την κατανάλωση ρεύματος που κάνει μέσω μιας ειδικής ψηφιακής οθόνης, μεγέθους κινητού τηλεφώνου, εγκατεστημένης σε εμφανές σημείο μέσα στο σπίτι, π.χ. στην κουζίνα ή στο σαλόνι. Ετσι, ο καταναλωτής θα ξέρει ανά πάσα στιγμή τι καίνε οι συσκευές του, θα μπορεί να κάνει ορθολογική χρήση της κατανάλωσής του και να εξοικονομήσει χρήματα. Επίσης στην οθόνη αυτή θα δέχεται και ειδοποιήσεις όπως αναγγελίες προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος, προκειμένου να μπορεί εγκαίρως να σβήσει τις συσκευές του ώστε να αποφύγει ζημιές από την απότομη πτώση της τάσης. Σε όσες κατοικίες δεν τοποθετηθεί τέτοια οθόνη, οι πληροφορίες θα εμφανίζονται απευθείας στην οθόνη του μετρητή.
Την ίδια ενημέρωση που στέλνει ο μετρητής στον καταναλωτή θα τη στέλνει και στον διαχειριστή του συστήματος. Τα στοιχεία της κατανάλωσης θα αποθηκεύονται στον μετρητή και θα αποστέλλονται σε τακτά διαστήματα μέσω ασύρματου δικτύου κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας σε έναν κεντρικό υπολογιστή (Data Center), που θα τοποθετηθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στο Ρουφ.
Ο υπολογιστής θα επεξεργάζεται τα στοιχεία, θα δημιουργεί ένα ιστορικό με την κατανάλωση του κάθε πελάτη. Ετσι θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή online εικόνα για τις αυξομειώσεις της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, ποιες είναι οι ώρες μεγάλης αιχμής σε ωριαία, ημερήσια, εβδομαδιαία βάση κ.ο.κ. Η διαχείριση της ζήτησης θα γίνεται αποτελεσματικότερα, οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού θα ρυθμίζουν καλύτερα την παραγωγή τους εξοικονομώντας ενέργεια, ενώ οι εταιρείες προμήθειας θα μπορούν να εφαρμόσουν πολυζωνικά τιμολόγια.
Οι έξυπνοι μετρητές θα καταργήσουν την επιτόπου καταμέτρηση που σήμερα γίνεται σε τετραμηνιαία βάση και κυρίως μέσω εργολάβων, περιορίζοντας έτσι σημαντικά και το λειτουργικό κόστος του ΔΕΔΔΗΕ. Η καταμέτρηση θα γίνεται πλέον online σε ωριαία βάση. Επίσης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η αλλοίωση των μετρήσεων, διαδικασία εξαιρετικά απλή όταν πρόκειται για μηχανικούς μετρητές καθώς αρκεί η τοποθέτηση ενός μαγνήτη. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια εφαρμόζονται δύο παρόμοια προγράμματα, αλλά για επιχειρήσεις. Ενα για την τοποθέτηση 12.500 μετρητών σε βιομηχανίες και ένα για την τοποθέτηση 60.000 μετρητών σε βιοτεχνίες.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.