Επενδύσεις στην Πολύαιγο από την οικογένεια Λογοθέτη

Είναι κοινό μυστικό όχι μόνο στους ντόπιους που θέλουν να διατηρηθεί η αυθεντικότητα του εξαίσιου τοπίου, αλλά και σε κυβερνητικούς κύκλους που βλέπουν με καχυποψία την επιρροή της ισχυρής οικογένειας στο νησί, ότι ο εφοπλιστής, με το εκλεπτυσμένο γούστο και την υψηλή αισθητική στον τουριστικό τομέα, βρίσκεται πίσω από την offshore εταιρεία Tampa (από την ομώνυμη Πολιτεία της Φλόριντα) που έχει μισθώσει ένα μεγάλο τμήμα του νησιού από την Εκκλησία. Πρόκειται για το Κληροδότημα Ιωάννη-Σταύρου Λογοθέτη που διαφεντεύει περίπου τα 16.000 από τα 18.000 στρέμματα στο κυκλαδίτικο νησί και ανήκει στην Εκκλησία. Από τη μίσθωση αυτή, η οποία περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις από βοσκοτόπια, οι ιερείς έχουν ένα πολύ σημαντικό εισόδημα το οποίο υπολογίζεται ετησίως σε 100.000 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι η οικογένεια Λογοθέτη έχει προχωρήσει και σε απευθείας αγορές από άλλους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να καθίσταται, ως ιδιώτης, ο απόλυτος κυρίαρχος της παρθένας νήσου, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου και το καλοκαίρι γίνεται το ορμητήριο διεθνούς τζετ σετ: από τον Κάρολο της Αγγλίας μέχρι τη Μόνικα Μπελούτσι! Δεν είναι μάλιστα καθόλου υπερβολή ότι οι παραλίες του νησιού τους θερινούς μήνες συναγωνίζονται τον στόλο από πολυτελείς θαλαμηγούς, ξένους μεγιστάνες και ισχυρούς Ελληνες επιχειρηματίες της Μυκόνου! 
 
Εξαιτίας μάλιστα της σπάνιας και αδιαφιλονίκητης ομορφιάς του νησιού αλλά και των ισχυρών πιέσεων για οικοπεδοποίηση, το 2003 ο τότε υπουργός Αιγαίου κ. Νίκος Σηφουνάκης το ενέταξε μαζί με άλλα 26 νησιά του Αιγαίου σε ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας, κηρύσσοντάς το «νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». 
Η εξέλιξη αυτή ανέκοψε πλήρως τα σχέδια του ιδρύματος που επεδίωκε την ήπια τουριστική ανάπτυξη του νησιού. «Θα μπορούσαμε 500 στρέμματα από τα 18.000 να τα αξιοποιήσουμε για ήπια τουριστική ανάπτυξη», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος Κιμώλου και πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του Κληροδοτήματος κ. Θεόδωρος Μαγκανιώτης, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος Σηφουνάκη έκανε «μεγάλη ζημιά» καθώς η ανάπτυξη αυτή θα έφερνε σημαντικούς πόρους και θέσεις εργασίας με σεβασμό πάντοτε στο ιδιαίτερο αυτό φυσικό περιβάλλον. 
Η απόφαση Σηφουνάκη δεν είναι όμως το μόνο δίχτυ προστασίας που διαθέτει ο κυκλαδίτικος παράδεισος με τις πανέμορφες παραλίες και τα πολυάριθμα βοσκοτόπια (εξ ου και το όνομα, που σημαίνει πολλές αίγες). Η Πολύαιγος έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα και σπάνια οικοσυστή΅ατα στο Αιγαίο. Φιλοξενεί τις φώκιες Monachus Monachus και διαθέτει πλούσια πανίδα, όπως η σπάνια ενδημική οχιά Microvipera schweizeri, η ενδημική μπλε σαύρα Podarcis milensis, το γεράκι Falco eleonorae (μαυροπετρίτης), ο Σπιζαετός Hieraaetus fasciatus και πολλά αγριοκάτσικα. 
 
Πιο χαλαρά κριτήρια
 
Εδώ και πολύ καιρό το κυνήγι των νεγάλων επενδύσεων, καθώς και η εκμετάλλευση της μεγάλης επιφάνειας, των Natura περιοχών (υπολογίζονται στο 27% της ελληνικής επικράτειας) έχουν περιλάβει και τις αχανείς εκτάσεις που προστατεύονται από το Δίκτυο Natura 2000. Δεν είναι τυχαίο ότι πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες, αιολικά πάρκα, βιομηχανικές αλλά και μεταλλευτικές εγκαταστάσεις μπορούν πλέον να φιλοξενηθούν στις εκτάσεις αυτές, χαλαρώνοντας αισθητά τα κριτήρια προστασίας των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών της χώρας.
 
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ως θεματοφύλακας των προστατευόμενων περιοχών έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα νέα αναπτυξιακά πρότυπα. Οι μόνες προϋποθέσεις που θέτει για να αδειοδοτούνται μεγάλης κλίμακας έργα σε περιοχές Νatura είναι η εκπόνηση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, παραβλέποντας μάλιστα σε επενδύσεις στρατηγικής σημασίας και μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος ακόμη και την αρνητική αξιολόγηση που μπορεί να υπάρχει από τις Περιφέρειες που γνωμοδοτούν για τα έργα. Οσο όμως η οικονομία διψά για νέες επενδύσεις, τόσο θα λιγοστεύουν τα τετραγωνικά των Natura περιοχών. Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να εντάξει προ μηνών στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών του στοιχείων περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας είναι μια σαφής ένδειξη της πολιτικής που ακολουθείται. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στα φιλέτα που κλείνουν το μάτι στους διεθνείς επενδυτικούς κολοσσούς του real estate το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει συμπεριλάβει και τους νησιωτικούς υγρότοπους σε Νάξο, Μήλο και Λήμνο, αλλά και δύο εκτάσεις οι οποίες εντάσσονται σε ζώνες προστασίας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου και Στροφυλιάς. 
 
Σε ανάλογο μοτίβο κινήθηκαν προ μηνών οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στο χωροταξικό του τουρισμού, επιτρέποντας για πρώτη φορά τουριστικά χωριά και σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά, πολλά από τα οποία ανήκουν στο Δίκτυο Natura. Στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι το ΥΠΕΚΑ με την ΚΥΑ για τον τουρισμό «βάζει στον τουριστικό χάρτη προς αξιοποίηση 150 νησίδες που χαρακτηρίζει οικολογικά θησαυροφυλάκια επειδή φιλοξενούν εκατοντάδες ενδημικά είδη». 
 
Παρόμοια τύχη είχε και το νησάκι της Οξυάς. Το ακατοίκητο νησί των 4.200 στρεμμάτων ανήκει στο σύμπλεγμα Εχινάδων και βρίσκεται στις εκβολές του Αχελώου, απέναντι από τον Αστακό. 
Ομως λόγω του δικτύου προστασίας που είχε ήταν αδύνατο να ικανοποιήσει τα επενδυτικά σχέδια του εμίρη του Κατάρ που το απέκτησε πριν από 1,5 χρόνο. Ετσι με διάταξη στην ΚΥΑ για τον τουρισμό επιτρέπεται η δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως εθνικοί δρυμοί. 
 
Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Μαριάννας Τζάννε

Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Αφήστε μια απάντηση