Διαδικτυακό κίνημα διαμαρτυρίας για τη διάσωση της Μήλου από την εξόρυξη χρυσού

Εκστρατεία κατά της εξόρυξης χρυσού, που θα σημάνει την απίστευτη καταστροφή της Μήλου, έχει ξεκινήσει στο διαδικτυακό τόπο avaaz.org. «Το ελληνικό νησί της Μήλου απειλείται από τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού!» αναφέρεται στο προλογικό κείμενο της σελίδας, ακολουθούμενο από την καταγραφή των γεγονότων μέχρι στιγμής:

«1. Η οικονομική κρίση και οι υψηλές τιμές του χρυσού έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για να αρχίσουν έργα εξόρυξης χρυσού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.

2. Η εξόρυξη χρυσού και η επεξεργασία του συνεπάγεται την καταστροφή των τοπίων, την διαταραχή της γης, την διάβρωση, την διατάραξη των οικοσυστημάτων και την ρύπανσης που επηρεάζει την γη, το νερό, τα ζώα και τους ανθρώπους. Η εξόρυξη του χρυσού είναι επίσης υπεύθυνη για διάφορα προβλήματα υγείας.

3. Εταιρείες χρυσού προσπαθούν τώρα να αρχίσουν εντατικές γεωλογικές έρευνες στη Δυτική Μήλο, όπου πιστεύουν ότι μπορεί να εξάγει πάνω από 1 δισ. δολάρια αξίας του χρυσού.

4. Η Δυτική Μήλος έχει χαρακτηριστεί ως υψηλής προτεραιότητας περιοχή Natura 2000 (GR4220020 Προφήτη Ηλία), αποτελεί υψηλή προτεραιότητα διατήρησης, λόγω της ενδημικής χλωρίδας και ερπετοπανίδας της.

5. Με δεδομένη την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην εξόρυξη κατά του περιβάλλοντος, και με δεδομένη την αμφίσημη θέση του δημάρχου, ένα κίνημα διαμαρτυρίας πρέπει να αναπτυχθεί για να σταματήσει το έργο πολιτικά στην αρχική της φάση. Η εμπειρία από τη Βόρεια Ελλάδα δείχνει ότι η τεράστια προσπάθεια για να σταματήσουν τα έργα σε μεταγενέστερα στάδια τους. Ως εκ τούτου, άμεση δράση για να σταματήσει το έργο που απαιτείται τώρα.»

«Σαν ανήσυχοι πολίτες από όλο τον κόσμο, ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση και τον Δήμαρχο της Μήλου να σταματήσουν όλες οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για τα έργα εξόρυξης χρυσού στη Μήλο. Τα βραχυπρόθεσμα έσοδα δεν θα πρέπει να μετρώνται με την ανεπανόρθωτη καταστροφή των φυσικών τοπίων και της αρχαιολογικής κληρονομιάς, την δηλητηρίαση των ανθρώπων και της φύσης.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να ξεκινήσουν γεωλογικές έρευνες για το χρυσό θα βλάψει την φήμη και την δημοτικότητα της Μήλου ως τουριστικού προορισμού.

Μπορείτε να μπείτε και να ψηφίσετε κι εσείς κατά της εξόρυξης χρυσού στη Μήλο με κλικ στο παρακάτω link:

http://www.avaaz.org/en/petition/Save_Milos_Island_from_being_polluted_by_Gold_mining/?copy

Πηγή : http://www.mileikanea.gr

Αφήστε μια απάντηση