Η Εργατική Ένωση Μήλου στηρίζει τους εργαζομένους στα μεταλλεία βωξίτη της IMERYS στην Φωκίδα

Ομόφωνα η διοίκηση της Εργατικής Ένωσης Μήλου αποφάσισε την στήριξη και συμπαράσταση προς το αδελφό σωματείο της Ένωσης Εργαζομένων στα Μεταλλεία Βωξίτη.

Με την κήρυξη 6ωρης στάσης εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιανουαρίου που θα επεκταθεί σε δύο βάρδιες ( στο τέλος της Α’ βάρδιας  ώρα 12:00 π.μ. – 15:00 μ.μ. και αρχή της Β’ βάρδια ώρες 15:00μμ – 18:00μμ) αποφάσισαν οι εργαζόμενοι  της IMERYS στην Φωκίδα, να αντιδράσουν στην επιμονή της διοίκησης να συνεχίσει την εξαήμερη λειτουργία της επιχείρησης.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία στα τελευταία πέντε χρόνια (είχε ξαναγίνει τότε που ο κ Πολυχρονόπουλος είχε προχωρήσει στις μαζικές απολύσεις το 2015) και ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την καθολική άρνηση των εργαζομένων να αποδεχτούν μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης που σύμφωνα με τους εργαζόμενους αθετεί ακόμη και τις αρχικές της υποσχέσεις για εννεάμηνη εφαρμογή της εξαήμερης λειτουργίας .

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την εταιρεία ότι αυθαιρετεί και καταπατάει κάθε έννοια του νόμου 1264/82 περι παρέμβασης στα Σωματεία

Ακολουθεί η ανακοίνωση του σωματείου:

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ ΤΗΣ ΙΜΕΡΙΣ

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση (τηλεδιάσκεψη) της διοίκησής του Σωματείου μας, με την παρουσία και της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), με τη διοίκηση του μεταλλείου.

Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε η αδιαλλαξία και η εργοδοτική αυθαιρεσία που επιμένει στη μονομερή διατήρηση της εξαήμερης εργασίας αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων και τη διατάραξη της οικογενειακής μας ηρεμίας.

Προηγήθηκαν και άλλες συναντήσεις όπου συμμετείχαμε μήπως και μπορέσουμε, οι δύο πλευρές να βρούμε σημείο «συνάντησης». Αποδεχθήκαμε ακόμη και τους κατευθυνόμενους χλευασμούς στελεχών της, ότι δήθεν «έχουμε εκτροχιαστεί», ότι «δεν ξέρουμε τι ζητάμε», ότι «δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, για το εξαήμερο, αλλά μόνο ενημέρωση» βγάζοντας ψεύτες το σύνολο των εργαζομένων του μεταλλείου, που έχουμε την ίδια άποψη. Η συμφωνία του 9μηνου έγινε από προηγούμενη διοίκηση αθετώντας μάλιστα τη  θέση Γενικής Συνέλευσης.

Η διοίκηση της εταιρείας μας έσερνε σε έναν υποτιθέμενο «διάλογο», αν και δεν είχε καμία πρόθεση να υλοποιήσει κανένα από τα αιτήματά μας, προφανώς για να κερδίσει χρόνο. Εμείς με σωστά επιχειρήματα προσπαθούσαμε να επανέλθουμε στο προηγούμενο (προ διαβούλευσης) καθεστώς της πενθήμερης εργασίας, μιας και η «συμφωνία» είχε λήξει από τον Απρίλη του 2020! Όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν τεράστιες πιέσεις σε προσωπικό επίπεδο, συνδικαλιστών μας, προκειμένου να συνταυτιστούμε με τις θέσεις της εταιρείας για καθολική εργασία 6 ημερών για το σύνολο σχεδόν του προσωπικού! Όταν έληξε το 9μηνο δεν έκανε καμία συνάντηση με την διορισμένη διοίκηση που είχαμε στο σωματείο αν και αυτή διορίστηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου ΝΟΜΟΤΥΠΑ. Στην ουσία δηλ. ομολόγησε την αυθαίρετη εμπλοκή της στη συνδικαλιστική δράση του Σωματείου επιχειρώντας τη διάσπαση των εργαζόμενων.

Η εταιρεία αυθαιρετεί. Καταπατάει κάθε έννοια του νόμου 1264/82 περι παρέμβασης στα Σωματεία, ενώ με δόλο αθετεί την εννεάμηνη συμφωνία, συνεχίζοντας αυθαίρετα την εξαήμερη εργασία (άρθρα 330,335,337,382 του Αστικού Κώδικα).

Στην προχθεσινή δε τηλεδιάσκεψη, έκανε πρόταση να κόψει μόνο την απογευματινή βάρδια του Σαββάτου όπως μας είχε ξαναπεί (διατηρώντας το 6ήμερο), να δώσει 200 ευρώ ως μπόνους σε όλους τους εργαζόμενους για το 2020 και επι πλέον 300 στους εργαζόμενους στην παραγωγή με εξαήμερο κυλιόμενο. Δηλαδή να αποδεχθούμε ότι καλώς δουλεύουμε 6 μέρες τη βδομάδα πετώντας μας ένα ποσό που έτσι ή αλλιώς μας το έδινε κάθε χρόνο! Δηλαδή να καταδικάσουμε στο εξαήμερο κυλιόμενο (δια παντός) τους συναδέλφους μας και στην συνέχεια να έρθει το 6ήμερο χωρίς ρεπό!!! Του είπαμε για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό, χωρίς πάλι να μας λέει τίποτα.

Το σημαντικό είναι ότι ενώ στην αρχή μας έλεγαν ότι εξαρτάται η παραγωγή από την εξαήμερη λειτουργία που εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αφού πιστεύουμε ότι θα βγει η παραγωγή που θέλουν με το παλιό εργασιακό καθεστώς. Στην συνέχεια παραδέχτηκαν ότι δεν είναι θέμα μόνο παραγωγής, δηλαδή φαίνεται ότι το θέλουν για πάντα. Μετά το τέλος μας απείλησαν μέσω του προέδρου μας αν κάνουμε στάση θα την βγάλουν παράνομη.

Με τα παραπάνω σας ενημερώνουμε για όλα αυτά προκειμένου και να σας προετοιμάσουμε και για τα μελλούμενα.

Μπροστά μας έχουμε δύσκολο και μακρύ δρόμο. Από τη μία η εταιρεία με (6ήμερα,7ήμερα, με παρών στα κοιτάσματα και πόσα άλλα) και από την άλλη η κυβερνητική πολιτική με 10ωρα, με απλήρωτες υπερωρίες και αναπλήρωσή τους με άδειες ή ρεπό, με διευθέτηση του συνολικού χρόνου εργασίας, με ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου αλλά και συνολικού χρόνου εργασίας όπως τον γνωρίσαμε τα τελευταία 100 (τουλάχιστον) χρόνια!!

Με μία σκάλα φόρτωσης στην Ιτέα διαλυμένη και παραδομένη σε εργολάβους τάχα ότι έτσι γίνεται οικονομία. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι αν θέλει να βοηθήσει στην εξασφάλιση της θέσεις εργασίας του γιατί πρώτα χάνονται τα εργασιακά σου δικαιώματα και μετά και αυτή. Στην καταδίκη μας όπως την προετοιμάζει η ΙΜΕΡΥΣ μια απάντηση αρμόζει!

ΑΓΩΝΑΣ

Απόφαση μας είναι να Κηρύξουμε άμεσα 6ωρη στάση εργασίας την ΠΕΜΠΤΗ 28/01/2021 που θα επεκταθεί σε δύο βάρδιες. Στο τέλος της Α’ΒΑΡΔΙΑΣ ώρα 12:00πμ – 15:00μμ και αρχή της Β’ΒΑΡΔΙΑΣ ώρες 15:00μμ – 18:00μμ

Σε τηλεδιάσκεψη που είχαμε με Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας δήλωσαν την στήριξή τους, στη 6ωρη στάση εργασίας μας στα μεταλλεία βωξίτη της ΙΜΕΡΥΣ. Αν δεν πάρουν πίσω την μονομερώς επιβολή 6ήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης θα επεκτείνουμε τις κινητοποιήσεις μας. Θα  σας ενημερώσουμε και για τις μελλοντικές μας ενέργειες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΗΛΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΝΙΝΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

 

Αφήστε μια απάντηση