Γεράσιμος Δαμουλάκης : ‘‘Δεν θα υπάρχει φέτος πρόβλημα υδροδότησης’’

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται τα έργα στη Μήλο, για επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος

Δύο χρόνια, μετά την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων, τους καλοκαιρινούς μήνες, με διακοπές υδροδότησης μεγάλης διάρκειας, η Αιολική Μήλου, κατέθεσε πρόταση προς το Δήμο Μήλου,ο οποίος πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων, προμηθειών και εργασιών, με στόχο την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης και κατ’ επέκταση τη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας.

Αναβάθμιση της αφαλάτωσης

Σύμφωνα με την πρόταση της Αιολικής Μήλου, οι άξονες, στους οποίους θα κινηθούν οι εργασίες, είναι τέσσερις.
Ο πρώτος αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης, κατά τουλάχιστον 1.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, κάτι που είχε υπάρξει πάγιο αίτημα, από πλευράς του Δήμου Μήλου, ακόμη και πριν την εμφάνιση των προβλημάτων.
Ο δεύτερος άξονας, προβλέπει την εκπόνηση μελέτης για κατασκευή νέου καταθλιπτικού αγωγού, που θα συνδέει τη μονάδα αφαλάτωσης με τις κεντρικές δεξαμενές στην περιοχή του Άη Γιάννη. Η λύση αυτή είχε γίνει αποδεκτή και παραδεκτή από πολλούς, ότι θα λειτουργούσε βοηθητικά στη διατήρηση της επάρκειας του νερού.
Ως τρίτος άξονας, προτείνεται η εγκατάσταση νέας δεξαμενής αποθήκευσης νερού, χωρητικότητας τουλάχιστον 2.000 κυβικών μέτρων, σε δημοτική έκταση που θα υποδειχθεί από το Δήμο Μήλου. Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, η έκταση έχει ήδη υποδειχθεί, ενώ και ο Δήμος αναμένεται να εγκαταστήσει από πλευράς του νέες δεξαμενές.
Τέλος, η Αιολική Μήλου προτείνει την παραχώρηση της μονάδας αφαλάτωσης, άνευ οικονομικού ανταλλάγματος στο Δήμο Μήλου, στο μέλλον.
Η εταιρεία διαχείρισης της αφαλάτωσης της Μήλου, αναμένεται να αναλάβει τη χρηματοδότηση του συνόλου του έργου, όπως επίσης και των συνοδών έργων υποδομής, από το στάδιο των μελετών έως και αυτό της κατασκευής, ενώ ο καταθλιπτικός αγωγός και η δεξαμενή, αναμένεται να παραχωρηθούν στο Δήμο.

«Όλα βρίσκονται στο σωστό δρόμο»

Μιλώντας για το ζήτημα στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Δαμουλάκης, σημείωσε, πως προκειμένου να κατατεθεί αυτή η πρόταση στο Δήμο, χρειάστηκε συνεχής πίεση των δημοτικών υπηρεσιών προς την εταιρεία, αλλά και συνεργασία, προκειμένου να διαμορφωθούν οι άξονές της.
Όπως τονίζει, ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα πάνω στον τομέα της αφαλάτωσης, καθώς δεν είναι εκείνος ο διαχειριστής, πράττει όμως ό,τι είναι απαραίτητο και δυνατόν, προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα.
«Ο Δήμος Μήλου ετοιμάζει μέσα στις επόμενες ημέρες τη δεξαμενή, η εταιρεία έχει προχωρήσει, όπως έχω πληροφορηθεί, στην προμήθεια των δύο επιπλέον μονάδων, προκειμένου να δώσει κάποια κυβικά μέτρα νερού παραπάνω, ο Δήμος έχει ήδη δώσει την άδεια, ώστε να σκάψουν και να βάλουν την νέα σωλήνα, η οποία έχει αγοραστεί, ο εργολάβος είναι έτοιμος να κάνει τη δουλειά, άρα είναι όλα στο σωστό δρόμο και για το μόνο πράγμα, για το οποίο πιέζουμε, είναι το έργο να έχει τελειώσει έως τα μέσα Μαΐου, διότι από 18 του μήνα, οι πληρότητες στη Μήλο βρίσκονται στο 100%», επισημαίνει ο κ. Δαμουλάκης.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος τόνισε, πως όσον αφορά στις υποχρεώσεις του Δήμου Μήλου, αναφορικά με το έργο, έχουν όλες εκπληρωθεί, ενώ υπογράμμισε, ότι «το πρόβλημα υδροδότησης στο Δήμο Μήλου, σας το λέω ξεκάθαρα, φέτος δεν θα υπάρχει, διότι έχει υπάρξει πάρα πολύ καλός σχεδιασμός.
Φυσικά, αυτός ο σχεδιασμός δεν έγινε φέτος. Είναι σχεδιασμός του 2011 και φέτος, δόξα τω Θεώ, καταφέρνουμε να τον υλοποιήσουμε».

Προς επίλυση και το θέμα του βιολογικού

Επιπλέον, ο κ. Δαμουλάκης ενημέρωσε, πως το προηγούμενο διάστημα, τόσο μέσα από προσωπικές του επαφές με στελέχη των αρμοδίων υπουργείων, όσο και μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, έχει ασκήσει πιέσεις, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μικρούς οικισμούς, κάτω των 2.000 ατόμων, να αποκτούν μονάδες βιολογικού καθαρισμού.
Το θέμα της διαχείρισης των λυμάτων, αποτελεί το έτερο «αγκάθι», για την τουριστική περίοδο της Μήλου, καθώς οι υφιστάμενες υποδομές, φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όταν ο πληθυσμός του νησιού υπερδιπλασιάζεται.
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο οποίος επιτρέπει σε μικρούς οικισμούς να διαθέτουν βιολογικό, ο Δήμος έχει «τρέξει» όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να γίνει η προμήθεια των απαιτούμενων μονάδων, ενώ, δεδομένου, ότι οσονούπω «ανοίγει» και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος», οι δημοτικές υπηρεσίες, αναμένεται να καταθέσουν πρόταση, ώστε να ληφθεί σχετική χρηματοδότηση.
Κλείνοντας, ο κ. Δαμουλάκης τόνισε, πως είναι απαραίτητο, οι κυβερνώντες να αντιληφθούν, ότι χωρίς τη στήριξη του κράτους, χωρίς παραχώρηση αρμοδιοτήτων και της απαραίτητης οικονομικής στήριξης, οι Δήμοι αδυνατούν να προσφέρουν έργο, όπως η δημιουργία και η βελτίωση υποδομών, υποστηρίζοντας, ότι θέματα, όπως η ύδρευση, η διαχείριση των λυμάτων και η διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελούν κυρίως υποχρέωση της πολιτείας, δίχως τη στήριξη της οποίας, δεν μπορεί να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα.

Πηγή : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση