Άρθρο του Κωνσταντίνου Μακρή για το λιμάνι στα Πολλώνια

Με τον όρο λιμένας νοείται η φυσική ή τεχνητή διαμόρφωση παραλιακής έκτασης, θαλάσσιας αλλά και ποταμού ή λίμνης, κατάλληλη για να αγκυροβολούν και να σταθμεύουν με ασφάλεια πλοία και άλλα σκάφη (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας).

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το 1998, το Επαρχείο Μήλου ζήτησε από τον ΠΟ.Σ.ΠΟ.Μ. να αποφασίσει το σημείο όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί ένας νέος μόλος για να προσεγγίζει το φέρυ μποτ (παντόφλα) που συνδέει την Κίμωλο με τα Πολλώνια. Η γενική συνέλευση αποφάσισε ως καλύτερη επιλογή για λιμάνι τη θέση «Πολυχρόνης». Παράλληλα ζητήθηκε από τον τότε Νομάρχη κ. Τάκη Ρήγα οι διαστάσεις του έργου του λιμανιού να τροποποιηθούν, ώστε εκτός του φέρυ μποτ να δέχεται και το Sea Jet, στο οποίο και ανταποκρίθηκε.

Για αρκετά χρόνια το έργο κωλυσιεργούσε και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με την παρέμβαση του τότε Νομάρχη κ. Δημήτρη Μπάιλα. Στην πορεία, μετά από αντιδράσεις κατοίκων λόγω των σοβαρών αδυναμιών που παρουσίαζε το έργο (έλλειψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις εκσκαφές, αδυναμία πρόσβασης – περιφερειακός δρόμος εκτός Πολλωνίων, κλπ.), προσεβλήθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αποτέλεσμα να σταματήσει.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το ίδιο έργο θα κατασκευαστεί μέσω της περιφέρειας, χωρίς να έχουν διορθωθεί οι τεράστιες αδυναμίες που προαναφέρθηκαν. Επίσης διαπιστώνεται ότι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα έργο, όχι για να καλύψει το φέρυ μποτ και το Sea Jet, αλλά αντιθέτως λόγω του τεράστιου μεγέθους του (2 μόλοι των 50 μέτρων έκαστος με ενδιάμεση λιθορριπή 80 μέτρων)  να μπορεί να δεχτεί και μεγάλα πλοία. Αυτό προκύπτει και από τις εκβαθύνσεις που προβλέπονται από 5 έως 7 μέτρα (Εικόνα 1).

Εικόνα 1 Λιμενικό Έργο Πολλωνίων

Πέραν αυτών, δεν προβλέπεται επ ουδενί κυματοθραύστης όπου θα παρείχε προστασία στα σκάφη και τους επιβάτες από τους έντονους βόρειους ανέμους της περιοχής, καθώς είναι εκτεθειμένο από όλες τις πλευρές. Συνεπώς, κατά την άποψή μου, είναι ένα άχρηστο έργο που θα έχει ως αποτέλεσμα την σπατάλη χρημάτων και παράλληλα θα επιφέρει ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές ζημιές, όπως και την οριστική εξαφάνιση της παραλίας όπου βρίσκεται το beach bar «Για Μπανάκι».

Υπενθυμίζω ότι ένα αντίστοιχο έργο έγινε από την Περιφέρεια στην Κίμωλο (υπό την εποπτεία του τότε Προϊσταμένου του Τμήματος Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου), που αντί να προστατεύει τους ψαράδες από τον καιρό, τους αναγκάζει να αναζητούν καταφύγιο σε διπλανά λιμανάκια.

Προτείνω την επανασχεδίαση του έργου, στις διαστάσεις για τη συγκεκριμένη χρήση που είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Ρήγα και να προβλεφθεί και η δημιουργία κυματοθραύστη, ώστε να καταστεί το έργο πλήρες και ασφαλές (Εικόνα 2).

Εικόνα 2 Παράδειγμα Ασφαλούς Λιμένα

Θα ήθελα να επισημάνω στο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αντώνη Παλαιό, ότι η χθεσινή του τοποθέτηση “έργο να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι” που εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θεωρείται υπεύθυνη, όταν μάλιστα δεν συνοδεύεται από στοιχειοθετημένη έρευνα που αφορά μια επένδυση 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω στους ιθύνοντες ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αποφάσεις που παίρνουν, ώστε να μην επιφέρουν ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές και άλλες βλάβες στον τόπο, όπως για παράδειγμα, τα τερατώδη ηλιακά φωτιστικά που τοποθετήθηκαν στις αλυκές.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Μακρής

Αφήστε μια απάντηση