Το διάσημο εστιατόριο MILOS πήρε το όνομά του από την Μήλο και τους ανεμόμυλους

Εστιατόριο Milos

Τη δεκαετία του 1980 ο Κώστας Σπηλιάδης – ιδρυτής των εστιατορίων Milos ανά τον κόσμο – θέλησε να αλλάξει την εικόνα της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό. «Το σουβλάκι με πίτα, ο τυποποιημένος μουσακάς και το τζατζίκι δεν είναι τα μόνα που έχουμε να δώσουμε ως χώρα», αναφέρει. Ο ίδιος – αντίθετα – επιθυμούσε να ξαναβάλει στο τραπέζι τον γαστρονομικό πλούτο της ελληνικής κουζίνας, όπως τον γνώρισε από την πολίτισσα μητέρα του. Το όραμά του έγινε πραγματικότητα στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου άνοιξε το πρώτο Milos. Το όνομα, λέει ο επιχειρηματίας, ήταν μια αναφορά στους ανεμόμυλους αλλά και στο νησί της Μήλου.


Ήδη από το ξεκίνημα έδωσε έμφαση στις εξαιρετικές πρώτες ύλες και στην απλότητα στο μαγείρεμα. «Εβαλα στόχο της ζωής μου να αναζητήσω τα καλύτερα και φρεσκότερα υλικά», αναφέρει και προσθέτει: «Η έρευνα διαρκεί χρόνια και η επιτυχία των εστιατορίων Milos ανά τον κόσμο έγκειται στο ασυμβίβαστο πάθος μας να βρίσκουμε πάντα προϊόντα εποχής, δείχνοντας σεβασμό στην ίδια τη φύση».

Με την ίδια φιλοσοφία άνοιξε το 1997 ένα δεύτερο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, ενώ το 2004 ακολούθησε το Milos της Αθήνας. Στην κουζίνα του, ο σεφ Περικλής Κοσκινάς μεταχειρίζεται ελάχιστα τα εκλεκτά υλικά, καθώς οι απλές μέθοδοι μαγειρικής είναι και οι πιο… νόστιμες, εξηγεί ο κ. Σπηλιάδης.

Όπως συμπληρώνει, ο ίδιος επιδιώκει την προσωπική αναζήτηση των πρώτων υλών μέσω της στενής και καθημερινής σχέσης του με τους παραγωγούς. «Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν κάνω καμία υποχώρηση ως προς την ποιότητα», τονίζει.

Το αλάτι, το λάδι, το μέλι, τα λαχανικά, τα χόρτα, το κρέας, το κρασί και πάνω από όλα τα θαλασσινά και το ψάρι φτάνουν στην κουζίνα του Milos φρέσκα από ολόκληρη την Ελλάδα.

Το 2011 και το 2012 προστέθηκαν τα εστιατόρια του Λας Βέγκας και του Μαϊάμι και από του χρόνου πρόκειται να λειτουργήσει ένα ακόμα Milos στο Λονδίνο. Ανάμεσα στα πιάτα, ο ίδιος ξεχωρίζει τα πιο απλά: τα τηγανητά κολοκυθάκια, την ντοματοσαλάτα και τα ψάρια με τα φρέσκα χόρτα ανά εποχή. «Όλα μαζί – το σύνολο – είναι αυτό που εντυπωσιάζει από χώρα σε χώρα, κάθε πιάτο κουβαλάει μέσα του ιστορία, ψυχή», λέει.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το αθηναϊκό Milos συνεχίζει να αφουγκράζεται τους πελάτες του, γι’ αυτό και μειώνει τις τιμές του. 

«Η εποχή είναι πολύ δύσκολη και αυτό το αναγνωρίζουμε. Οφείλουμε να προσαρμοσθούμε στα νέα δεδομένα. Χωρίς λοιπόν να αλλάξουμε  ίχνος από την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων μας αποφασίσαμε να μειώσουμε αρκετά τις τιμές μας, προκειμένου το Milos να γίνει κοινή εμπειρία όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται», καταλήγει ο εμπνευστής του.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ 17.11.2012, www.milos.ca

Αφήστε μια απάντηση