«Θαμμένος θησαυρός» οι ιαματικές πηγές

Αναξιοποίητος πλούτος είναι οι ιαματικές πηγές της χώρας, την ώρα που η παγκόσμια «πίτα» του θερμαλιστικού τουρισμού μεγαλώνει. «Στην Ευρώπη υπάρχουν 1.600 περιοχές με φυσικούς ιαματικούς πόρους, που δέχονται ετησίως 24 εκατομμύρια επισκέπτες», από ασφαλιστικά ταμεία ή ιδιωτικά, για σωματική και ψυχική υγεία, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδας (ΕΝΕΘΕ) και επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΚΙΠΕ) δρ Υδρογεωλογίας ΑΠΘ Ζήσης Αγγελίδης«Οι ιαματικές πηγές είναι απαξιωμένες στην Ελλάδα. Είναι η μόνη χώρα που δεν έχει αναπτυχθεί θερμαλιστικά»τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν 112 περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως ιαματικοί φυσικοί πόροι από το κράτος» το 1920 ως και το 2007 και συνολικά 750 μεταλλικές πηγές. «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα ‘πρεπε να είναι η πιο πλούσια της Ευρώπης» λέει, ωστόσο ο κλάδος στηρίζεται κυρίως στην ελληνική αγορά και στις 80 επιχειρήσεις θερμαλισμού που λειτουργούν στην επικράτεια, ενώ «υπάρχει μεγάλη μείωση της κινητικότητας και μόνο μερικές εξαιρέσεις παρουσιάζουν σταθερή πορεία».

 

1.700 ευρώ για κάθε Γερμανό εργαζόμενο

 

Οι δυνατότητες για μεγιστοποίηση των εσόδων όμως είναι σημαντικές, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία της Ευρώπης καλύπτουν τον θερμαλισμό ως θε- ραπευτική αγωγή, αποκατάσταση και πρόληψη. «Οι θερμαλιστικές θεραπείες θα μπορούν να εκτελούνται ελεύθερα από τους ευρωπαίους πολίτες σε άλλο κράτος – μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι το ίδιο θα πρέπει να προβλέπεται στο σύστημα υγείας του. Το κάθε κράτος-μέλος, έτσι και η χώρα μας, θα μπορεί να λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο, αρκεί να αναγνωρίζεται η ιαματική υδροθεραπεία στο σύστημα Υγείας» σημειώνει ο κ. Αγγελίδης. Αυτό προβλέπεται στην Οδηγία 2011/24/ΕΕ, η οποία δίνει στα κράτη-μέλη προθεσμία ως τις 25 Οκτωβρίου 2013 για να θεσπίσουν εθνικούς νόμους εφαρμογής της. Τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αναγνωρίσει την υδροθεραπεία και ιδιαίτερα τα κράτη του Νότου, αναφέρει, επισημαίνοντας για παράδειγμα ότι για τους γερμανούς ασφαλισμένους διατίθενται 1.700 ευρώ για ιαματικές θεραπείες.

Σημείο καμπής είναι ο ερχόμενος μήνας. «Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την υδροθεραπεία ως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» υπογραμμίζει ο κ. Αγγελίδης. «Υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν υδροθεραπεία ή θαλασσοθεραπεία και αν δεν πάρουν πιστοποιητικό δεν μπορεί να έρθει ξένος» συμπληρώνει. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, πηγές αναφέρουν ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου. «Προσπαθούμε να πείσουμε το υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει στην αναγνώριση της υδροθεραπείας ως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» λέει ο πρόεδρος της ΕΝΕΘΕ, ενώ αναφέρεται στον συμβολισμό της υδροθεραπείας στην ελληνική ιστορία, στον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, στις πηγές της Κω και στην εφαρμογή του νερού ως θεραπευτικού μέσου. «Η φροντίδα της προσωπικής υγείας είναι στη δεύτερη θέση στις μορφές εναλλακτικού τουρισμού» υποστηρίζει ο ίδιος, εξηγώντας ότι ο ιαματικός τουρισμός βοηθά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μια και «τα λουτρά σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν από τον Οκτώβριο και μετά». Ηδη η Κίνα κάνει μεγάλες επενδύσεις στον θερμαλισμό, ενώ ανταγωνιστής αναδεικνύεται και η Τουρκία με τις βαλκανικές χώρες.

Τουρισμός υψηλού επιπέδου

 Εν τω μεταξύ στις 20 ανέρχονται οι αναγνωρισμένες με βάση τον Νόμο 3498/2006 ιαματικές πηγές στη χώρα, από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού, καθώς όλες είχαν ανακηρυχθεί ιαματικές με προεδρικά και βασιλικά διατάγματα. «Ξεμπλοκάραμε με την Επιτροπή τη διαδικασία αδειοδότησης κιέτσι όποιος καταθέτει φάκελο αδειοδοτείται» σημειώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, τονίζοντας ότι υπάρχουν υδροθεραπευτήρια «σε πρωτόγονη μορφή» και ότι χρειάζεται να επισπευσθεί η διαδικασία για να καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία θεραπείες σε ασθενείς, ενώ επισημαίνει τις δυνατότητες για τουρισμό υψηλού επιπέδου. Το υπουργείο προχωρεί στην αναγνώριση των πηγών, στην πιστοποίηση (ιδιότητες) και στη διαμόρφωση του σωστού επιχειρείν, με δυνατότητα επένδυσης σε καταλύματα γύρω από τις πηγές. Η διαδικασία, που έχει σημαντικό κόστος, προβλέπει την κατάθεση φακέλου μετά τη διενέργεια εξετάσεων (μικροβιολογικές κ.ά.). Ο Νόμος 4179/2013 δίνει προθεσμία στις υφιστάμενες επιχειρήσεις υδροθεραπευτηρίων ως το τέλος του 2014 για να καταθέσουν φάκελο με τα δικαιολογητικά αναγνώρισης και να δοθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) σήμα λειτουργίας ως τουριστικών καταλυμάτων.

 

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση