Συμμετοχή του δήμου Μήλου στην ημερίδα για τον ιαματικό Τουρισμό

Στη δημιουργία ενός δικτύου ιαματικών πηγών, το οποίο δύναται να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου που αναζητούν φυσικούς τρόπους θεραπείας και μετά το πέρας της θερινής περιόδου, στοχεύει ο Δήμος Μήλου.

Στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειάς του για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, μέσω της επένδυσης στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά και της αξιοποίησης των κρυμμένων θησαυρών της Μήλου, ο δήμος συμμετείχε στην ημερίδα για τη συμβολή του Ιαματικού Τουρισμού στην ελληνική οικονομία, που διεξήχθη στην Αθήνα.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) και η Πληροφόρηση – Επιμόρφωση Τοπική Αυτοδιοίκηση ΑΕ (ΠΕΤΑ).

Κατακόρυφη πτώση την τελευταία τριετία

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι προσπάθειες για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας του ιαματικού τουρισμού μετά το 2010, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου οργανωτικού και νομοθετικού πλαισίου για την εν λόγω μορφή τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επισκεψιμότητας των λουτρικών μονάδων, η σημαντική πτώση που παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια αποδίδεται κυρίως στις περικοπές των χορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία στους δικαιούχους.

Παρά τη σταθερή ανοδική πορεία που είχε σημειωθεί σε ετήσια βάση, μεταξύ των ετών 2005-2009, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισιτηρίων στις λουτρικές μονάδες κατά 17,3%, από το 2010 η εικόνα αντιστρέφεται και επιδεινώνεται σταδιακά, οδηγώντας το 2012 στη δραματική μείωση του συνολικού αριθμού των εισιτηρίων κατά 45%.

Όπως υπογραμμίζεται, η κατακόρυφη αυτή πτώση οφείλεται στη μείωση του αριθμού των των εγκρινόμενων αιτήσεων, στη συρρίκνωση της χρονικής διάρκειας της εγκρινόμενης θεραπείας και στην εξαίρεση κάποιων παθήσεων από τον κατάλογο των εγκρινόμενων παροχών. Παράλληλα, η οικονομική κρίση έβαλε το δικό της λιθαράκι για την περαιτέρω μείωση του αριθμού των επισκεπτών που μέχρι πρότινος κάλυπταν τα έξοδα με δικούς τους πόρους.

Απαραίτητη η συνεργασία δήμων και ιδιωτών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, επεσήμανε την ανάγκη να ενταχθεί ο ιαματικός τουρισμός στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής προβολής της χώρας. Ανέφερε δε πως “υπάρχει δυναμική για την ανάπτυξη Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα, την οποία θα πρέπει να την αναζητήσουμε και να την αναδείξουμε όπως κάνουν οι άλλες χώρες”. Παράλληλα, υπογράμμισε πως “ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε κάποιες προκαταλήψεις, εάν πράγματι θέλουμε να γίνουν επενδύσεις. Αυτό σημαίνει συνεργασία των δήμων με ιδιώτες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον ιαματικό τουρισμό. Οι δήμοι μπορούν μέσα από αυτήν την συνεργασία να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση – εκσυγχρονισμό – ανάπτυξη των υποδομών που σήμερα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία”.

Κατά συνέπεια, έκρινε απαραίτητη την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις, μέσω της αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η νομοθεσία για τη συνεργασία των δήμων με τον ιδιωτικό τομέα. Ως εκ τούτου, πρόβαλε την επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθεί ο ιαματικός τουρισμός στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας, σημειώνοντας πως οι δήμοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν μόνοι τους αυτή τη δυναμική, χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, Παναγιώτης Ζαφειρίου τόνισε με τη σειρά του ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο διαφορετικό οργανωτικό πλαίσιο, η Πολιτεία να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου σχεδίου νόμου και να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

“Η Μήλος επενδύει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού”

“Η Μήλος είναι ένα νησί, το οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΚΕΔΕ, καθώς και της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος.

Όπως εξηγεί, “πάνω στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, ερχόμαστε και καταπιανόμαστε με όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα ιαματικά λουτρά”. Καθιστά δε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα Ατμόλουτρα Προβατά, τα Λασπόλουτρα στις Αλυκές, τα Ιαματικά Λάκκου στον Αδάμαντα, καθώς και τα Θαλάσσια Ιαματικά Κάναβας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του δήμου είναι να αποτελέσει το δίκτυο αυτό σημείο αναφοράς για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Προσθέτει μάλιστα ότι “στις 24/10 γίνεται εναρμόνιση της ευρωπαϊκής οδηγίας με τον τίτλο “Χώρες χωρίς σύνορα”, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ της Ευρώπης να χρηματοδοτήσει με 1600 για μία εβδομάδα τους Ευρωπαίους ασφαλισμένους αποκλειστικά για ιαματικό τουρισμό”. Οι δήμοι οι οποίοι πληρούν τις προδιαγραφές και διαθέτουν τόσο τις απαραίτητες υποδομές, όσο και τις προβλεπόμενες επιστημονικές πιστοποιήσεις θα συμπεριληφθούν σε έναν οδηγό που θα κρατούν στα χέρια τους 24.000.000 άνθρωποι.

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

“Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν ταξιδεύουν μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο” δηλώνει ο κ. Δαμουλάκης, επισημαίνοντας πως “ο στόχος επιτυγχάνεται”. Παράλληλα, τονίζει ότι χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επισκεφτούν το νησί ομάδες συνταξιούχων από περιοχές, όπου έχουν θεραπευτικό τουρισμό.

“Στόχος μας είναι να προωθήσουμε προς τα έξω ότι ένας πόνος στη μέση μπορεί να θεραπευτεί με φυσικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να πάρεις φάρμακα ή να υποβληθείς σε κάποια επέμβαση”, σημειώνει, εξηγώντας ότι η προβολή του ιαματικού τουρισμού στο εξωτερικό θα συμβάλει, μεταξύ άλλων και στη διατήρηση της μεγάλης παράδοσης που έχει η Μήλος σε αυτό τον τομέα.

Συλλογική προσπάθεια δήμου – δημοτών

Αναφορικά με το κόστος της δημιουργίας του υπάρχοντος δικτύου ιαματικών πηγών στη Μήλο, ο δήμαρχος καθιστά γνωστό ότι στο μεγαλύτερο μέρος του έχει καλυφθεί από την ανιδιοτελή προσφορά των δημοτών του. “Τα ατμόλουτρα Προβατά δε στοίχησαν ούτε ένα ευρώ στο δήμο γιατί έγιναν με προσφορά 100% των δημοτών της Μήλου και τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Τα θαλάσσια ιαματικά έγιναν με προσφορές και υλικά που υπάρχουν ήδη στο δήμο. Για τα λασπόλουτρα έχουμε ζητήσει από κάποια εταιρεία να κάνει μια μελέτη αναστήλωσης σε μια σπηλιά, ενώ το ποσό για τα ιαματικά του Αδάμαντα, ή σπηλιά του Ιπποκράτη όπως εμείς θα την ονομάσουμε, θα πλησιάσει γύρω στα 30.000 ευρώ από πλευράς του δήμου”, αναφέρει.

Καταλήγοντας, καθιστά γνωστό ότι μετά τον πρέσβη της Κίνας ο οποίος βρέθηκε στη Μήλο, επίσκεψη στο νησί θα πραγματοποιήσει και ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας, ο οποίος ενδιαφέρεται για τα ιαματικά λουτρά και τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγή : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Αφήστε μια απάντηση