Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και στα 29
μέλη-επιχειρήσεις που τον απαρτίζουν, καθώς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», το οποίο ετοιμάζεται να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή με το άρθρο 44 περί τροποποιήσεων του ΠΔ 59/2018 που αναφέρεται στις χρήσεις γης, τίθεται η εξορυκτική δραστηριότητα εκτός επιτρεπόμενων χρήσεων γης μέσα στις ζώνες απόλυτης προστασίας φύσης και προστασίας φύσης (Νatura).
Εν μιά νυκτί
Oπως ισχυρίζονται από τον ΣΜΕ, όταν αναρτήθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο, η εξορυκτική δραστηριότητα εντασσόταν στις χρήσεις γης σε περιοχές Νatura αλλά εν μιά νυκτί διεγράφη αυτή η πρόβλεψη.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Αθανάσιος Κεφάλας, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», αναφέρει μεταξύ άλλων: «Περίπου το 30% της έκτασης της χώρας μας έχει κηρυχθεί σε καθεστώς προστασίας, μέσα στην οποία εκτιμάται ότι υπάρχει σημαντικό μέρος των ορυκτών πόρων μας», ενώ τονίζει ότι «η ΕΕ έχει θεσπίσει την πιο αυστηρή νομοθεσία σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος σε όλον τον κόσμο. Ομως έχει επίσης συνειδητοποιήσει ότι οι καθαρές νέες τεχνολογίες, η μετατροπή της οικονομίας σε κλιματικά ουδέτερη και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος απαιτούν χρήση σημαντικών ποσοτήτων πρώτων υλών, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εφοδιαστική αλυσίδα. Για τον λόγο αυτόν, με αυστηρούς όρους, επιτρέπει την εξόρυξη πρώτων υλών και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές χωρίς να απαγορεύει άκριτα και εκ των προτέρων την αξιοποίησή τους, όπως κάνει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το υπουργείο».
Οι προϋποθέσεις
Ειδικότερα και σύμφωνα με κοινοτική οδηγία που έχει εκδοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2010, βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η εξορυκτική δραστηριότητα για να λειτουργήσει μέσα στις προστατευόμενες περιοχές είναι:
- η αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών που προτείνει το σχέδιο έργου μέσα σε περιοχή Natura 2000 πρέπει να είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα κοινωνικοοικονομικά,
- να προσδιορίζονται τα είδη για τα οποία πρέπει να ληφθεί μέριμνα και να γίνει ανάλυση της ευαισθησίας των ειδών κατά την υλοποίηση του έργου,
- να γίνεται μελέτη επιπτώσεων για τα προστατευόμενα είδη,
- να σχεδιάζονται μέτρα πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων,
- να μελετάται ξεχωριστά εάν διατηρείται η ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής,
- να κατατίθεται ξεχωριστά από τις απαιτούμενες μελέτες επιπτώσεων σχέδιο παρακολούθησης αυτών κατά την εκτέλεση του έργου.
Όλα τα παραπάνω υπόκεινται στην έγκριση των αδειοδοτουσών αρχών, οι οποίες αξιολογούν και κρίνουν εάν οι μελέτες και οι προτάσεις λειτουργίας του έργου είναι σύμφωνες με τους περιορισμούς και τις απαιτήσεις που προβλέπονται.
Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ του Βασίλη Κώτση
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.