Οικοδομική δραστηριότητα στο Κλήμα της Μήλου

Επιστολή έστειλε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ συμπατριώτης μας διαμαρτυρόμενος για το χτίσιμο σπιτιών στο ΚΛΗΜΑ.  Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλο της εφημερίδας της 06.09.2013 και αναφέρει τα εξής :

Τίποτα δεν άλλαξε!

Κύριε διευθυντά

Στο Κλήμα της νήσου Μήλου υπάρχει από το 1923 οικισμός ψαράδων με τα χαρακτηριστικά σπιτάκια που τα λένε «Σύρματα», διότι με σύρμα τραβούν έξω στη στεριά τις βάρκες τους.

Σε μικρή απόσταση βρέθηκε το 1820 θαμμένο σε χωράφι το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που βρίσκεται στο Λούβρο, ενώ πιο πάνω βρίσκονται οι περίφημες Κατακόμβες της Μήλου και ένα αρχαίο θέατρο χτισμένο πάνω σε ένα ρωμαϊκό, εξ ου και όλη η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Αρχαιολογική Ζώνη Α (υψίστης σημασίας). Αν θελήσει κάποιος να σκάψει στην ιδιοκτησία του στην περιοχή έναν μεγάλο λάκκο για να φυτέψει ένα δέντρο χρειάζεται άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Και όμως, από την ΚΑ΄ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Αθήνα εκδόθηκε ξαφνικά άδεια για να χτιστούν μερικές υπερπολυτελείς βιλίτσες από επιχειρηματία επάνω σε αποκαλυφθέντα και περιφραγμένα από καιρό ρωμαϊκά ευρήματα ανασκαφής με το πρόσχημα ότι είναι μικρής σημασίας!

Μήπως θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι λουξ βιλίτσες θα αλλοιώσουν σοβαρότατα και τον ιστορικό χαρακτήρα ενός οικισμού του 1923 που αποτελεί λόγω αυτού σημαντικό αξιοθέατο της νήσου;

Το πώς και το γιατί δόθηκε ξαφνικά αυτή η έγκριση έχει και ένα γενικότερο ενδιαφέρον μια και πιστοποιεί ότι δυστυχώς τίποτα απολύτως δεν άλλαξε στον τόπο μας…

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βεβαιωθεί -διά του λόγου μου το αληθές- από τους τοπικούς υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που έκπληκτοι έμαθαν «ως αναρμόδιοι» ότι στην Ελλάδα όλα γίνονται αν βρεις στην Αθήνα κάποιον «μπάρμπα στην Κορώνη»!

Τασος Αβερωφ – συνταξιούχος Μηχανικός ΕΜΠ

Πηγή : http://www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση