Ο Γ. Σταθάκης, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και η σχέση του με ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ

Στο πρόσφατο ναυτιλιακό φόρουμ της εφημερίδας Ναυτεμπορική την περασμένη Πέμπτη ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και πλην συγκλονιστικού απροόπτου νέος υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης, είπε στους εφοπλιστές που καθόταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων και στην κυριολεξία κρεμόταν από τα χείλη του περιμένοντας να ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης έναντι των εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας, ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τη ναυτιλία «διότι όλοι θα θεωρήσουν ότι οι απόψεις μου είναι υποκειμενικές αφού προέρχομαι από μια ναυτιλιακή οικογένεια».

Ο Χανιώτης Γιώργος Σταθάκης, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με πυκνό ακαδημαϊκό background στο αγγλοσαξονικό σύστημα (Νιούκαστλ, Νέα Υόρκη, Χάρβαρντ), είναι γιος του καραβοκύρη καπετάν Μηνά, από τους παλιούς νοικοκυραίους που ήξεραν να επενδύουν στη θάλασσα και απέκτησε 7 καΐκια ξεκινώντας από το πουθενά.

Μεγάλωσε σε μία αυτοδημιούργητη, αστική οικογένεια που είχε στην κατοχή της τράτες και αλιευτικά. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από τη Νεάπολη της Λακωνίας. Σήμερα η οικογενειακή επιχείρηση έχει έδρα στην Αττική, στην Ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά με την επωνυμία ΛΙΝΔΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ.

Η εταιρεία συμμετείχε στην κοινοπραξία Δυτικών Κυκλάδων με τα επιβατηγά πλοία ΙΟΝΙΟΝ και ΜΗΛΟΣ εξπρές. Επίσης, με διμερείς συμβάσεις της τότε Ε.Ο.Κ είχε αναλάβει αλιευτικά πλοία στη Δυτική Αφρική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως διαβάζουμε σε σχετική βιβλιογραφία «στη σύγχρονη ιστορία της Μήλου κανένα πλοίο δεν αγαπήθηκε τόσο όσο το Μήλος Express. Μπορεί να έφταιγε το όνομα που τιμούσε το νησί ή  το πλήρωμα που τόσο συνδέθηκε με όλους τους νησιώτες των δυτικών Κυκλάδων, το γεγονός είναι ότι το Μήλος Εξπρές ή Βάπορας για μερικούς, θα μείνει για πάντα αξέχαστο στις καρδίες όσων ταξίδεψαν μαζί του».

Το πλοίο το 1988 αγοράστηκε από την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Lindos Lines των Σταθάκη και Μανούσου και σε αυτούς αναφέρονται τα τεράστια αρχικά SM στο φουγάρο του πλοίου.

Ο Γ. Σταθάκης πάντως δεν ασχολήθηκα ποτέ με την οικογενειακή επιχείρηση και αφοσιώθηκε στα γράμματα και στην πολιτική. Αλλά όπως αρέσκεται να λέει δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν πηγαίναι σε κηδείες, μνημόσυνα, γάμους και τοπικές γιορτές, όχι από σνομπισμό, αλλά επειδή δεν προλαβαίνει.

Πηγή : http://www.thetoc.gr

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Αφήστε μια απάντηση