ΧΩΡΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ έχει μείνει εδώ και περίπου οκτώ μήνες η Κίμωλος, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει η εξυπηρέτηση των πολιτών. Δίχως τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από το κτηματολόγιο δεν μπορούν να γίνουν μεταβιβάσεις ακινήτων και επισκευές κτισμάτων, ενώ εμποδίζονται τουριστικές επενδύσεις, την ώρα που ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη θερινή περίοδο.
Tο πρόβλημα ξεκίνησε τον Αύγουστο, μετά τη μετάθεση της μέχρι πρότινος και επί 21 έτη υποθηκοφύλακα του νησιού, καθώς η αντικαταστάτριά της, που είναι συμβολαιογράφος Μήλου, έχει δηλώσει αδυναμία να αναλάβει. Το υποθηκοφυλακείο της Κιμώλου εντάσσεται στα μη ειδικά άμμισθα, με αποτέλεσμα η Κτηματολόγιο Α.Ε. να μην υποχρεούται να διορίσει υπάλληλο, για να λειτουργήσει κτηματολογικό γραφείο στο νησί.
Το κόστος για τη λειτουργία ενός τέτοιου γραφείου, στο οποίο περιλαμβάνονται ειδικά μηχανήματα αξίας χιλιάδων ευρώ, το επωμίζεται ο εκάστοτε προϊστάμενος υποθηκοφύλακας. Αυτό, ειδικά σε ένα μικρό νησί, είναι πολλές φορές δυσβάσταχτο.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της Κιμώλου. Για οποιαδήποτε επισκευή, μεταβίβαση κ.λπ., χρειάζεται κτηματολογικό απόσπασμα που εκδίδεται από το οικείο κτηματολογικό γραφείο (υποθηκοφυλακείο). Εφόσον η συμβολαιογράφος που έχει οριστεί να αναλάβει έχει δηλώσει αδυναμία, πρέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει κάποια λύση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, που τονίζει ότι ο δήμος προτίθεται να βοηθήσει οικονομικά, για να μη φύγει η υπηρεσία από το νησί, καλύπτοντας τα έξοδα για το ενοίκιο του κτιρίου και τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται. Αλλωστε, η συγχώνευση με κάποιο γειτονικό κτηματολογικό γραφείο θα είναι κοστοβόρα και θα ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της Κιμώλου, που θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλο νησί, για να λάβουν ένα απλό πιστοποιητικό.
Άλλη λύση θα ήταν ο διορισμός από την Κτηματολόγιο Α.Ε. μισθωτού υπαλλήλου που θα λειτουργεί καθημερινά το κτηματολογικό γραφείο της Κιμώλου, διαβιβάζοντας ηλεκτρονικά τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων στα κεντρικά και λαμβάνοντας τα απαιτούμενα έγγραφα, με τις πληρωμές να γίνονται ταχυδρομικά ή μέσω τράπεζας, κάτι που άλλωστε θα γίνει μετά την επικείμενη κατάργηση των υποθηκοφυλακείων. Μία άλλη λύση, προς την οποία έχουν γίνει ενέργειες, είναι η συνένωση των κτηματολογικών γραφείων Μήλου και Κιμώλου, με παράρτημα να λειτουργεί στην Κίμωλο κάποιες μέρες της εβδομάδας, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Κιμώλου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν.
Πηγή : EFSYN του ΜΙΧΑΗΛ-ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.