Αντιδράσεις για το αιφνιδιαστικό λουκέτο των ιερών Κατακομβών της Μήλου

Σαν κεραυνός εν  αιθρία έπεσε στη  Μήλο η ανακοίνωση της Β’ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να βάλει “λουκέτο” στο Παλαιοχριστιανικό Μνημείο των Κατακομβών, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, επικαλούμενη “τεχνικούς λόγους”.

 

Η  ξαφνική  αυτή  είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Μήλου Γεράσιμου Δαμουλάκη, ο οποίος εκτόξευσε τα “πυρά” του προς την προϊσταμένη της 2ης ΕΒΑ Αικατερίνη Δελλαπόρτα, καταλογίζοντας στην Υπηρεσία “δόλιους” σκοπούς.

Με σχετικές επιστολές του προς τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Τουρισμού, ο κ. Δαμουλάκης εξέφρασε την αγανάκτησή του για την “αιφνιδιαστική, αυθαίρετη, αναίτια και αψυχολόγητη απόφαση” της κ. Δελλαπόρτα, σημειώνοντας πως ο δήμος δεν είχε λάβει πρότερη ενημέρωση.

 

Εξήγησε μάλιστα, ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το νησί κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των Κατακομβών τη δεδομένη χρονική στιγμή να αποτελεί ένα “χαστούκι” για ολόκληρο το δήμο.

 

“Το μοναδικό αυτό μνημείο δεν ανήκει σε καμιά κ. Δελλαπόρτα, Προϊσταμένη της 2ης ΕΒΑ, ανήκει στη Μήλο, στους Μηλιούς, στην πατρίδα και στους χιλιάδες επισκέπτες μας που έρχονται εδώ με την προσμονή να το επισκεφτούν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι μετά από στοχευμένες κινήσεις για την ανάδειξη του πολιτισμικού γίγνεσθαι και της μοναδικότητας των μνημείων της Μήλου, το νησί φιγουράρει στο top ten του παγκόσμιου τουρισμού. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι δεν είναι αποδεκτές οι ενέργειες υπονόμευσης αυτής της προσπάθειας και δη από κρατικούς λειτουργούς.

Καταλήγοντας, ζήτησε την απομάκρυνση της προϊσταμένης από την θέση της, εκτιμώντας ότι “κάνει κακό στον τόπο”. “Η συγκεκριμένη υπάλληλος είναι πλέον ανεπιθύμητη στο νησί μας” υπογράμμισε, ρωτώντας παράλληλα εάν το μνημείο παραμείνει κλειστό και κατά τη διάρκεια της εορταστικής του ημέρας, στις 30 Ιουνίου.

 

Νωρίτερα, ο δήμαρχος επισκέφθηκε το χώρο του μνημείου και ζήτησε “συγγνώμη” από τους επισκέπτες οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις κλειστές πύλες του.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Σύρου και Μήλου κ. Δωρόθεος Β’, έχοντας πληροφορηθεί το

γεγονός, επικοινώνησε άμεσα με την κ. Δελλαπόρτα, προκειμένου να έχει πλήρη γνώση του θέματος. Κρίνοντας ότι οι λόγοι

ήταν αντικειμενικοί, πρότεινε το άνοιγμα των Κατακομβών, με την προσφορά εθελοντών-συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως στη Μήλο. Πρόταση, η οποία έγινε δεκτή από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων.

 

Βασιζόμενη στις επιστολές του κ. Δαμουλάκη, η κ. Δελλαπόρτα επιχείρησε να κάνει σαφές ότι, το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που επικαλέστηκε η 2η ΕΒΑ για να μην εκτεθεί από την ανεπάρκεια φυλακτικού προσωπικού δεν είναι “αιφνιδιαστικοί λόγοι”, αλλά πραγματικοί και ουσιαστικοί για την προστασία του μνημείου και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το μνημείο είναι αδύνατον να λειτουργήσει με έναν φύλακα γιατί:

α)οι Κατακόμβες δεν είναι ανοικτός αρχαιολογικός χώρος αλλά κλειστός και είναι απαραίτητη η εποπτεία για την αποφυγή

φθορών ηθελημένες και μη,

β) κατά την επίσκεψη στο εσωτερικό συγκεντρώνονται υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που είναι επικίνδυνο για τους επισκέπτες και επιπλέον δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου και

γ) για την ομαλή λειτουργία των Κατακομβών είναι απαραίτητοι τρεις φύλακες.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2009 είχε επιτραπεί η λειτουργία των κατακομβών δοκιμαστικά, διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία του χώρου επιδείνωσε σοβαρά την κατάσταση διατήρησής του.

 

Παράλληλα, ανέφερε ότι για την επίλυση των προβλημάτων στην λειτουργία των Κατακομβών είχαν γίνει προσπάθειες για ένταξη του έργου στα προγράμματα ΕΣΠΑ, πράγμα που δεν έγινε δεκτό, ενώ πρόσφατα γίνονται προσπάθειες για την διαμόρφωση του χώρου των Κατακομβών στο Πρόγραμμα ΣΕΣ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι “οι ενέργειες που ώθησαν την Υπηρεσία στην προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των Κατακομβών δεν ήταν ούτε ο “Δόλος”, ούτε “αυθαίρετες ενέργειες ανεγκέφαλου και προβληματικού δημοσίου υπαλλήλου”, αλλά επιβεβλημένες από την Αρχαιολογική Νομοθεσία.

 

Ωστόσο, “ανάσα” έδωσε η ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ σχετικά με την πρόσληψη νέου από τη Μήλο για τη φύλαξη των ι. Κατακομβών από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, καθώς δεν ήταν δυνατή πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, κάλεσε όσους διαδίδουν ανυπόστατες αψυχολόγητες φήμες, περί εμπλοκής και ευθύνης

του στο ανακύψαν θέμα αναστολής της λειτουργίας των ι. Κατακομβών, αντί τούτου να στρατευθούν στην ιερή αυτή υπόθεση, με πνεύμα ενότητος και αγάπης.

Τέλος, η S&B με επιστολή της στο Υπ. Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, δήλωσε την πρόθεσή της να καλύψει οικονομικά το κόστος 3 φυλάκων για Ιούλιο και Αύγουστο, οι οποίοι θα αναφέρονται στις Υπηρεσίες του Υπουργείου. Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν οι Αθ. Κεφάλας και Θ. Ανδρουλάκης, ζητείται να υποδειχθεί από τις υπηρεσίες ο τρόπος υλοποίησης της πρότασης, εφόσον αυτές συμφωνούν. Επιπλέον η εταιρεία όπως αναφέρει, διατίθεται να αναλάβει την μελέτη αερισμού του Μνημείου, ώστε να λυθεί μακροπρόθεσμα και αυτό το πρόβλημα.

Από την πλευρά της, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου ευχαρίστησε θερμά την “S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ” για την άμεση ανταπόκρισή της στην αντιμετώπιση του προβλήματος λειτουργίας των Κατακομβών και την πρόταση ανάληψης των εξόδων από την ίδια για την πρόσληψη τριών φυλάκων και την μελέτη αερισμού του Μνημείου.


Πηγή : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ (δέιτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα)

Αφήστε μια απάντηση