Αναφορά Συρμαλένιου για τις παράνομες δραστηριότητες στον Υγρότοπο του Αδάμαντα

 

ygrotopos skoupidotopos7Αναφορά στους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού κατέθεσε ο Μηλιός βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ.Νίκος Συρμαλένιος τονίζοντας: «Σύμφωνα με την από 24.10.2012 αναφορά-καταγγελία του επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών της Μήλου κ. Αντώνη Καβαλιέρου σε Υγρότοπο του Αδάμαντα στη Νήσο Μήλο, γίνονται παράνομες δραστηριότητες και συγκεκριμένα επιχωματώσεις. Στο Προεδρικό Διάταγμα της 12ης Ιουνίου 2012 (Διαύγεια ΑΔΑ:Β4ΘΟ0-ΠΜΜ) με τίτλο «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν» περιλαμβάνεται και ο υγρότοπος Αδάμαντα στη νήσο Μήλο των Κυκλάδων με Κωδικό Υ422MIL007. Στο άρθρο 3 του παραπάνω ΠΔ και στην παράγραφο 3 αναφέρεται: «Απαγορεύονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:

α) Οι εργασίες δόμησης και ειδικότερα η ανέγερση οποιασδήποτε μόνιμης ή προσωρινής κατασκευής που δεν σχετίζεται άμεσα με την προστασία και διατήρηση τους.

β) Η διάνοιξη οδικού δικτύου.

γ) Οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης.

δ) Οι αποξηράνσεις και τα αποστραγγιστικά έργα

ε) Οι επιχωματώσεις».

 

Προ εξακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλόμενων στην από 24.10.2012 αναφορά του κ Αντώνη Καβαλιέρου, διενεργήθηκε στις 06.08.2013 έκτακτος περιβαλλοντικός έλεγχος από τον υπάλληλο που εκτελεί καθήκοντα της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ./Π.Ν.Α, Ιωάννη Βουλάγκα, στην περιοχή του Γαλλικού Νεκροταφείου στον Αδάμαντα Μήλου. Ανάμεσα στα άλλα, διαπιστώθηκε ότι εντός των ορίων του Υγροτόπου υπάρχουν μαζικές αποθέσεις στερεών αποβλήτων, όπως υπολείμματα τούβλων, κομμάτια μπετόν, πέτρες καθώς και άλλα οικοδομικά υλικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της 23.08.2013 της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη», ο δήμαρχος της Μήλου κ. Δαμουλάκης επικαλείται ότι έχει αποστείλει έγγραφο από τον Ιανουάριο του 2013 στο Υπουργείο Πολιτισμού και ζητάει την άδεια για να μπορέσει ο Δήμος να καθαρίσει τον υγρότοπο δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται και το Γαλλικό Νεκροταφείο  ανήκει στην αρμοδιότητα της 2ης  Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά απάντηση στο αίτημα του Δήμου Μήλου.

 

Με δεδομένα τα παραπάνω, 

Ερωτώνται οι  αρμόδιοι  Υπουργοί: Τι μέτρα πρόκειται να πάρουν έτσι ώστε: Να αποκατασταθεί άμεσα ο εν λόγω υγρότοπος της Μήλου και να σταματήσει η κακοποίηση και υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία.»


Πηγή : www.mileikanea.gr

Αφήστε μια απάντηση