Το σχέδιο Σπίρτζη για ιδιώτες σε 23 κρατικά αεροδρόµια

Μέσα στο επόµενο διάστηµα, το υπουργείο θα προσλάβει χρηµατοοικονοµικό και νοµικό σύµβουλο προκειµένου να εξετάσει ποια αεροδρόμια από τα 23 της χώρας πληρούν τις προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν από ιδιώτες και µπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Στόχος, όπως αναφέρει στο «business stories» ο υπουργός Υποδοµών Χρήστος Σπίρτζης, είναι να αναβαθµιστούν κάποια αεροδρόµια που έχουν σηµαντική επιβατική κίνηση, να διατηρηθεί ο δηµόσιος χαρακτήρας τους και τα µικρότερα να µην κλείσουν αλλά ταυτόχρονα και να µην επιβαρύνουν µε τη λειτουργία τους το Ελληνικό Δηµόσιο. Σήµερα υπολογίζεται ότι τα ετήσια έσοδα των 23 αεροδροµίων είναι περί τα 17 εκατ. ευρώ και η επιβατική τους κίνηση προσεγγίζει 1,5-2 εκατοµµύρια.
«Το µοντέλο που σχεδιάζουµε είναι το αεροδρόµιο της Καλαµάτας να δοθεί κατά το πρότυπο του Καστελίου. Παράλληλα κάποια αεροδρόµια µε σηµαντική επιβατική κίνηση όπως αυτά των Κυκλάδων (Μήλος, Πάρος, Νάξος κ.ά.) να αξιοποιηθούν από ιδιώτες αναπτύσσοντας εµπορικές χρήσεις και τα υπόλοιπα µικρότερα κρατικά και µη εµπορικά αεροδρόµια να συντηρούνται από τα έσοδα που θα έχουµε από τα άλλα αεροδρόµια».
Στην κατηγορία αυτή φιγουράρουν µε βάση την περυσινή επιβατική κίνηση αεροδρόµια όπως αυτά της Κάσου (3.048), της Κοζάνης (3.748 επιβάτες), της Καστοριάς (4.960), του Καστελόριζου (5.482), της Καλύµνου (11.989), της Λέρου (27.606), της Σκύρου (17.142), της Σύρου (21.397) και της Αστυπάλαιας (12.482). Ο υπουργός αναφέρει ότι στην περίπτωση της Καλαµάτας η παραχώρηση του αεροδροµίου δεν θα δοθεί για 25 ή 30 χρόνια, αλλά ο ίδιος επενδυτής θα µπορεί να εκµεταλλευτεί το εµπορικό κοµµάτι και σε άλλα 6 ή 7 αεροδρόµια που θα λειτουργήσουν ως δορυφόροι. Ο επενδυτής αυτός θα λαµβάνει επίσης µια προµήθεια από την επιβατική κίνηση που θα φέρει σε αυτά, αναπτύσσοντας, για παράδειγµα, συνεργασίες µε νέες αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία, φέρνοντας νέες συνδέσεις κ.ά. Υπενθυµίζεται ότι το αεροδρόµιο στο Καστέλι παραχωρείται για 37 χρόνια στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – GMR, µε αυξηµένη συµµετοχή του Δηµοσίου στην εταιρεία παραχώρησης που θα ανέλθει σε 45,9%. Η χρηµατοδοτική συµβολή του Δηµοσίου στο έργο έχει υπολογιστεί στα 180 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον για την Καλαµάτα

Στα 23 περιφερειακά αεροδρόµια που σχεδιάζει να αναπτύξει το υπουργείο συµπεριλαµβάνονται αυτά της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων, της Κοζάνης, της Καστοριάς, της Νέας Αγχιάλου, της Καλαµάτας, του Αράξου, της Λήµνου, της Χίου, της Ικαρίας, της Σκύρου, της Μήλου, της Νάξου, της Πάρου, της Σύρου, της Καλύµνου, της Αστυπάλαιας, της Σητείας, της Λέρου, της Κάσου, της Καρπάθου, των Κυθήρων και του Καστελόριζου. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό µείγµα αεροδροµίων µε αυξηµένη έως και πολύ χαµηλή επιβατική κίνηση, τα οποία από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν περιέλθει στο Υπερταµείο χωρίς όµως να έχουν γίνει ουσιαστικά βήµατα αξιοποίησής τους, πέρα από µια κατηγοριοποίηση µε βάση την εµπορική τους κίνηση. Εσχάτως το υπουργείο διατρανώνει τη βούληση να τα αξιοποιήσει µε ένα διαφορετικό µοντέλο. Μάλιστα ο σχετικός βηµατισµός έχει δηµοσιευτεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως από τις 25 Οκτωβρίου, µε την ανάθεση στη Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδοµών της αρµοδιότητας για τον σχεδιασµό και την υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών προκειµένου να προχωρήσει η ανάπτυξη των 23 κρατικών αεροδροµίων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Ο σχεδιασµός του υπουργείου πηγαίνει κόντρα σε όσους πιστεύουν ότι τα 23 περιφερειακά αεροδρόµια δεν έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς είναι αεροδρόµια µε εποχικότητα και επιβατική κίνηση κυρίως τους θερινούς µήνες, αλλά και µε ελάχιστες εµπορικές χρήσεις που να µπορούν να δοθούν ως κίνητρο σε έναν επενδυτή. Επίσης, σε κάποια από αυτά όπως στη Σκύρο και τη Λήµνο υπάρχουν βάσεις της Πολεµικής Αεροπορίας που είναι αδύνατο να παρακαµφθούν, ενώ για κάποια άλλα υπάρχει σχεδιασµός σε εθνικό επίπεδο που επίσης ακυρώνει οποιοδήποτε σχέδιο αξιοποίησης.
Σύµφωνα µε τον κ. Βασίλη Αλεβιζόπουλο, πρόεδρο της Οµοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), το Αεροδρόµιο Καλαµάτας θα χρειαστεί αναβάθµιση υποδοµών συνολικού κόστους 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. αφορούν απαλλοτριώσεις. «Ποιος µπορεί να βάλει τόσα χρήµατα και κυρίως πότε θα τα πάρει πίσω;» αναρωτιέται. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι 300.000 επιβάτες που το επισκέπτονται δεν θεωρείται µεγάλη επιβατική κίνηση, όταν στην Ευρώπη αεροδρόµια µε κίνηση κάτω από 2 εκατοµµύρια χαρακτηρίζονται µη βιώσιµα. Όπως δε σηµειώνει, σήµερα στα περισσότερα αεροδρόµια απαιτούνται σηµαντικά έργα υποδοµής (αναβάθµισης και επέκτασης αεροδιαδρόµου για να δέχονται µεγαλύτερα αεροσκάφη) και ανανέωσης εξοπλισµού, φέρνοντας ως παράδειγµα τα πυροσβεστικά οχήµατα, το κόστος των οποίων κυµαίνεται από 350.000 έως 600.000 ευρώ. Στο υπουργείο, πάντως, αναφέρουν ότι για το αεροδρόµιο της Καλαµάτας εκδηλώνεται ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από διάφορες εταιρείες ευρωπαϊκών αλλά και κινεζικών συµφερόντων, καθώς είναι ένα αεροδρόµιο που έχει ανεβάσει θεαµατικά την επιβατική του κίνηση τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην µεγάλη ανάπτυξη του τουρισµού που έχει φέρει στην περιοχή το «Costa Navarino» της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Η ΤΕΜΕΣ, η εταιρεία στην οποία ανήκει το πολυτελές θέρετρο, επιδιώκει τη λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήµατος όλο τον χρόνο, µε την προσθήκη νέων αεροπορικών συνδέσεων. Για παράδειγµα, φέτος το αεροδρόµιο της Καλαµάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» συνδέθηκε µε απευθείας πτήση της Swiss Air µε τη Γενεύη, η οποία προστέθηκε σε αντίστοιχες πτήσεις από Βρυξέλλες, Βιέννη, Κοπεγχάγη και δροµολόγια µε πόλεις της Αγγλίας, της Γερµανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας κ.ά.

Τα τρία πιο εµπορικά  αεροδρόµια στο δεκάµηνο

Πέρυσι το σύνολο της επιβατικής κίνησης του αεροδροµίου της Καλαµάτας έφτασε τους 280.000 επιβάτες, ενώ από το 2011 έχει αυξήσει το επιβατικό του έργο πάνω από 210.000. Επίσης, από τις αρχές του χρόνου έως τα τέλη Σεπτεµβρίου του 2018 οι αφίξεις επιβατών στον διεθνή αερολιµένα ξεπέρασαν τις 117.298 έναντι 112.324 πέρυσι. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση του Οκτωβρίου, τρία αεροδρόµια εµφάνισαν τη µεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση: αυτά της Σητείας, της Μήλου και της Νάξου. Από τον αερολιµένα της Σητείας διακινήθηκαν συνολικά 59.446 επιβάτες καταγράφοντας άνοδο 103,8% το δεκάµηνο του 2018. Το αε-ροδρόµιο της Μήλου παρουσίασε αντίστοιχα αύξηση της επιβατικής κίνησης 62,1%, µε 71.371 επιβάτες και της Νάξου κατά 56,3% µε 81.011 επιβάτες.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΤΖΑΝΝΕ

Αφήστε μια απάντηση