Σε Σύρο και Μήλο οι πτητικές βάσεις για αεροδιακομιδές

Με πληθυσμιακά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια κατέληξαν στην πρότασή τους για τις τέσσερις βάσεις αεροδιακομιδών στο Νότιο Αιγαίο, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην προχθεσινή συνεδρίασή τους, στο πλαίσιο της διεκδίκησής τους για τη νησιωτική περιοχή, αναφορικά με τον νέο Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών.

Ειδικότερα, η τελική πρόταση αφορά σε τέσσερις πτητικές βάσεις – συνολικά – για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στα νησιά της Σύρου, της Μήλου, της Ρόδου και της Κω.

Η πρόταση οριστικοποιήθηκε μετά από διαλογική συζήτηση των μελών του συμβουλίου και αφού υπήρξε αποδοχή μίας αλλαγής από τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο όσον αφορά στη Μήλο. Αναλυτικά, το αρχικό πλάνο της διεκδίκησης ήταν οι τέσσερις πτητικές βάσεις να είναι σε Σύρο, Νάξο, Ρόδο και Κω και για λόγους γεωγραφικούς, πέραν των πληθυσμιακών δεδομένων, τελικά, έγινε αποδεκτό το αίτημα για τη Μήλο.

Επί της ουσίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου με την απόφασή του ήρθε να διεκδικήσει τις τέσσερις πτητικές βάσεις προς κάλυψη του νησιωτικού χώρου, καθώς το κεντρικό κράτος στον αρχικό σχεδιασμό του, δεν είχε κάνει καμία πρόβλεψη για τα νησιά, με εξαίρεση την Κρήτη. Συγκεκριμένα, με τον πρόσφατο νόμο 5057/2023 με τίτλο “ Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την κρατική αρωγή”, εγκαθιδρύεται μία νέα λειτουργία στον ήδη υφιστάμενο Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης “Θεοφάνης Θεοχαρόπουλος”. Οι έξι βάσεις που προέβλεψε το κεντρικό κράτος είναι σε Ελευσίνα Αττικής, στη Νέα Αγχίαλο, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Ιωάννινα και στην Ανδραβίδα.

Ωστόσο, η γεωγραφική ιδιαιτερότητα των νησιών δεν μπορεί να μένει εκτός προβλέψεων όταν μάλιστα οι βάσεις λειτουργούν για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και δη, στον κατακερματισμένο γεωγραφικά χώρο του Ν. Αιγαίου.

Ν. Αιγαίο: Ξεπερνά το 60% του συνόλου αεροδιακομιδών στη νησιωτική χώρα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν για τις αεροδιακομιδές στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, κατά την παρουσίαση του θέματος για το οποίο πήρε απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, παρατηρείται “διαχρονική αύξηση των αναγκών αεροδιακομιδών με διαθέσιμα στοιχεία από 2010 και τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης διαχρονικά παρουσιάζουν οι Κυκλάδες”. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως, “οι Κυκλάδες μεσοσταθμικά καταλαμβάνουν από το 2010 έως σήμερα το 37% των αεροδιακομιδών σε όλη τη νησιωτική επικράτεια της χώρας (έκτακτων και δευτερογενών) και τα Δωδεκάνησα μεσοσταθμικά καταλαμβάνουν από το 2010 έως σήμερα το 25% των αεροδιακομιδών σε όλη τη νησιωτική επικράτεια της χώρας (έκτακτων και δευτερογενών). Ως εκ τούτου, το Νότιο Αιγαίο συνολικά “ξεπερνά το 60% του συνόλου αεροδιακομιδών στη νησιωτική χώρα συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης” και μάλιστα, “με μέσο ετήσιο αριθμό που ξεπερνά τις 1.300 αεροδιακομιδές (με πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ και του Στρατού)”. Σύμφωνα με όσα υπογραμμίστηκαν, “τα πλέον πρόσφατα αριθμητικά δεδομένα όπως έχουν χορηγηθεί από το ΕΚΑΒ, για τα έτη 2022 και 2023 (μετά την πανδημία covid-19 όπου οι ανάγκες ήταν αποτέλεσμα των εξαιρετικών συνθηκών) έχουμε τις ακόλουθες αεροδιακομιδές: Κυκλάδες (2022) 757, Δωδεκάνησα (2022) 518, Κυκλάδες (2023) 888, Δωδεκάνησα (2023) 596)”.

Καθιέρωση τεσσάρων βάσεων ετοιμότητας

Βάσει των ανωτέρω, ο περιφερειάρχης τόνισε πως η διεκδίκηση της Περιφέρειας θα είναι ξεκάθαρη. “Δεδομένων των αναγκών σε αεροδιακομιδές ασθενών αλλά επιπρόσθετα και των αναγκών έρευνας και διάσωσης που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως δυνάμει προκλήσεις από καταστροφές, εισηγούμαστε την καθιέρωση τεσσάρων Βάσεων Ετοιμότητας / Επιφυλακής στην επικράτεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της προβλεπόμενης επικαιροποίησης που προβλέπεται ως δυνατότητα από την της παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν. 4989/2022 όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 54 του ν. 5075/2023”.

Αν και όπως προαναφέρθηκε η αρχική πρόταση αφορούσε στη Νάξο, ωστόσο, τελικά εντάχθηκε η Μήλος. Σημειώνεται πως στη Σύρο λειτουργεί πτητική βάση, καθώς και στη Ρόδο και πλέον εντάσσονται τα άλλα δύο νησιά (Κως και Μήλος).

Στην αρχική πρόταση κατέστη σαφές πως το κύριο κριτήριο ήταν αποκλειστικά τα πληθυσμιακά δεδομένα, ωστόσο, μετά από παρεμβάσεις περιφερειακών συμβούλων για καλύτερη κάλυψη των αναγκών και από γεωγραφικής σκοπιάς, προτάχθηκε η Μήλος, αντί της Νάξου.

Περί επιχειρησιακής λειτουργίας των ελικοδρομίων

Σε συνέχεια των ανωτέρω, έγινε αναφορά και στην κατάσταση των ελικοδρομίων στα νησιά.

Σύμφωνα με όσα παρατήρησε ο κ. Χατζημάρκος, “τα ελικοδρόμια δεν είναι αδειοδοτημένα και πολλά από αυτά έχουν σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό τους και σχεδόν σε κανένα δεν υπάρχει προσωπικό για τη λειτουργία του. Ενημερώνεται ο οικείος δήμος για να ανοίξει το ελικοδρόμιο. Είναι ένα βάρος που πρέπει να βγάλουν από τον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης και το Υπ. Πολιτικής Προστασίας να αποφασίσει για τον εκσυγχρονισμό, την αδειοδότηση και την απρόσκοπτη λειτουργία τους του δικτύου των ελικοδρομίων του Ν. Αιγαίου”.

Σε αυτή την κατεύθυνση στην εισήγησή του, πρότεινε να υπάρξουν ενέργειες για την επιχειρησιακή λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως προτείνει: “Τον εκσυγχρονισμό, την αδειοδότηση, τη στελέχωση και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας σε 24ωρη βάση και για 365 ημέρες τον χρόνο του δικτύου των ελικοδρομίων που είναι ανεπτυγμένα στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων για επιτελέσουν την φυσική τους αποστολή. Καθώς το κόστος εκσυγχρονισμού αλλά και η επιχειρησιακή λειτουργία του εν λόγω δικτύου είναι εξαιρετικά απαιτητικά μεγέθη, που δύσκολα μπορούν να αναληφθούν από φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης όπως είναι σήμερα, προτείνουμε την ανάθεση του ανωτέρω έργου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας”.

Τοποθετήσεις και παρατηρήσεις

Μετά από τα παραπάνω, ο κ. Χατζημάρκος επεσήμανε πως, σήμερα, “έχουμε μία ωραία ευκαιρία και μία ωραία μάχη μπροστά μας να δώσουμε ώστε να πάρουμε τις τέσσερις βάσεις μας. Δεν είναι θέμα καυγά μεταξύ μας το πού θα είναι. Προφανώς αυτοί οι οποίοι θα έρθουν, θα κληθούν να το δημοπρατήσουν ως έργο, να το περιγράψουν και θα βοηθήσουμε ώστε να βρεθούν οι πόροι, πολιτικά”. Συμπλήρωσε δε, για την περίπτωση της Σύρου, πως, “ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Δημήτρης Χούπης έχει μία εξαιρετική αντίληψη της πραγματικότητας της περιοχής μας και θα ενεργήσει άμεσα, όπως το έκανε και την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς για την επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Σύρο”.

Ο κ. Χατζημάρκος έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως, ως Περιφέρεια, “έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο γνωστό όσον αφορά στην πλάτη που βάζουμε στα θέματα υγείας. Νομίζω πως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μπορεί να περηφανεύεται στο σύνολό της γιατί τα τελευταία χρόνια στα θέματα της δημόσιας υγείας, έχει βάλει τη μεγαλύτερη πλάτη που έχει βάλει ποτέ Περιφέρεια στην ιστορία του θεσμού, στη χώρα μας”.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανικόλας, δήλωσε τη σύμφωνη γνώμη του με την πρόταση. “Πράγματι αυτή είναι μία πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από την κυβέρνηση το 2022 με βάση ένα τραγικό συμβάν που ένα παιδί έχασε τη ζωή του επειδή το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ άργησε για τέσσερις ώρες να φτάσει στο σημείο διάσωσης”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “δυστυχώς όταν φτάνουμε να νομοθετούμε με βάση την επικαιρότητα γίνονται και παραλείψεις. Μία εξ αυτών να φτάσουμε σε αυτό το νόμο που δεν είχε λάβει υπόψιν τη μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές και καμία από αυτές τις βάσεις δεν βρίσκονταν στα νησιά του Ν. Αιγαίου, παρότι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “η εισήγηση στο γενικό της πλαίσιο είναι στη σωστή κατεύθυνση και την υποστηρίζουμε θερμά”.

Με παρατηρήσεις πολιτικού χαρακτήρα προς την Περιφερειακή Αρχή υπερψήφισε την πρόταση και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Χρύσα Καραγιάννη. “Χαιρετίζω την προσπάθεια αυτής της προέκτασης αρμοδιοτήτων γιατί αυτό το θέμα δεν άπτεται απόλυτα των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι κάτι που τόσο καιρό “πονούσε”. Όταν απολέσαμε την πτητική βάση στη Σύρο, όλο το καλοκαίρι και μέσα στην τουριστική σεζόν, η απάντηση που λαμβάναμε είναι ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς μας, οπότε σήμερα, χαίρομαι που διανύουμε αυτό το έξτρα μίλι για να βρίσκουμε λύσεις σε θέματα υγείας για τους νησιώτες”.

Τέλος, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον Γιάννη Αγγέλου απείχε από την ψηφοφορία, κάνοντας παρατηρήσεις για τα θέματα των ελικοδρομίων, για τη μη εμπλοκή – με έμμεσο τρόπο – ιδιωτών στις υποδομές των νησιών αλλά και για τη στελέχωση αυτών.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, “ασφαλώς και πρέπει να λειτουργήσουν οι τέσσερις νέες βάσεις ετοιμότητας, υπό την ευθύνη του ΕΚΑΒ και να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία όλων των ελικοδρομίων των νησιών”. Ζήτησε δε, στα ελικοδρόμια που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, “να γίνει αυτοψία από κλιμάκιο της ΑΠΑ, ώστε να καταγραφούν όλες οι ελλείψεις και να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι, για να προχωρήσουν σε έργα αποκατάστασης της ασφαλούς λειτουργίας τους”.

Πηγή : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Αφήστε μια απάντηση