Πράσινο Σημείο και Γωνιές Ανακύκλωσης αποκτά η Μήλος

Ο Δήμος Μήλου προχωρά στη διαχείριση των αποβλήτων, μέσα από το Πράσινο Σημείο και τις Γωνιές Ανακύκλωσης που θα αποκτήσει το νησί, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο Δήμος Μήλου είναι ο μοναδικός δήμος που εντάχθηξε στην Πράξη «Δράσεις εφαρμογής Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)» στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων»  του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020».
Ο προϋπολογισμός και η  επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχονται  σε 514.169,93€.
Πρόκειται για ένα έργο πνοής που σχετίζεται άμεσα με την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος  καθώς και την  προώθηση της ανακύκλωσης ως καθημερινή συνήθεια και πρακτική των πολιτών.
Ειδικότερα, η πράξη αφορά στην ανάπτυξη ενός (1) Πράσινου Σημείου (ΠΣ) και δύο (2) Γωνιών Ανακύκλωσης για την κάλυψη των αναγκών του νησιού, σε συμφωνία με τα προβλεπόμενα στον ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου και στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Μήλου.
Το Πράσινο Σημείο (ΠΣ) είναι ένας οργανωμένος χώρος, οριοθετημένος και διαμορφωμένος με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει χωριστά συλλεχθέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα,  μικρά επικίνδυνα απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κλπ.), πράσινα απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα,  προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
H συνολική χωρητικότητα του Πράσινου Σημείου Δήμου Μήλου είναι 32,44tn και η εκτιμώμενη ετήσια εισερχόμενη ποσότητα υπολογίζεται σε 594,8tn. Το Πράσινο Σημείο θα διαθέτει επάρκεια 9 ημερών, κατ΄ ελάχιστον και ανά ρεύμα εισερχόμενων αποβλήτων.
Συμπληρωματικά του βασικού πράσινου σημείου, κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία δύο (2) σημείων συλλογής (γωνίες ανακύκλωσης) σε κεντρικά σημεία των μεγαλύτερων οικισμών της Μήλου, ήτοι σε κοινόχρηστους χώρους στους οικισμούς του Αδάμαντα και των Πολλωνίων.
Όσον αφορά στη χωροθέτηση του πράσινου σημείου, προβλέπεται εντός δημοτικού οικοπέδου συνολικού εμβαδού 4.000τ.μ. στην περιοχή Βουνό Πέρα Τριοβασάλου, ενώ οι 2 γωνιές ανακύκλωσης θα εγκατασταθούν σε κοινόχρηστο χώρο έκτασης 35 τ.μ. περίπου στον οικισμό του Αδάμαντα και των Πολλωνίων.
Ως  ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 31.05.2021 και  λήξης η 30.06.2022.

Αφήστε μια απάντηση