Κώστας Σπηλιάδης: Ο Πατρινός ιδιοκτήτης των διάσημων σε όλο τον κόσμο εστιατορίων Milos ετοιμάζεται για το νέο του βήμα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα (ένα ψαρολίμανο την χαρακτηρίζει ο ίδιος στις συνεντεύξεις του) μέχρι το 1966 οπότε και έφυγε για τη Νέα Υόρκη με φοιτητική βίζα. Συνέχισε τις σπουδές του στην κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Maryland και στο Sir George Williams University στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εκεί στον πρώτο όροφο πάνω από την παμπ Filoxenia που διατηρούσε για ένα χρόνο ξεκίνησε την γαστρονομική του αυτοκρατορία που αριθμεί σήμερα έξι διάσημα σε όλο τον κόσμο εστιατόρια και ετοιμάζεται για το έβδομο κατά σειρά.

Ο λόγος για τον Κώστα Σπηλιάδη, τον ακτιβιστή με αριστερές καταβολές επιχειρηματία και σεφ με τα διάσημα διεθνώς εστιατόρια Milos. Η ονομασία προέρχεται από το νησί Μήλος και η συνταγή που ακολούθησε εστιάζει στην απλότητα της κουζίνας, στα πρώτης ποιότητας συστατικά, στην συνεχή διάθεση για ανεύρεση νέας προσέγγισης (το μαγείρεμα είναι …απαγορευμένο στα εστιατόρια Milos αναφέρει ένας από τους σεφ χαριτολογώντας), νέων υλικών, νέων προμηθευτών νέων συνεργατών ψαράδων.

Τα φρέσκα ψάρια εξάλλου φτάνουν καθημερινά από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, στα εστιατόρια Milos σε όλο τον κόσμο, και εκτίθενται σε βιτρίνα, ενώ ένας «ψαράς» συμβουλεύει τους πελάτες για τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος του ψαριού που επιθυμούν.

«Προσπάθησα να πάω πέρα από την μέχρι τότε εικόνα των ελληνικών εστιατορίων με τον μουσακά και να δημιουγήσω μια νέα κουλτούρα γύρω από το φαγητό» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Η Ελλάδα είναι ευλογημένη με χιλιάδες νησιά, υπέροχα ψάρια και θαλασινά, όπως όλη η μεσόγειος. Γι αυτό ήταν λογικό για εμένα να φτιάξω μια κουζίνα που επικεντρωνόταν στους θησαυρούς της θάλασσας. Η μητέρα μου μια Ελληνίδα Κωνσταντινοπολίτισσα μόλις ήρθε στην Ελλάδα έφερε μια κοσμοπολίτικο αντίληψη για το φαγητό την οποία ακολούθησα στα Milos».

Ο Κώστας Σπηλιάδης έχει φτιάξει ένα παγκόσμιο γκουρμέ brand που περιλαμβάνει εστιατόρια σε Μόντρεαλ (1979), Νέα Υόρκη (1997), Αθήνα (στο Hilton 2004), Λας Βέγκας (2010) και Μαϊάμι (2012) και πιο πρόσφατα στο Λονδίνο (2015), σε ένα εκπληκτικό κτήριο σε γωνία – φιλέτο στο Μέιφεαρ. Εξυπακούεται ότι η λίστα αναμονής είναι τεράστια, ενώ το πελατολόγιο περιλαμβάνει από διασημότητες μέχρι μεγιστάνες.

Το νέο του εστιατόριο, έβδομο κατά σειρά θα ανοίξει τις πύλες του στο Μανχάταν τον Φεβρουάριο του 2019 στον εμβληματικό νέο ουρανοξύστη στην 34th Street και 11th Avenue. Ο ιδρυτής και σεφ των εστιατορίων αναφέρει: «Το Milos αποτελεί δέσμευση στις αξίες και το παρελθόν μας. Στο Hudson Yards, είναι επίσης μία δέσμευση στο μέλλον μας».

Πηγή : http://www.thebest.gr

Αφήστε μια απάντηση