Καταργείται η υποχρέωση του rapid test στα τουριστικά σκάφη

Σε μια νέα τροποποίηση προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όσον αφορά τους υγειονομικούς κανόνες στον θαλάσσιο τουρισμό και την αντιμετώπιση της COVID-19.

Έτσι καταργείται η υποχρέωση του rapid test για την επιβίβασης σε πλοία αναψυχής, μηχανοκίνητα yacht, ημερόπλοια, ιστιοπλοϊκά, καταμαράν.

Η σχετική απόφαση ελήφθη την Παρασκευή 28 Μαΐου, έπειτα από επιστολή της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) και το μπαράζ αιτημάτων που δεχόταν τις τελευταίες ημέρες από μέλη που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

Την ίδια ώρα, σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας όχι μόνο προς το ΥΝΑΝΠ αλλά και προς το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΔΥ, είχαν στείλει και τα λιμεναρχεία νησιών.

Το πρόβλημα ανέκυψε όταν από τις 14 Μαΐου, που άνοιξε επισήμως ο θαλάσσιος τουρισμός, οι ναυλωτές, παρά το γεγονός ότι θα διέθεταν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας, θα έπρεπε να προβούν και σε rapid test πριν από την επιβίβασή τους.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι δεν είχαν προβλέψει το εξής πρόβλημα: υπάρχει μεγάλη έλλειψη διαγνωστικών εργαστηρίων – απαραίτητα για τη διενέργεια των rapi test στα ελληνικά νησιά – ενώ πολλά εργαστήρια δεν είναι σε λειτουργία το Σάββατο και την Κυριακή.

Οι τεράστιες καθυστερήσεις και αναγκαστικές τροποποιήσεις στις ημερομηνίες επιβίβασης των τουριστών ανησύχησαν τους επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού που ακόμα μετρούν ανεπανόρθωτες ζημιές από την κρίση της πανδημίας.

Όσο για τη μόνη εναλλακτική λύση, δηλαδή τη μεταφορά στον πλησιέστερο προορισμό που διαθέτει διαγνωστικό εργαστήριο φαίνεται πως λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους ταξιδιώτες.

Όσο λοιπόν συνεχιζόταν η κατάσταση, καραδοκούσε ο κίνδυνος ακυρώσεων για πολλές ημερήσιες εκδρομές που εκτελούν τα τουριστικά σκάφη σε όλα τα νησιά (π.χ. ημερήσιες κρουαζιέρες).

Όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα και τον τρόπο με τον οποίο έχουν εισέλθει θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (ολοκληρωμένος προ τουλάχιστον 14 ημερών), έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί με τη μέθοδο PCR (τεστ 72 ωρών) ή έχουν βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης με τη μέθοδο PCR ή αντιγόνου ισχύος δύο έως εννέα μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr το ΥΝΑΝΠ αποφάσισε ότι τα παραπάνω, χωρίς δηλαδή την υποχρέωση του rapid test θα ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών σε πλοία αναψυχής, μηχανοκίνητα yacht, ημερόπλοια, ιστιοπλοϊκά, καταμαράν, κ.ο.κ.).

powergame

Share

Αφήστε μια απάντηση