Καταγγελτική επιστολή προς το Δήμο Μήλου από τον πρόεδρο του Κ.Υ. Μήλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταγγέλλουμε το Δήμαρχο Μήλου και τους κομματικούς του φίλους, ότι επί ένα χρόνο επιδίδονται σε προσωπικές ύβρεις προς τη Διοίκηση του Κέντρου Υγείας Μήλου, έχουν προβεί σε καταγγελίες και απειλές καθ’ όλη τη διάρκεια των επισκευών του και συκοφαντούν συνεχώς τους Ιατρούς, αμφισβητώντας την επιστημοσύνη τους και την ιατρική τους επάρκεια, μη αντιλαμβανόμενοι ότι με αυτήν τους τη συμπεριφορά, υποδαυλίζουν και δυσφημούν το Κ.Υ.Μ, τη στιγμή που καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα λόγω της πανδημίας, ενώ έχει επιφορτιστεί και με υποχρεώσεις που ανήκουν αποκλειστικά στο Δήμο Μήλου, όπως ο συνεχής έλεγχος των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, με τεστ ανίχνευσης της ασθένειας COVID-19.

Αποκορύφωμα των ανωτέρω ήταν το ψήφισμα κατά πλειοψηφία, ευτυχώς όχι από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πρόταση του Δημάρχου να καταργηθεί το επίδομα των 13 ευρώ ημερησίως προς τον Ιατρό Στέφανο Βλατάκη, υπονομεύοντας την προσφορά του στο νησί.

Σημειώνεται όμως ότι η απόφαση πάρθηκε κατά παράβαση των κανονισμών, διότι στην ονομαστική ψηφοφορία προσμετρήθηκαν ως ψήφοι υπέρ της πρότασης του Δημάρχου, ακόμη και αυτές των απόντων από την ψηφοφορία Δημοτικών Συμβούλων.

Ο Δήμαρχος, ενώ δήλωνε στις συνεντεύξεις του ότι θα βοηθούσε και θα στήριζε το Κ.Υ.Μ, τώρα αποδεικνύεται πολέμιός του, καθώς μέχρι σήμερα, κανένας Ιατρός, Ειδικότητας ή Αγροτικός, δεν έχει λάβει χρήματα από το Δήμο Μήλου για το έτος 2021. Επίσης, ποτέ δεν δόθηκε οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση, σίτιση ή διαμονή από το Δήμο Μήλου στους Ιατρούς που στελεχώνουν το Κ.Υ.Μ. κατά την θερινή περίοδο και ως εκ τούτου, δεν υπήρξε καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του.

Προς σύγκριση, παραθέτονται κάποιες ενισχύσεις που πρόσφεραν Δήμοι άλλων νησιών στο ιατρικό προσωπικό τους:

  • Δήμος Ίου: 8000 ευρώ/έτος στον παιδίατρο, για τα 400 παιδιά του νησιού
  • Δήμος Κέας: δωρεάν παροχή οικίας, σε μικρή απόσταση από το Ιατρείο, για τη διαμονή Ιατρού και παροχής σίτισης και στέγασης σε όλο το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί και θα υπηρετεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κέας (ΠΠΙ Κέας), για όλη τη διάρκεια της θητεία τους
  • Δήμος Μυκόνου: Επίδομα 10.000 ευρώ/έτος για κάθε Ιατρό Ειδικότητας
  • Δήμος Σερίφου : 

-Επίδομα μόνιμου Ιατρού: 650 ευρώ μηνιαίως,  συνολικό ποσό 7.800 ευρώ/έτος
-Επίδομα Αγροτικού Ιατρού: 450 ευρώ μηνιαίως, συνολικό ποσό 5.400 ευρώ/έτος
-Επίδομα νοσηλευτικού ή επικουρικού προσωπικού: 250 ευρώ μηνιαίως, συνολικό ποσό 3.000 ευρώ/έτος

Ενημερώνουμε το Δήμαρχο Μήλου ότι στο πρόσφατο ΦΕΚ Α 96/11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 (άρθρο 26) αναφέρεται ότι οι νησιωτικοί δήμοι μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής στους υπαλλήλους τους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, στο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β. και στο ένστολο προσωπικό.

Καταγγέλλουμε επίσης τον κ. Μαρτάκη, ο οποίος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, κατάφερε με την απαράδεκτη συμπεριφορά του, να οδηγήσει ορισμένα μέλη σε παραίτηση και την ίδια την Επιτροπή σε διάλυση.

Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι η Επιτροπή Υγείας, που αποτελείται και από Ιατρούς που δραστηριοποιούνται στη Μήλο, έχει ως αποκλειστικό σκοπό την εισήγηση θεμάτων δημοσίας υγείας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η έγκαιρη απεντόμωση του νησιού, η πρόληψη πιθανών μολύνσεων του υδροφόρου ορίζοντα από το βιολογικό καθαρισμό ή τα απορρίμματα και η διασφάλιση της υγιεινής των παραλιών. Επίσης ζητούμε να ενημερώσει το λόγο για τον οποίο ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, δεν συγκάλεσε ούτε μία συνεδρίαση από την αρχή της πανδημίας, που να αφορά την αντιμετώπισή της.

Πληροφορούμε επίσης τον κ. Μαρτάκη, ότι οι Αγροτικοί Ιατροί πληρώνονται τις εφημερίες τους κάθε μήνα και όχι κάθε τέλος του έτους, όπως εσφαλμένα ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά με τις διακομιδές ασθενών που σχολιάζονται συνεχώς από το Δήμαρχο και τον κ. Μαρτάκη, τους ενημερώνουμε ότι για να εγκριθεί μια διακομιδή, απαιτείται υποχρεωτικά και η σύμφωνη γνώμη του Ιατρού του ΕΚΑΒ, όπως και του Ιατρού του νοσοκομείου που θα υποδεχτεί το περιστατικό. Ως εκ τούτου, ζητούμε να μας δηλώσουν τα επιστημονικά κριτήρια με τα οποία αποφαίνονται πως τα περιστατικά αυτά δεν χρήζουν διακομιδής και έρχονται σε αντίθεση με τη γνωμάτευση των ειδικών Ιατρών.

Οι συνεχείς κατηγορίες σας για άσκοπη σπατάλη των χρημάτων του κράτους για τις αεροδιακομιδές των ασθενών, δείχνουν ότι εσείς κοστολογείτε τις ζωές των κατοίκων βάσει της τιμής των καυσίμων, γεγονός απαράδεκτο όταν αυτές κινδυνεύουν.

Κλείνοντας, τονίζουμε ότι ο λόγος που μας έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε συνεδριάσεις με θέματα που αφορούν το Κ.Υ.Μ., οφείλεται στο γεγονός ότι για ορισμένους, ο διάλογος δεν είναι επιθυμητός.

Η Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο προσωπικών αντιπαραθέσεων και μικροκομματικών συμφερόντων.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας.

 

Ο Πρόεδρος της Δ/Ε του Κ.Υ. Μήλου

Κωνσταντίνος Μακρής

Αφήστε μια απάντηση