Η Iερά Nήσος Mηλος τιμά τη μνήμη πάντων των Αγίων και των κεκοιμημένων στις Ιερές Κατακόμβες

Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου & Μήλου Δωροθέου Β’ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου πραγματοποιουνται από σήμερα στην ιερά νήσο Μήλο Τελετές και Εκδηλώσεις, για τη μνήμη των Αγίων Πάντων και των στις Ιερές Κατακόμβες κεκοιμημένων, με την τήρηση των ισχυόντων μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Το απόγευμα, με την παρουσία των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιω. Βρούτση, του και Υπουργού διατελέσαντος, κας Αικατ. Μονογυιού, κ. Φιλίππου Φόρτωμα και κ. Νικ. Συρμαλένιο, της Επάρχου Σίφνου- Μήλου κας Ελένης Χωριανόπουλου, του Δημάρχου Μήλου κ. Εμμ. Μικέλη, του διατελέσαντος Δημάρχου κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μήλου κ. Διονυσίου Παπασωτηρίου, του εκπροσώπου του Λιμενάρχη Μήλου κ. Ζήνωνα Πετρίδη, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μήλου κ. Ηλία Παναγιωτάκη, του Διοικητού του 1ου Λόχου Εθνοφυλακής κ. Ιω. Μουσταφά, της Προέδρου της Φιλοπρόοδου Αδελφότητας Τρυπητής κας Ζαχαρούλας Ρηγοπούλου, της Προέδρου της Αδελφότητος των εν Αθήναις Μηλίων «Η Αγία Σοφία», κας Χρυσούλας Ευριπίδου, της Προέδρου του Συνδέσμου «Οι Φίλοι των Κατακομβών» κας Ελένης Χανιώτη, και πολλών πιστών, στον αύλιο χώρο των ιερών Κατακομβών, όπου είχαν μεταφερθεί από τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής οι ιερές εικόνες των Αγίων Πάντων και των ιερών Κατακομβών, ετελέσθη Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του. Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’.

Το θείο λόγο εκήρυξε πνευματικώτατα και διδακτικώτατα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στη διδασκαλία της Εκκλησίας για την τιμή των Αγίων, στις κατηγορίες και τα τάγματα των Αγίων, τους Μάρτυρες, τους Οσίους, τους Ομολογητές κλπ, στο μήνυμα και το περιεχόμενο της Αγιότητος στη σύγχρονη εποχή.
Στην επιλογική προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, καλωσόρισε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδρούσης κ. Κωνστάντιο, τονίζοντας ότι στα ιερά αυτά χώματα οι πατέρες μας έζησαν και βίωσαν την πίστη μας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην καλή συνεργασία ανάμεσα στην Ιερά Μητρόπολη, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Προϊστάμενό της κύριο Δημήτριο Αθανασούλη, τον οποίο ευχαρίστησε για την προέγκριση της μελέτης αξιοποίησης του χώρου.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι Μήλιοι πρέπει να ευγνωμονούν το Θεό και την ιστορία, διότι κατέλιπαν στο ιστορικό αυτό νησί το μοναδικό ανά την Ανατολική Μεσόγειο ταφικό μνημείο των Κατακομβών, για το οποίο αξίζει να καυχάται ολόκληρη η Ελλάδα.
Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των εν ταις Κατοκόμβαις από αιώνων ενταφιασθέντων Χριστιανών.
Αύριο το πρωί, θα τελεσθεί Δισαρχιερατικη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρυπητής, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου.

Δείτε φωτογραφίες από εδώ

Πηγή : ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ

Αφήστε μια απάντηση