Η εταιρεία του Βασίλη Σοφικίτη που κατασκευάζει από µπρελόκ και ανοιχτήρια µέχρι και µποµπονιέρες

Tα πρώτα έσοδα αλλά και οι πρώτες παραγγελίες από πελάτες ήρθαν από το Indiegogo – µία από τις πιο δηµοφιλείς και επιδραστικές πλατφόρµες crowdfunding στον κόσµο. Εκεί, ανέβασαν την καµπάνια για τη χρηµατοδότηση των σχεδίων τους ο Βασίλης Σοφικίτης και η παρέα του, προσφέροντας ως αντισταθµιστικά οφέλη, µεταξύ άλλων, και ένα ιδιαίτερο µεταλλικό ανοιχτήρι-µπρελόκ. Το αντικείµενο αυτό -δίχως άλλο, µε ιστορία και µνήµη – ήταν και η βοήθεια για την πρώτη έξοδο και τη συνάντησή τους µε το µεγάλο κοινό.
Αλλά, ας µείνουµε για λίγο στις επιδόσεις. Το 2017 ο Βασίλης Σοφικίτης και η παρέα του – η Jetk.- βγήκαν στο Indiegogo και συγκέντρωσαν 7.250 δολάρια (6.366 ευρώ). Στην πρόσκλησή τους ανταποκρίθηκαν µε διάφορα ποσά 169 υποστηρικτές από όλο τον κόσµο. Στη συνέχεια, µετά το πέρας της καµπάνιας, οι παραγγελίες για το ιδιαίτερο ανοιχτήρι – µπρελόκ άρχισαν να καταφθάνουν και τα έσοδα να αυξάνονται. Αµεσα ή έµµεσα η καµπάνια στο Indiegogo και η έξοδος στη διεθνή αγορά απέφερε ένα ποσό γύρω στα 12.000 ευρώ. Καθόλου κακό για ένα πρώτο ξεκίνηµα!

Ας να αποκαλύψουµε όµως το µικρό µυστικό που κρύβει αυτό το ιδιαίτερο ανοιχτήρι µπουκαλιών ή το µπρελόκ για τα κλειδιά ή ένα απλό διακοσµητικό αντικείµενο για το γραφείο. Ο λόγος στον Βασίλη Σοφικίτη: «Η ιδέα γεννήθηκε όταν βρέθηκα τυχαία, µαζί µε τον πατέρα µου, µπροστά σε κάποια συντρίµµια ενός µαχη-τικού αεροσκάφους. Τον ρώτησα τι θα γινόντουσαν αυτά τα ιστορικά κοµµάτια και µου είπε ότι θα πήγαιναν για ανακύκλωση. Το θεώρησα κρίµα να πάει χαµένη µια τέτοια ιστορία και έψαξα να βρω µια λύση… Μετά από µερικές εβδοµάδες είχαµε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουµε πάνω στα πρώτα εργαλεία τσέπης από πτερύγια αεροπορικών κινητήρων. Σήµερα σχεδιάζουµε το πρώτο µας µαχαίρι για να µπει από τις αρχές του ’19 στη σειρά τον προϊόντων µας µε σκοπό το 2020 να φτιάχνουµε τα πρώτα µας πολυεργαλεία».
Ας τα πάρουµε, όµως, µε τη σειρά. Πρώτα ήταν το ανοιχτήρι µπουκαλιών αλλά και µπρελόκ για τα κλειδιά, σε λίγο έρχεται το µαχαίρι, για να ακολουθήσει το πολυεργαλείο.

Ο Βασίλης Σοφικίτης τα έχει όλα καλά βαλµένα στο χρονοδιάγραµµα και δεν ξεφεύγει ούτε πόντο/ούτε λεπτό από αυτό. Ο ίδιος – εµπνευστής και δηµιουργός της Jetk.-, ένας επίµονος 20+, είναι ήδη απόφοιτος της Ακαδηµίας Εµπορικού Ναυτικού (Κλάδος Πλοιάρχων) και συνεχίζει τις σπουδές του στο ΕΜΠ – είναι πρωτο-ετής φοιτητής του Τµήµατος Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών.
Όπως λέει ο ίδιος -µε πατέρα πιλότο της Πολεµικής Αεροπορίας- «από µικρός κυνηγάω περιπέτειες µε ένα πολυεργαλείο στην τσέπη».

Ο άµεσος συνεργάτης του και συνιδρυτής της εταιρείας Jetk. είναι ο Πορφύριος Πελωριάδης. Ο Πορφύριος -που του αρέσει να φτιάχνει πράγµατα και να κάνει πατέντες- είναι απόφοιτος του Τµήµατος Πληροφορικής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου και ασχολείται στην εταιρεία µε το IT και το marketing.
Στο team ανήκει και ο Αχιλλέας Αχιλλέως. Ο Αχιλλέας -συλλέκτης µαχαιριών και λάτρης της ζωής στη φύση- είναι τελειόφοιτος του Τµήµατος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ µε ειδικότητα στα υλικά και έχει την ευθύνη ως Product Designer της εταιρείας.

Ο λόγος ξανά στον Βασίλη Σοφικίτη για έναν µικρό απολογισµό: «Η Jetk. ιδρύθηκε στις αρχές του 2018 µετά από µια πετυχηµένη καµπάνια crowdfunding στο Indiegogo η οποία µάζεψε 12.000 ευρώ. Από τότε έχουµε πουλήσει διαδικτυακά τα προϊόντα µας µέσω του eshop µας (jetk. gr/shop) σε πάνω από 500 πελάτες από 26 διαφορετικές χώρες (κυρίως Αγγλία, Αµερική, Γερµανία και Ιαπωνία). Από τις αρχές του ’19 θα βρισκόµαστε και σε έναν αριθµό καταστηµάτων που εξειδικεύονται σε προϊόντα περιπέτειας αλλά και σε µουσεία. Toν περασµένο Σεπτέµβριο συµµετείχαµε στο Athens Flying Week όπου και γνωριστήκαµε µε τους Ελληνες fan της αεροπορίας».

Πριν από λίγες ηµέρες στα πλαίσιο του διαγωνισµού του GreenTech Challenge στο ΕΜΠ η Jetk. κέρδισε την πρωτιά στην κατηγορία Early Stage. Δηλαδή ως µια startup εταιρεία που αν και βρίσκεται σε πρώιµο στάδιο έχει να δείξει δουλειά και να παρουσιάσει προϊόν. Η πρωτιά – µαζί µε ένα χρηµατικό έπαθλο των 2.000 ευρώ- στέλνει την Jetk. και τα µέλη της στο Λονδίνο το επόµενο καλοκαίρι (τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου του 2019) στην καταξιωµένη διοργάνωση RG Challenge του µη κερδοσκοπικού οργανισµού Reload Greece όπου η συµµετοχή και µόνο στην τελική φάση αξίζει όλα τα λεφτά!

Για το τέλος κράτησα τα πιο πικάντικα της ιστορίας. Ρώτησα τον Βασίλη – που πρωτογνώρισα στη διοργάνωση του Startup Now Forum στην Ελευσίνα τον περασµένο Νοέµβριο – για την πιο περίεργη παραγγελία. Μου απάντησε ότι ήταν µια παραγγελία από τη Γαλλία για ένα γιοτ. Ο ιδιοκτήτης του ήθελε µια σειρά από µπρελόκ κλειδιών για τις καµπίνες του σκάφους αλλά και ένα µαχαίρι για τα τυριά. Αλλά, δεν ήταν µόνο αυτό. Ο πελάτης ήθελε τα µεταλλικά αντικείµενα που θα έφτιαχνε η Jetk. να είναι από µέρη ενός µαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000 της Dassault. Το πώς ικανοποιήθηκε το αίτηµα του πελάτη δεν δηµοσιοποιείται. Αλλωστε, αυτή είναι και η όλη γοητεία ή και ο µύθος που θέλει (και καλά κάνει) η εταιρεία του Βασίλη και του Πορφύριου. Πάντως, και αυτό έχει σηµασία, ο µερακλής πελάτης έµεινε ικανοποιηµένος.
Σε κάθε περίπτωση οι µερακλήδες πελάτες είναι αρκετοί. Για παράδειγµα, άλλος ένας ζήτησε να του κατασκευάσουν από µέρη πολεµικού αεροσκάφους µποµπονιέρες για τους VIP προσκεκληµένους. Η Jetk. ανταποκρίθηκε και 40 µποµπονιέρες µε υλικά που έκρυβαν µια ιστορία και, γιατί όχι, και µνήµη ταξίδεψαν για τη Γαλλία και ο πελάτης κέρδισε τις εντυπώσεις των καλεσµένων του.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ του ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΟΥΣΗ

Αφήστε μια απάντηση